De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Wijn presenteren en glazen vullen. Uitdaging?

Wijn presenteren en de glazen vullen. Handige tips voor kerst. Gezellig samen eten en een lekker wijntje erbij. Maar hoe presenteer je wijn aan je gasten? Ik zou zo zeggen … gewoon met liefde.

Wijn presenteren

wijn presenterenStel je voor je hebt je menu al bedacht en gefantaseerd over een strakke en creatieve tafelschikking.  Doe ik trouwens niet hoor, met kerst. Gewoon lekker makkelijk. Iedereen daar zitten waar ie zelf wil. Welke wijn ga je dan op tafel zetten? Hoe schenk je in en in welke glazen hoort de witte of de rode wijn? Serveer je wijn in een koelemmer, rechtopstaand op een bordje, in een wijnmand of karaf (bij decanteren).

Schenk in ieder geval geen halfvolle glazen bij. Niet in het restaurant maar ook niet thuis tijdens een prachtige maaltijd. Het hoort niet zo maar het is ook beter voor je gasten. Ze kunnen op deze manier beter bijhouden wat en hoeveel ze drinken. Je wilt niet dat ze op weg naar huis worden aangehouden bij een alcoholcontrole. Als je steeds bijschenkt zal ze dat niet lukken natuurlijk.

 

Kleur met kleur

wijn presenterenJe kunt makkelijk scoren: Bij vis, kip en groenten drink je witte wijn en bij rood vlees of kruidige gerechten drink je rode wijn. Lichte wijn serveer je bij een licht gerecht. Let wel: Het is geen exacte wetenschap. Volg ook bij dit af en toe je hart.
Wil je meerdere wijnen schenken? Begin dan met een mousserende wijn. De bubbels kun je ook als tussendoortje gebruiken omdat de koele bubbels de smaak in je mond neutraliseren. Heb je meerdere gangen? Als overgang tussen wit en rood zou je ook een rosé kunnen schenken. Bouw op van licht en fris naar rijk en krachtig. Droog gaat voor zoet en jong gaat voor oud. Sluit af met een (mier)zoete dessertwijn. Laat je voor de perfecte combinaties, informeren bij de slijter. Je maaltijd is immers perfect in balans met goed gekozen wijn. Volg altijd je eigen smaak en gevoel.

Juiste glazen

Spaar bij de supermarkt een bundel zegeltjes of trakteer je zelf op een setje mooie wijnglazen.
Zorg er voor dat het glas niet muf ruikt of een witte waas van de vaatwasser heeft.  Bedenk vooraf hoeveel glazen je nodigt hebt voor je gasten en waarvoor je ze gaat gebruiken. Tijdens het dekken van de tafel kun je alles al klaarzetten. Om bij het drinken de smaak en de geur van de wijn tot uiting te laten komen, zul je rekening moeten houden met het glas (en de temperatuur natuurlijk). Voor mij is een mooi glas (lees: hoeft niet duur te zijn) onderdeel van het complete smaakplaatje.
Het wijnglas zet je bovenaan de rechterzijde van het bord. Heb je meerdere glazen, dan plaats je het eerste wijnglas het meest rechts. Waterglazen plaats je voor of achter het meest rechtse glas. Makkie toch?

Water en doekjes

Als eerste geef je je gasten water. Kun je ook alvast in een leuke karaf op tafel zetten met dito glazen. Daarna schenk je pas de wijn. Bedenk vooraf of je iets wilt vertellen over de wijn. De één vindt het leuk en de ander weer niet.
Geef geen uitgebreide toelichting over de aroma’s en ingrediënten maar vertel vrolijk waarom je voor deze wijn hebt gekozen. Druivensamenstelling, dus de herkomst, is vaak wel leuk om te vermelden.  Misschien was je bij een wijnproeverij. Vertel het. Laat tijdens het presenteren het etiket duidelijk zien. Controleer de wijn op kurk (dit kan duiden op schimmels) en veeg de hals van de fles af met een doekje. Schenk een bodempje in en laat een van de gasten proeven. Schenk het glas niet te vol omdat de wijn snel opwarmt.

Het belangrijkste is dat je geniet want … er zit meer filosofie in een fles wijn dan in een dozijn boeken

 

3 reacties

  1. Thea

    Met 2 levende en een overleden alcoholist in de familie wordt er in mijn huis geen alcohol gebruikt!

  2. Arie

    Nog een paar aanvullingen zoals ik ze leerde in zowel de horeca, als op een sommelierscursus:

    * Laat wijn lucht krijgen, maak ze dus ruim van te voren open zodat het bouquet van de wijn zich goed kan ontvouwen.
    * Pas op met afwasmiddel/vaatwasmiddel en eventueel vaatwasmachinedeo, deze kunnen het bouquet qua geur en/of smaak beinvloeden. Beste is om gewoon met warm water de glazen te wassen. Met een droge pluisvrije doek napoleren om kalkresten te voorkomen. ( Het oog wil ook wat!)
    * Bewaar glazen in de kast altijd op de steel en niet op de kelk. Dit voorkomt dat de glazen de geur van de kast opnemen. Liever een keer extra spoelen (stof!) en poleren dan een muffe kastsmaak aan/in je glas.
    * In geval van een kurk: deze langzaam uit de fles halen, de fles moet niet ploppen. Dit kan het evenwicht in de fles verstoren. Ruik aan een kurk of deze niet doorgeslagen is, en let op de kleur/geur. Proef desnoods vooraf een fles.
    * Koop wijn ruim van te voren, en laat deze in een koele donkere ruimte liggend tot rust komen. Daarna voorzichtig op temperatuur laten komen. Dus niet op de verwarming/in de oven, of in de diepvries.
    * Investeer in een Vacuvin. Zo blijven de aangebroken flessen nog dagen goed, mits goed vacuüm!
    * Zorg bij zwaar/vet eten na de wijn voor een goed digestief!

    Hele fijne dagen en veel drinkplezier!

    • Herma Westerdiep

      Dank je voor al je aanvullingen. Hier zijn we zeker blij mee. Jij ook fijne feestdagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑