vrsar avondlicht havenVrsar stond half juni in de routeplanner op onze tomtom, als zomervakantie 2018. Genoten van de spetterende vissersfeesten en onszelf beloofd dat we hier ooit terug zouden komen. Zo geschiedde. We hebben weer genoten van dit schilderachtige dorp.

Vrsar

 

vrsar uitzicht

adembenemend

Vrsar is een klein, liefelijk plaatsje aan de westkust van het schiereiland Istrië.  Dit dorpje ligt direct aan de monding van het Limski kanaal bijna 1500 km van onze voordeur. Populair bij toeristen; ook bij ons. Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers, Zweden, Roemenen en Russen. Als je beschikt over redelijk ontwikkelde beenspieren kun je eindeloos dwalen door de kleine charmante straatjes. In het centrum, boven op de berg, heb je geen last van auto’s of wild schreeuwende jeugd. Als je eenmaal achter de oude stadspoorten bent, in de buurt van de Mariabasiliek, hoor je alleen het kraken van de eeuwenoude bomen.  Je ziet vanuit de schaduw rotsstenen huisjes, een kasteel, veel bloemen, veel kleuren en drie uitzichttorens.

istrie wijn rode aarde

wijnranken op een kleurrijke ondergrond

Boven bij het ‘photo-point’ is het uitzicht spectaculair. Onder het genot van een glas bitter lemon of een lokale wijn (perfecte kwaliteit) kun je eindeloos turen over de zee.

De zonsondergangen zijn werkelijk adembenemend. Vanuit het centrum of gewoon staand op je sandaaltjes, aan de waterlijn.

 

Geschiedenis

vrsar

kleine weggetjes

vrsar haven boten

van mooi tot heel mooi

De Romeinen veroverden Vrsar maar dit gebied werd al vanaf de prehistorie bewoond. De aanwezigheid van die goed geoefende Romeinse soldaten, met hun rokken, blinkende helmen, schilden en zwaarden moet grote indruk hebben gemaakt op de lokale bevolking. Na de val van het Romeinse rijk werd het geplunderd door de Gothen. Later mocht het Vaticaan zich zelfs tot de heersers rekenen. De bisschoppen van Porec (dorp ten noorden van Vrsar) bouwden hier hun prachtige huizen, buitenverblijven en pleinen. Uiteindelijk duurde het tot 1778 voordat Vrsar onder direct Venetiaans bestuur kwam te staan. In 1947 werden Vrsar en Istrië opgenomen in Joegoslavië om vanaf 1991 deel uit te maken van het onafhankelijke Kroatië.

adriatische zee vrsar kroatie

adriatische zee

Stiekem vertellen de boekjes dat Casanova in Vrsar ging wonen nadat hij uit Venetië was vertrokken. Helaas blijkt dat hij maar een paar keer op bezoek was in dit pittoreske dorpje in Istrië. Gelukkig is er uit zijn naam wel het Casanova-feest ontstaan. Tijdens dit feest wordt de liefde gevierd. Wat wil een mens nog meer?
De naam Vrsar (Orsera van het Italiaanse Orsera) is zeer oud. Zeelieden namen water mee uit een bron langs de kust en gaven dit de naam Ursaria.  Ur betekende toen ‘bron’.

Vissersplaats

super jacht vrsar

hoeveel bemanningsleden aan boord?

Het nautische tintje trekt ons overal.  Noordzee of Middellandse Zee … maakt niet uit. Dit dorpje is ook nog eens rijk aan cultuur en geschiedenis en ademt bovendien nog een soort gecontroleerd toerisme uit. Je ziet er enorme jachten, foute speedboten (bestuurd door hele oude mannen die gezelschap hebben van hele jonge vrouwen), maar ook de vissers die iedere avond tegen zonsondergang de haven verlaten. Buiten Vrsar vind je wijn- en olijfgaarden, en rust.

dolfijnen rondvaartboot vrsar

dolfijnen kijken op een soort rondvaartboot

Weinig toeristen gaan de binnenlanden in.  Wij doen dit wel altijd.  Veel toeristen trekken vanuit andere havenplaatjes richting Vrsar met de meest bijzonder uitgedoste rondvaartboten.  Vanuit Vrsar kun je met verschillende soorten boten naar Porec of Rovinj. Je kunt zelfs dolfijnen kijken. Ik heb me laten vertellen dat dit eigenlijk heel slecht is voor de dolfijnen dus daar doe ik dan uit principe niet aan mee.

vissersboten vrsar kroatie

hier wordt hard gewerkt

Deze boten liggen in een gezellige, ongeorganiseerde rij, langs de boulevard met aan de zijkant gezellige terrasjes en dito winkeltjes. Aan het eind van de boulevard vind je een strandje waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten of kunt zwemmen. Voetgangersgebied. Het (door boeien afgezette) water is helder en niet verschrikkelijk koud. Als je van snorkelen houdt, kun je hier je hart ophalen.

Genieten

vrsar kust haven stenen boot

prachtige plekjes

Wij hebben gewoon genoten. Wandelen, zwemmen en vooral lekker eten en drinken.

De medewerkers van de lokale cafés zijn ietwat agressief in hun uitnodiging en dringen je meer op dan je eigenlijk lief is. Ach, dat namen we graag op de koop toe. Hier moet waarschijnlijk nog heel veel geld verdiend worden. Het is schoon en opgeruimd en de lucht is iedere dag weer stralend blauw. Zwerfkatten worden systematisch weggejaagd en de vissersboten geven een soort romantische uitstraling aan de enorme haven.

limfjord kroatie

mosselen vangen in het limski kanaal

De bedrijvigheid bekoorde ons voor de zoveelste keer.  Enorme zeezeilers tot bejaarden (met parasol) in een opblaasboot sierden iedere dag weer het uitzicht vanaf ons balkon. Veel beweging in de haven, veel te zien. Veel om van te genieten dus.

 

Zeker een aanrader.