Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Watermeloen. Samen met feta en olijven de ultieme combinatie.

watermeloen

Watermeloen past perfect bij een gezellige BBQ. Ook lekker als lunch. Het past ook (in de herfst) bij een vleesgerecht zoals boeuf bourguignon.  In het voorjaar en zomer is watermeloen volop te krijgen maar in de meeste supermarkten het hele jaar door in de schappen.

Watermeloen. Receptje voor een zomerse (frisse) salade.

watermeloen vierkant

makkelijk te vervoeren

De watermeloen in mooie, vierkante blokjes snijden. De rest van de ingrediënten zou je kant en klaar kunnen kopen. Dus doe niet moeilijk als het makkelijk kan. Sjouwen met zo’n enorme meloen is niet altijd gezellig. Het snijden van een enorm exemplaar is een nog groter probleem. Je hebt zelfs watermeloenen van 50 kg. In Japan heb je al kubusvormige meloenen maar die zijn twee keer zo duur. Ze zijn dan makkelijker te vervoeren. De piramide vormige meloen is nog in ontwikkeling. In Nederland heb ik ze nog niet gezien. Wie heeft een praktische truc om een meloen te snijden zonder dat je je vingers verliest?

Ingrediënten voor 2 personen:

• Rode uit in dunne ringen gesneden
• 100 gram feta (gewoon uit een potje van de supermarkt)
• 8 zware olijven in ringetjes (zelf snijden of kant en klaar kopen)
• 400 gram watermeloen
• 1 bosje verse munt of basilicum
• Olijfolie (kun je ook uit het potje feta halen)
• Peper en zout

Bereiding

watermeloen salade

mijn brouwsel

De rode ui fijnsnijden. Je kunt eventueel de rode ui in een beetje limoensap laten weken zodat de smaak iets milder wordt maar ik geef de voorkeur aan pure rode ui.
De meloen en feta in stukjes snijden. Zoveel mogelijk in gelijke stukjes snijden. Dat staat gewoon mooi. De olijven in ringetjes snijden. Als je alles niet kant en klaar hebt gekocht. Het bosje munt / basilicum zo klein mogelijk snijden.
Alles zo koel mogelijk houden en vlak voor het opdienen (met pas gewassen, schone handen) door elkaar mengen met een goede kwaliteit olijfolie (of de olie die je uit het potje feta haalt). Zout en lekker veel peper er op. Als je gek bent van balsamico (crema) azijn kun je dit naar hartenlust over de salade sprenkelen. Maar dat geldt ook voor andere aanvallen van creativiteit. Komkommer, rode peper, parmaham en als je niet van olijven houdt, gebruik je gewoon druiven.

watermeloen salade

griekse salade

Het is weer eens iets anders dan sla of rucola. Feta, watermeloen en munt zijn een ultieme combinatie. Je kunt ook een portie in een jampotje of amuseglaasje maken. Dan ziet het er gezellig uit. In de laatste uitgeval van het Jumbomagazijn zag ik een soort legpuzzel van feta, watermeloen en komkommer. Verdeeld in blokjes van 1 x 1 cm. Een lust voor het oog.

 

 

meloen

denk om je vingers

NB: Watermeloen is ook gewoon lekker om zo maar te eten. Gezond en vetarm. Ongeveer 30 calorieën per 100 gram. Niet alleen uit het vuistje maar je kunt de watermeloen verwerken in diverse andere gerechten. In de zomer is deze vrucht (het liefst kopen met pitten) op z’n best en zit bovendien vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

4 reacties

  1. Dat klinkt heel erg lekker! Als het volgende week weer mooi warm weer wordt lijkt het me een heerlijk gerecht. Ik heb ooit op marktplaats zo’n groot kaasmes gekocht (zo’n kromme die je aan beide kanten vast kunt houden, waarmee ze hele kazen doormidden snijden). Dit was echt een geweldige aankoop, want het is een ideaal mes voor watermeloen en grote rode kolen etc.

  2. Ik eet op vakantie in Griekenland vaak een variatie op deze salade. Watermeloen, rode ui en feta. Wat munt blaadjes erbij. Olijfolie en azijn op tafel voor de liefhebbers (ik niet). Heerlijk. Thuis eten we meestal gewoon een part, de huisgenoten geven niets om deze salade.

  3. Ik heb een broodmes, erg scherp. Daarmee snijd ik de watermeloen in kwarten en ieder kwart weer door de helft. Daarna maak ik bolletjes, snijd ik vierkantjes, whatever……Ik ben dol op watermeloen met feta en uienr8ngen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑