Chaos is ook een systeem

Voorjaar. Op 21 maart begint de lente, al zo lang ik leef.

voorjaar bloesem rose kersenboomVoorjaar. Wat een heerlijk seizoen. De datum is niet ieder hetzelfde maar dat maakt mij niet uit. De bloemen komen straks uit hun knoppen en de avonden worden langer. Niet te warm, niet te koud. Dat is voor mij ultiem genieten.

Voorjaar

voorjaar paardebloem blauw lucht

de natuur begint te kleuren

voorjaar ooievaar paal broeden

veel mensen zetten hun huis te koop

Lente komt van het woord lang. Het betekende oorspronkelijk ‘het lengen der dagen’.  Wij hebben als datum 21 maart geleerd maar dat blijkt niet altijd de meteorologische lente te zijn.  Behalve in 2044 en 2048. Dat is alleen om praktische en klimatologische redenen. Drie maanden gaan samen in één seizoen. Pasen vieren we de eerste zondag na volle maan op of na 19, 20 of 21 maart.  Niet te veel over nadenken; daar zijn anderen voor die dat allemaal netjes bijhouden. Maar het wordt meestal in deze periode wat warmer en de natuur begint te kleuren. Groen en een heel palet aan kleuren. Magisch voor mij. Ik heb geen hekel aan kou, begrijp me goed. Maar de zon is zo’n instrument waar je vrolijk van wordt.  Misschien een gevoel maar die eerste stralen zijn verkwikkend.  Ik word er heel blij van.  Daarom trouwen veel mensen in het voorjaar of zetten hun huis te koop.

Volgens de Griekse mythe, staat de terug keer van de lente voor het thuiskomen van Persephone. Zij was de godin voor alle planten en de vruchtbaarheid.

De eerste lentedagen

voorjaar kuiken geel

dag en nacht prima in balans

voorjaar schaap zoet wit

de warmte komt met sprongetjes terug

In Nederland zit ongeveer 10 minuten verschil tussen de dag en de nacht. De eerste lentedag is zo’n 10 minuten langer dan de nacht. Denk je nooit bij na natuurlijk maar dat hoeft ook niet. Je hebt ook nog eens te maken waar en wanneer de zon opkomt. Ook een technisch verhaal, dus daar ga ik je niet mee vervelen. Wat we wel weten is dat de warmte met kleine sprongetjes terugkomt. In de lente kan ik gewoon in de zon zitten met een kopje koffie en een gezellig boek. Dat is in augustus en september wel even anders. Het kan in het voorjaar ook best wel heel koud zijn. Dat is het leuke van de natuur. Voor ieder wat wils.

In Nederland heeft de koude zee een remmend effect op de warmte.  De verschillen van noordwest Nederland en het zuidoosten zijn groot. Op Terschelling begint de warmte dan ook langzamer dan in Limburg. Klinkt logisch.

Natuur

voorjaar bloesem boom blauw

bomen krijgen nieuwe blaadjes

Het voorjaar staat ook in het teken van beweging.  De gesmolten sneeuw uit Oostenrijk en Zwitserland stroomt bij ons door de Rijn naar de Noordzee. Als het dan ook nog eens flink gaat regenen stromen beekjes, sloten en rivieren soms over.
Alles in het voorjaar staat in het teken van vernieuwing. De bomen krijgen nieuwe jonge blaadjes en tere, zacht gekleurde bloesems. Op de weilanden rennen de eerste lammetjes tussen krokussen en sneeuwklokjes. De vogels fluiten en kwetteren dat het een lieve lust is. Merels, lijsters en nachtegalen. We kunnen zonder jas weer naar buiten. Dat doe ik trouwens ook makkelijk in de winter hoor. Van kou heb ik geen last.

Pollen en de bijbehorende ellende

voorjaar stuifmeel bij

serotonine en dopamine

We maken samen gezellige stofjes aan in het voorjaar. Serotonine en dopamine. Die stofjes zorgen voor een opgewekt en gelukkig gevoel.  We worden ook actiever in de lente. Wie herkent het gevoel van de voorjaarsschoonmaak? Menigeen haalt de stofzuiger, emmer en zeep tevoorschijn om je huis een opfrisbeurt te geven. Dikke kleding er in en de dunne stofjes weer voor het grijpen.. je bent meer dan ooit verliefd op je man.

voorjaar hazelaar bloei

stuifmeelkorrels

Het voorjaar is helaas ook de periode waarin we massaal niezen en loopneuzen hebben. Ik vaak al in januari omdat ik reageer op de Hazelaar en de Els. Maar iedereen die last heeft van dennen, berken, sparren en ander geneuzel, zijn ook niet blij. De stuifmeelkorrels reizen kilometers mee op de wind. Op een schuin liggend ruim kunnen we meer dan een miljard stuifmeelkorrels liggen (per m2). Hier krijgen we hooikoorts van.

 

De eerste dag van de lente is iets heel anders dan de eerste lentedag. Er zit soms wel een maand verschil tussen. (bron: Henry van Dyke).

 

2 reacties

  1. nicole orriens

    Ik word er ook blij van dat het officieel lente is. Het voelt toch meteen anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑