De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Wijnfabel. Fabels over ouder wordende wijn.

wijnfabel stilleven eten drinken wijnWijnfabel. Was het vroeger toch beter? Is wijn gemaakt voor directe consumptie? Bewaar jij je flessen naast de open haard in een prachtige stander?

Belegen regel of wijnfabel

wijnfabel oud kelder grot flessen

niet naast de open haard bewaren

Om maar per direct een fabel te openbaren: De meeste wijn wordt niet beter bij veroudering, alleen maar slechter.  Vooral voor diegene die de flessen staand of liggend naast de open haard bewaren. Zo lang mogelijk. Tot het moment van onbezonnenheid waarin die ene speciale wijn ontkurkt wordt. Opentrekken tijdens de jaarwisseling bijvoorbeeld. Nog net even voor de champagne zeg maar. Ultiem in herinnering, ultiem in smaakbeleving. Indruk gemaakt. Tenminste, dat heb je jaren gedacht. Totdat je deze fabel las.

Op het juiste moment

wijnfabel wit fruit

drink wijn snel na aankoop

wijnfabel rood fles glas druiven

fris en fruitig

De echte kenner schenkt de juiste wijn op het juiste moment. Zegt men. Niet alleen voor ons op het juiste moment maar zeker ook voor de wijn. Neem witte wijn. Bijna alle witte wijn wordt gemaakt voor directe consumptie. Dat wil zeggen; binnen een jaar na de oogst. Zoete witte wijn zo tussen de twee en tien jaar. Voor rode wijn geldt die consumptieregel ook; maar liefst 90% is direct geschikt voor consumptie. Dat had je niet verwacht. Ik in ieder geval niet. Zou de wijn dan niet meer te drinken zijn? Natuurlijk wel.

Oude wijn daarentegen is nooit slecht voor de gezondheid maar zal zelfs niet meer lekker smaken in een stoofschotel. De de gouden randjes gaan er af. De wijn verliest zijn charme. De meeste consumptie wijnen worden dan ook gemaakt voor de jonge fruitige smaak.  Te laat gedronken betekent dus geen jonge fruitige smaak.

 

Oude wijn bewaren

wijnfabel rek fles wijn drank

zorg voor perfecte omstandigheden

Bewaarwijn is meestal niet lekker op het moment van aankoop. Deze wijn ontwikkelt zich, komt in balans om ultieme aroma’s te ontwikkelen. Dit zijn meestal klassieke Frans en Italiaanse wijnen.  Je zult dan moeten zorgen voor ideale omstandigheden. De ruimte (kelder of iets anders) moet zo ongeveer 12 – 18 graden (constant) zijn. Donker en goed geventileerd. Leg je fles vooral plat neer zodat de kurk in contact staat met de wijn.

wijnfabel vruchten druif wijngaard

we leven niet meer in de Middeleeuwen

 

Temperatuur

wijnfabel alcohol rose koud

wijn van het zuidelijk halfrond

Het is een regelrechte fabel dat je rode wijn op kamertemperatuur moet schenken. Ga er van uit dat het zo gemiddeld 22 graden in de kamer is. De kamertemperatuur waar we het over hebben stamt uit de tijd van de kastelen. Daar was het max 18 graden. De huidige kamertemperatuur ligt dus veel hoger. Niet doen dus.
Rode wijn uit de supermarkt is jonge wijn. Die drink je het beste zo snel mogelijk en dan het liefst iets gekoeld. De kou benadrukt namelijk de frisse kant van de wijn. Te warme wijn raakt uit balans en laat de alcohol de overhand krijgen.

Drinkmoment

wijnfabel druiven blootstelling fruit

ga naar de vakman voor een passende wijn

Kijk naar het drinkmoment. Verdiep je in de bewaaromstandigheden. Kies voor een drinkmoment die niet langer dan een jaar verderop in je agenda staat. Bij aanschaf in de winkel kun je op de fles kijken of er al een nieuwere jaargang in de schappen ligt. Want: Hoe jonger de wijn, hoe beter. Ook bij de slijterij zullen de meeste flessen van beneden de 10 euro volledig op dronk zijn en niet beter worden als je ze laat liggen. Laat je adviseren als je naar een speciale wijn voor een speciaal moment zoekt. Weet ook (als tussendoortje) dat het onzin is om alleen rode wijn bij rood vlees te drinken. De Fransen lachen smakelijk om deze, aan ons opgelegde leefregels.

wijn druiven rood wijnstok

genotsmoment

Zij zullen je ook lachend vertellen dat wijn van het zuidelijk halfrond altijd een half jaar ouder is. Rosé uit Australië en Afrika worden rond mei gebotteld en zijn derhalve niet op tijd in Europa. Wil je een jonge wijn drinken of een meer belegen wijn? Probeer dan eerst eens te achterhalen wat je smaak is. Belegen wijn heeft een paar jaar nodig om op dronk te komen. We hebben het hier dan wel over de categorie boven de 15 euro.  Maar ook hier zijn enorme verschillen.  Niet alle goede wijnjaren leveren wijnen om te bewaren. Het gaat er uiteindelijk om wat je lekker vindt. Bestel van beide soorten een paar flessen en ontkurk ieder half jaar een fles. Maak notities op een schrijfblok of vraag je slijter om een halslabel. Die zijn handig voor in de kelder. Maak van wijndrinken een genotsmomentje of een nieuwe hobby.

Slotfabel

wijnfabel rood en wit glazen drinken

drink vooral wat je zelf lekker vindt

De samenstelling van de bodem is belangrijk voor de smaak van de wijn. De mineralen die vanuit de bodem in de wijn komen kunnen ons niet geproefd worden. Wetenschappelijk niet te onderbouwen. Misschien wel sexy om te noemen tijdens het proeven maar complete onzin. Dit was het afsluitende fabeltje. Ik wens jullie nog een fijne dag met een goed glas wijn.

 

12 reacties

  1. A Ten H

    Even een vraagje,als ik een fles wijn aangebroken heb
    dan heb ik het over de prijsklasse tot 5 euro
    Hoelang kan ik die in de koelkast bewar

    • Herma Westerdiep

      Vanuit mijn eigen amateurkennis zou ik zeggen niet meer dan een paar dagen. De smaak gaat er heel snel af. Gewoon lekker opdrinken of anders in een stoofpot gebruiken.

      • Flien

        Gebruik alleen wijn die je lekker vind om te drinken om mee te koken. Een aangebroken fles met niet zulke lekkere wijn ook niet in de stoofpot gooien, je bederft er de smaak van je eten mee. Dus ook niet mee marineren! Wijn die je niet zo lekker vindt kun je beter aan de buurman geven (volgens Ilja Gort ☺) Houd je dan (per ongeluk) toch nog een restje heerlijke wijn over die je niet spoedig zal gaan opdrinken (hoe is dat nou mogelijk?) gewoon ik een zakje of bakje invriezen voor in de volgende stoofpot. Weggooien is zonde…

        • Herma Westerdiep

          Nog meer praktische tips. Dat van … aan de buren geven … zal ik in overweging nemen. Ligt er een beetje aan welke buren denk ik. Je kunt wijn dus ook invriezen?

          • Flien

            Je kunt alles invriezen.
            De wijn is na ontdooiing niet meer geschikt om te drinken. Door invriezing verhoogt het watergehalte. Ingevroren (lekkere) wijn is daarom nog prima voor het op smaak brengen van warme gerechten (afblussen, soepen, sauzen enz.), het water verdampt dan immers wel weer. Eet smakelijk

          • Herma Westerdiep

            ahaa … dank je. dat smakelijke eten gaat vast en zeker lukken.

      • Arie

        Of gebruik een vacu vin en trek de wijn vacuum… Dan is de wijn mits koel bewaard zeker een maand houdbaar!

  2. Vincent

    Een “vacuvin” gebruiken.
    Maar bij mij krijgt een fles wijn geen kans om langer dan 2 dagen aangebroken te staan … ?

    • Herma Westerdiep

      Nee dat ‘probleem’ hebben wij ook. Gewoon lekker leegdrinken.

  3. Ximaar

    Als ik al wijn drink, dan is het tegenwoordig Franse Rosé met een laag alcoholpercentage. Kan je meteen drinken en ik heb er minder problemen mee. Helaas zit in rosé die in NL verkocht wordt teveel aclocohol. Thuis gooi ik er water bij, in een restaurant doe ik dat net zo makkelijk.

    In het verleden heb ik vieslauwe dure (de Franse klant betaalde toch alles) rode wijnen gehad in dure Franse restaurants. Tegenwoordig krijg ik door rood prostaatproblemen, die heb ik niet met rosé. Moet nog eens uitzoeken waar dat in zit. Rosé sluit ook goed aan bij de lichte maaltijden die ik eet. Vaak kip of vis. Ben niet zo’n vleeseter en al helemaal geen varkensvlees.

    • Herma Westerdiep

      Ik vind rode wijn in de winter vaak lekkerder. Heb eigenlijk nergens last van. Gelukkig denk ik dan maar weer. Moet je toch gaan uitzoeken waarom je problemen krijgt door rode wijn. Misschien chemische toevoegingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑