Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Witte asperges met prosciutto en pasta als aangename afwisseling

asperges grond zon voorjaarWitte asperges met pasta en Italiaanse ham. In het voorjaar is het ook lekker om eens een keer iets super makkelijks met asperges te doen. Gemakkelijk betekent voor mij geschild kopen of ergens een enorme pot scoren.

Witte asperges

witte asperges in stukjes snijden

dat ziet er veelbelovend uit

asperges prosciutto pan

lekkere Italiaanse Prosciutto

Ik raak er niet snel over uitgepraat merk ik. De asperge groeit gemiddeld 10 jaar op hetzelfde veld. In de herfst sterft de bovengrondse plant en de ondergrondse delen overwinteren. In onze omgeving zie je eindeloze ribbels op de kale brede akkers. Soms bedekt met plastic. Aspergebedden. Ik heb me laten vertellen dat er zelfs velden zijn met vloerverwarming om eerder te kunnen telen.

aspergeveld warmte opbouw

uitgestrekte velden

In de lente vormen de planten nieuwe uitlopers. Later worden deze delen afgesneden en als groente verkocht. De zgn. witte asperges. De paarse en groene uitlopers hebben het daglicht gezien maar voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd. De scheut zal zijn weg naar het licht opzoeken. Het is de kunst om de scheut, vlak voordat het de oppervlakte heeft bereikt, te oogsten. Daarom zie je dat aspergevelden vaak overdekt worden met plastic. De grond wordt hiermee verwarmd, zodat de plant sneller groeit en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Ingrediënten:

asperges room en creme fraicheAsperges (ongeveer een pond per persoon)
Ongeveer 200 gram prosciutto (of een andere ietwat zoutige Italiaanse ham)
200 ml Slagroom
200 ml Crème fraiche
Pasta voor 2 personen
Zwarte peper en zout
en natuurlijk Parmezaanse kaas.

Bereiding:

asperges pasta roomNa het koken (of kopen) laat je ze vervolgens goed uitlekken. In een pan met ruim water en zout de pasta gaarkoken. De stukjes ham in stukjes snijden en zachtjes laten aanbakken (2 a 3 minuten is genoeg). Snijd de stelen voorzichtig in stukjes en verwarm ze zo’n 2 a 3 minuten mee.
Slagroom en crème fraiche erdoor roeren en de saus een kleine minuut goed doorwarmen.
Het prutje nog op smaak brengen met zout en peper.

asperges met ham bord

heerlijk hapje

Garneren met Parmezaanse kaas. Flinters met de hand gesneden of al voorgesneden uit een zakje van de supermarkt. Kleine beetje basilicum erover als fris puntje op de i.

3 reacties

  1. Ik gruw van crème fraich, dat zou bij mij de smaak van de asperges verpesten. Als alleenkoker heb ik een eenvoudig recept dat ik behoorlijk goed vind smaken. Ik koop het kleinste potje, gebruik een zak aviko zwitserse rösti, een lepel olie en wat kruidenmix op kerriebasis. Het hele zootje roerbak ik binnen 10 minuten. Van de avilo laat ik de helft van de rosti in de zak. Aan de rest heb ik voldoende. Daar zitten ook hamblokjes, ui en kaas/melta-blokjes in. Om beter te roeren snij ik de asperges in stukjes van 2cm. Met een flink glas halfdroge franse rosé smaak mij dat beter dan menig restaurantmaaltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer