witlof met zalm uit de ovenWitlof met zalm is een originele en perfecte combinatie. Zo vlak voor Pasen zocht ik naar een snel en smakelijk recept met witlof. Lang leve internet. Je merkt vast wel dat ik gek ben op deze frisse bittere groente. Niet het eeuwige ham, kaas en witlof maar nu met vis. Lees maar snel verder.

Ingrediënten voor 2 personen:

 

3 stronkjes witlof

50/75 ml slagroom

50/75 gr roomkaas

Bouillonblokje (groente)

200 gram gerookte zalm

Dille

75 gr geraspte kaas (Parmezaan) … of meer …

 

Koken van de witlof

witlof met plakjes zalm er opDe witlof kun je in de loop van de dag al koken en laten uitlekken. Vooraf de eventueel bruine bladeren verwijderen. Afspoelen met warm water en een stukje van het groene puntje wegsnijden. Heb ik niet gedaan. In witlof zit veel water; dus kort koken (ik heb 10 minuten aangehouden) en rechtop in een vergiet zetten om uit te lekken. Als je in melk kookt in plaats van water, wordt het nog minder bitter.

Bereiding

witlof en zalm ovenschotel

… gebruik verse dille …

Oven voorverwarmen op 180 graden (hete lucht oven). Ovenschaal invetten. Nu kun je de roomkaas en room in een pannetje verwarmen. Ik heb het niet laten koken en het bouillonblokje in dit mengsel laten oplossen. Hoeft natuurlijk niet maar je krijgt wel een extra diepe smaak.

Het kontje van de witlof snijden en de bittere kern verwijderen. Snijd ieder stronkje doormidden en leg ze met de bolle kant naar boven in de ovenschaal. De stronkjes bedekken (niet omwikkelen) met de zalm. Ik heb de zalmplakjes her en der wat bijgesneden zodat je ze mooi kunt verdelen over de witlof. De kaas-roomsaus erover. Daarna de dille en de geraspte kaas.

ovenschotel met witlof en zalm en roomHet duurt ongeveer 20 minuten voor dat het lichtbruin kleurt. Je hebt een prachtig gerecht en een heerlijk geurtje in huis. Super makkelijk, lekker en gezond. Ideaal als je bezoek krijgt of meerdere mensen aan tafel hebt. Combineer het met dat wat je in huis hebt. Gekookte aardappeltjes, gebakken of gefrituurd. Ook met pasta (Penne bijvoorbeeld) is het lekker.