Vijftigenmeer

Als je wind tegen hebt, fiets je misschien de verkeerde kant op

Zeuren; we zeuren ons te pletter zo af en toe

zeurenZeuren kunnen we met z’n allen. We zeuren wat af door de dag. Tegen je partner, tegen je collega’s en bij de buurvrouw. Over de files, over die automobilist op de snelweg die niet harder dan 70 rijdt, we zeuren zelfs over de vallen blaadjes in de herfst.

Zeuren

eikel of eikelen

Zeuren betekent letterlijk: Vervelend praten over kleinigheden (zaniken), langdurig aanhouden om je zin te krijgen (kinderen kunnen zeuren om een ijsje) of het lastig een aanhoudend zijn (van pijn bijvoorbeeld).  Het kan ook een vorm van protest betekenen. Je vraagt om aandacht. Het ergens niet mee eens zijn en brengt op deze manier je gevoelens  onder de aandacht. Zeur, zeuren, zeurde gezeurd.

Synoniemen: Brommen, dreinen, eikelen, emmeren, jeremiëren, jeuzelen, jengelen, grieven, griepen, klagen, klieren, klooien, kloten, kutkammen, kwezelen, kwijlen, lamenteren, malen, mauwen, mekken, melken, miepen, mieren (en mierenneuken), mopperen, ouwehoeren, nuilen, palaberen, piepen, reutelen, sodemieteren, zemelen, zeveren en zaniken.

Anti Klaagboek

samen zeuren

Je gelooft het niet maar er zijn mensen die hun werk er van maken om mensen van het zeuren af te helpen. Ach, als je leest hoeveel synoniemen er zijn voor het woord zeuren snap je het eigenlijk ook wel. Die goeroes helpen hele bedrijven tegen het zeuren. Ze verlossen ze zeurderige medewerkers. Dan moet je volgens mij wel een ras optimist zijn. Dan geef je dus eerste hulp bij zeuren en zaniken.  Ik kan het me niet voorstellen, want waar trek je de grens? Ik zeur ook regelmatig over van alles en nog wat. Vind mezelf best wel een optimist.

Vaak komen onderzoekers bovendien tot de conclusie dat er geen directe oplossing tegen het zeuren is. Want net als  roddelen, versterkt ‘samen zeuren’ je band. Klagen over het weer of over de uitvallende treinen in de winter; maakt niet uit. Samen even stoom afblazen (dat heet sociaal klagen) werkt zuiverend en dan lekker aan de slag. Ik heb het altijd al geweten. Je ziet het bij ‘We zijn er bijna‘ af en toe een moppermoment van een generatie die eigenlijk nooit loopt te klagen en te jeuzelen.

Te veel zeuren is niet goed

Als je te veel zeurt ben je niet zo succesvol, blijkt. Als je veel zeurt heb je weinig vrienden en je bent vaker ziek. Dan zeur je denk ik wel heel erg veel en heel vaak over hetzelfde.

altijd de beste coureur

Vind jij jezelf een zeurder? Meestal vinden we dat niet he? Het is altijd je schoonmoeder, die negatieve collega of de buurvrouw die zeurt. Dat komt omdat we onszelf ‘normaal’ vinden.  Net als met autorijden. Je bent zelf altijd de beste coureur.
Als je alles hebt ga je misschien zeuren over onbeduidende zaken, zoals ik ooit in een blog zeurde over statiegeld op blikjes in Duitsland. Strikt genomen is mijn blog vaak een zeur-moment. Lekker makkelijk en vooral bevrijdend.

Oplossingen tegen het gezemel

heb je te maken met een azijnpisser?

De laatste weken zeur ik over mijn vaatwasser. AEG laat je in de steek … 5 storingen binnen 3 weken, 2 monteurs binnen een week en 2 x de vloer onder water binnen een week. Onze vaatwasser liet ons in de steek. Een ultiem zeuronderwerp net als het grijs worden van mijn wenkbrauwen. Daarover later.

Ben ik dan een azijnpisser? Ik vind dat zelf nogal meevallen.

Ik focus nu maar op het weer van morgen. Daar is altijd wel iets over te miepen. Fijne dag alvast.

 

4 reacties

  1. Ik denk dat weinig mensen in mij een zeursok zien. Heb dan ook geen afwasmachine en geen rijbewijs. Maar ik vind het ook een sport om iemand die gaat zeuren te ontregelen. Als mensen beginnen met dat het te koud is, dan zeg ik ‘gelukkig is het niet meer zo heet’.

    • Hihi … fantastisch om dat zo te doen. Ik probeer het ook wel eens. Als iemand zegt dat je wel wat vaker kan komen, zou die iemand ook kunnen zeggen dat hij/zij je mist. Is hetzelfde maar het gevoel dat je er bij krijgt is compleet anders.

  2. Ik probeer er op te letten dat ik niet heel veel zeur, maar een beetje kan soms ook opluchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑