Vijftigenmeer

Zomer: de periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud was

Wakker liggen door tropische temperaturen of door opvliegers?

wakker liggen bed wekker nachtkast lampWakker liggen door tropische temperaturen op de slaapkamer. Ik heb het dan ook nog eens over letterlijke hitte. Niet bevorderlijk voor je nachtrust en slecht voor je humeur. Onweer en een hoge luchtvochtigheid plegen een aanslag op je lijf.

Wakker liggen

waker liggen beddengoed linnenIn mei van dit jaar is het al tropisch warm. Dagen achter elkaar geeft de display in m’n auto boven de 30 graden aan. Overdag niet zo’n probleem maar ’s nachts kan ik er niet van slapen.  De avonden zijn lang en warm. Heerlijk om buiten op ons balkonnetje te zitten met een frisse versnapering, een goed boek en fijn gezelschap. ’s Nachts komt dan het hittemonster. Het laten staan van koffie, thee, limonade of wijn zet bij mij geen zoden aan de dijk. Niets helpt. Nachtelijke hitte explosies krijg ik (genetisch kadootje?) gegarandeerd. De afgelopen nachten heb ik me wel duizenden keren omgedraaid. Klamme lakens en diverse ademhalingsoefeningen; alles geprobeerd.

Overgang

wakker liggen kolen heet brand

op en afvliegers

Voor vrouwen in de overgang spelen de afnemende oestrogenen een rol. Ik weet het en kan die oestrogenen wel dromen. Maar wat koop ik er voor? De temperatuur buiten is ontregeld maar ook de temperatuur in je hersenen.  Mijn hersenen. Warm weer kan, als je er gevoelig voor bent, zorgen voor een interne explosie. De hitte stijgt van binnen op en weet z’n weg naar buiten niet te vinden. Opvliegers zijn (in zo’n warme nacht) ook nog eens het gevolg. Je bloedvaten gaan massaal open staan.

Het lijf gaat in de nachtelijke duisternis, (ongewild) ook nog eens flink transpireren. Hoezo nachtcrème? Er druipt van alles van je voorhoofd. De warmte moet er uit.  Op den duur weet je geen verschil meer tussen een opvlieger en nachtzweten. Wat je wel weet is dat je de volgende dag niet het zonnetje in huis bent. De wekker weer extra vroeg omdat een snelle douche geen overbodige luxe is.

Tips

 • wakker liggen muggen massa

  ze liggen op de loer

  Zodra het begint af te koelen kun je de ramen openzetten. Doe dat vooral niet overdag want dan vult je huis zich met warme lucht. Pas later op de avond als de temperatuur zakt kun je gaan luchten. Denk wel om het ongedierte dat je naar binnen haalt. Witte benen met rode (open gekrabde) muggenbulten zien er helemaal niet leuk uit. Ze liggen massaal op de loer.

 • Neem een lauwe douche voor het slapen gaan. Zet je kraan niet te warm en zeker niet te koud. Anders denkt je lichaam dat het zich moet gaan opwarmen. Dat is nu juist wat je niet wilt.
 • Als je het fijn vindt zou je een propeller op je kamer kunnen zetten. Laat de wind in de loop van de avond, vanuit het open raam de kamer in blazen. Doe proppen in je oren of denk je in dat je aan zee slaapt. Je haalt op deze manier de koelere lucht naar binnen. Koop er eentje met een timer. Die stopt automatisch; je wordt dan in ieder geval niet wakker van het lawaai.
  Je kunt de ventilator ook boven een bak met bevroren flesjes water zetten. Ook dan blaast er koelere lucht door je slaapkamer.

Ledlampen

 • Ledlampen geven niet zo veel warmte maar gewone lampen nog wel. Ook een tv of een computer geven warmte af. Zet alles vooral uit.
 • Leg een nat washandje op je voorhoofd. Klinkt ouderwets maar het is wel een lekker gevoel. Val niet in slaap want dat geeft een kledderboel. Laat je voeten ver uit je pyjama en onder je dekens uitsteken. Van koude voeten koel je perfect af.
 • wakker liggen airco

  trakteer jezelf op een airco

  Airconditioning is natuurlijk de perfecte aanschaf. Mobiel of inbouw. Misschien een kleine rib uit je lijf maar onbetaalbaar als je in zo’n warme periode lekker slaapt. De mobiele airco moet wel ergens bij een raam staan om zo de slang naar buiten te kunnen hangen voor de afvoer.

 • Leg je lakens in de vriezer en vries tegelijkertijd een kruik of koelelementen in. Zo’n laken in de diepvries lijkt me wel een dingetje. Straks wordt je wakker met een ontdooide kipfilet op je buik. Maar ja in die fase stink je toch al hoor ik je denken. Die kruik kun je tegen je aan leggen en die koelelementen passen perfect onder je kussen. Zorg voor beddengoed van licht katoen. Dat ademt en laat lucht door, in tegenstelling tot satijn, zijde of synthetische stoffen. Slaapcomfort is met al die diepvriesspullen toch al ver te zoeken.
  Mocht je helemaal ten einde raad zijn en je (zoals ik) ook nog eens last krijgt van opvliegers, zou je een kom ijs-blokken-water naast je bed neer kunnen zetten.

  wakker liggen mojito alcohol

  trakteer jezelf …

  Dompel je voeten hier dan gedurende de nacht in, om je lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen. Voor mij geen optie. Ik zie me al in een plas ijswater liggen als ik met een duffe kop richting de badkamer ga. Hoe leg je dat uit op je werk als je je moet afmelden met een gebroken been. Mocht je het niet gebruiken (milieubewust in de overgang) kun je al die stukken ijs altijd nog mixen met of in een tropische cocktail (mojito bijvoorbeeld).

 • om het maar in het Engels te zeggen: Is it bloodhot today, I sweat me an accident. 

8 reacties

 1. Ivonne Melters

  30 mei 2018 at 07:36

  We kunnen elkaar de hand schudden Herma. Vannacht ook weer de zoveelste zwetende nacht gehad. Ik durfde het raam vannacht het raam niet wagenwijd open te zetten ivm de kans op onweer, maar om 4 uur hield ik het niet meer. Bedankt voor al je overige tips! 😉

  • ja … wij slapen nu onder een hor en durven ook niet alles open te zetten. het blijft prutsen en eerlijk gezegd zie ik mezelf niet met koelelementen onder mn kussen slapen.

 2. Koelte krijg je doordat je vocht laat verdampen. Hierdoor komt kou vrij. Simpel gezegd is dat de werking van een koelkast/vrieskast/airco. Je hebt de condensor en de verdamper.
  Vergis je niet met een stand alone airco: je raam moet toch nog open om de warme lucht af te voeren via een behoorlijk dikke slang. En de bak met water is heel snel vol (warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht), het maakt geluid én het kost heel veel stroom. Een split unit is een overweging maar behoorlijk duur en ook een stroomvretertje.
  Voor het motorrijden heb ik een koolvest gekocht. Dat vul je met water en dat draag je dan over een t-shirt onder je motorjas. Je shirt wordt niet nat maar het water verdampt en dat zorgt voor koeling direct op je lichaam. Dat helpt wel dus waarom zou je het niet gewoon overdag dragen over je gewone kleren? Het helpt bij mijn kind.
  Ik draag het alleen bij motorrijden want dan heb je ook een helm op en een motorbroek met motorjas en handschoenen aan en dat wordt heel erg warm als je stil moet staan bij het verkeerslicht of een brug die open gaat.
  Het dragen van een (merino) wollen t-shirt helpt ook. Mijn man droeg eerst katoen en nu merinowol en hij is helemaal om. Het wol blijft niet plakken op je lijf in tegenstelling tot katoen of kunststof vezels waardoor je je niet zo bezweet voelt.
  Verder heb je ook de cobber cool sjaal. Dat is een soort sjaal waar van die hygroscopische korrels zitten (korrels die gel worden als ze nat zijn, voor je planten als je op vakantie gaat). De sjaal leg je een paar minuten in water en daardoor zuigen de korrels zich vol met water en veranderen ze in een soort gel. Doordat je de sjaal om je nek doet koelt dat af in de buurt van je hoofd. Dat gebruik ik voor mijn gehandicapte kind.
  Volgens mij ben ik niet normaal: ben 53 en nog wel ongesteld maar met steeds grotere tussenpauzes maar heb nog geen opvlieger gehad. Ik heb het eerder te koud (toch de schildklier?). Ik voel met je mee want het lijkt mij vreselijk, die opvliegers.
  Heel veel sterkte met de warmte.

  • Ik heb jaren motor gereden maar deze tips nog nooit voorbij zien komen. Mijn dank daarvoor. Ik denk dat veel motorrijders hier mee aan de slag gaan. Dat je zelf koud bent zal idd ergens aan kunnen liggen of misschien ben je genetisch wel goed bedeeld.

 3. Wij hebben vorige week een paar keer de luchtvochtigheid in de slaapkamer naar beneden gekregen door ramen en deur dicht te doen en de luchtontvochter te laten blazen. Die haalde in een paar uur het vochtpercentage van 64% naar 47%, de opvangbak klotste van het water. Voor het slapen gaan die geleegd, apparaat uit en daarna pas de ramen open. Het was nog wel warm maar niet klam meer. Realiseer je dat in de zomer de temperatuur pas rond drie uur s nachts echt lekker naar beneden gaat, rond elf, twaalf is het nog broeiwarm buiten.

 4. Ik heb op internet zitten kijken voor een airconditioning apparaat maar volgens Milieucentraal kan ik beter een ventilator kopen dus nu twijfel ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑