Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Waldorf en Statler; chagrijnigheid van de bovenste plank

waldorf en statler botsautoWaldorf en Statler zijn figuren uit De Muppetshow.  Herinneringen aan het (vroegere) televisie kijken. Symbolisch blog voor oudere chagrijnen. 

Waldorf en Statler

waldorf sesamstraat muppets

best wel vrolijke muppets

Deze twee, oude mannetjes zijn  figuren uit de televisieserie ‘De Muppetshow’.  Tijdens de voorstelling zitten ze samen in de loge op het balkon van het Muppettheater. Zoals ouderen dat kunnen doen, leveren ze zonder schaamte kritiek (hard pratend en vol ironie) op de belevenissen van de andere Muppets. In de latere serie Muppets Tonight bevinden ze zich in een verzorgingstehuis, waar ze samen vanaf een bankje het Muppetsprogramma op de beeldbuis scherpzinnig bekritiseren. Chagrijnig en mopperend. Geweldig neergezet.

waldorf teamwork denken lamp

we kennen ze ook in onze eigen omgeving

Ze sluiten meestal af met sarcastische grappen. De andere Muppets ergeren zich dan ook mateloos aan deze twee. Zo herkenbaar. We hebben allemaal wel zo’n setje zeurders in onze omgeving waar we ons vreselijk aan storen. Altijd commentaar, altijd klagen over het weer, hebben hun honden nooit aan de lijn, lopen gebogen en schreeuwen als een viswijf en komen nooit tot een goed voorstel om problemen op te lossen. Leven vanuit een volkomen leegte; een hoofd gevuld met stro. Net als deze twee poppen.

Uiterlijk

waldorf en statler botsauto

beiden in pak

Waldorf is het Muppetmannetje met het ronde gezicht, de witte snor en het witte haar. Statler heeft een grote kin en neus, donkere wenkbrauwen en een kaal hoofd, met aan de zijkanten boven zijn oren nog wat donkergrijs haar. Donkerblauw pak. Ook hier herken je vast en zeker bepaalde typetjes in je omgeving. Altijd dezelfde jas en altijd boodschappen bij dezelfde supermarkt; het liefst op dezelfde middag in de week. Ze zijn mijn ergste nachtmerrie; de prietpraters. Ik wil niet zo oud worden. Nooit en te nimmer.
Waldorf zit steevast links, Statler rechts. Zoek op YouTube en je ziet talrijke filmpjes. Zelfs een Groningse kopie.

Situatie en herkomst

waldorf statler hotel new york

Statler Hotel in New York

Behalve dat de mannetjes graag zeuren en hun kritiek vaak vergezeld laten gaan van een bulderende lach, is er over hun persoonlijke situatie weinig bekend.
De namen van de poppen zijn afgeleid van de namen van twee beroemde hotels in New York: het Statler en het Waldorf-Astoria. Ook de voornaam van Waldorf, Conrad, verwijst dan weer naar Conrad Hilton.  Astoria is de (ex) vrouw van Waldorf.

waldorf astoria bouw hotel

bouw van het Astoria Hotel

The Muppet Show werd voor het eerst op televisie uitgezonden in 1977. De bedenker van The Muppets was Jim Henson, die al vanaf 1959 met Kermit de Kikker bezig was (en Pino natuurlijk). Muppets werd afgeleid van Marionet en Puppet. Televisiezenders zagen helaas niks in The Muppets, maar de bedenker van de Thunderbirds zorgde er uiteindelijk voor dat de show uitgezonden werd. In 2004 eigendom van Disney.  De klassieke comedywetten tot in de perfectie beheerst.

Blog

waldorf kermit kikker marionet

Kermit

Waarom blog ik dan over deze mannetjes? Deze zeurende stemmetjes kennen wij ook. We zien en horen ze in ons binnenste maar ook bij mensen om ons heen. Soms heb je er last van en soms kun je er smakelijk om lachen als bijvoorbeeld een aantal collega’s (buren of dorpsgenoten) zich zo gedragen. Typetjes met bijnamen zoals de Muppets. Heb jij ook een Statler en Waldorf in je omgeving? Deze negatieve en sarcastische medemens gebruikt jouw aandacht voor hun eigen ellende.  Bijtel of week ze uit je bestaan. Je krijgt er alleen maar hoge bloeddruk van. Het komt je rimpelvorming op latere leeftijd in ieder geval niet ten goede.

 

waldorf muppet ernie

Ernie

…. trap je in de val van deze Muppets? Laat je je meeslepen? Ben je bewust van het feit dat het vaak angstige mensen zijn met weinig zelfvertrouwen, die geloven dat de wereld vijandig is.

4 reacties

  1. Bij deze mannetjes moet ik altijd aan Joep van ‘t Hek denken. 30 jaar geleden was die al oud. Een leuke rotopmerking mag ik graag horen. Gaat vooral om de adremheid. Daar waren de bovenste 2 wel goed in. Mannen lijken daar meer last van te hebben. Een vrouwlijke versie van S&W ken ik niet of het moet al iets zijn uit Coronation Street.

    • Ik zou ook zo geen vrouwen als deze typetjes weg kunnen zetten. Dan denk je toch sneller aan Miss Piggy of Ieniemienie … We moeten toch met z’n allen blijven lachen om mensen die het leven niet als een feestje zien.

  2. Ik ben dol op de Muppets, ik zie ze elke dag in mijn omgeving. Een drukke, armgebarende, iets te drukke regelaar, een egocentrische, hysterische, talentloze diva met sterallures, een schranzer die met zn mond vol onverstaanbare dingen zegt enz. enz. enz. En die zeikerige oude mannetjes ben ik zelf natuurlijk bij tijd en wijle
    Ik snap die Jim Henson wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer