Vijftigenmeer

Wie zichzelf spaart, krijgt nooit rente.

Voeten van dames boven de vijftig. Draag jij ook steunzolen?

voeten problemenVoeten. Ik heb last van mijn voeten. Eigenlijk de linker enkel. Te veel op blote voeten gelopen en geen steunzolen gedragen. Op de röntgenfoto van een paar jaar geleden was er door de laatste enkelbreuk iets van slijtage te zien.  Het advies van de orthopeed was om steunzolen te gaan dragen.

Voeten vijftigenmeer

De voet is het lichaamsdeel die je de hele dag gebruikt voor de voortbeweging. Als je nog nooit iets aan je voeten hebt gehad ben je je er vast niet van bewust hoe lastig het is als ze het op de een of andere manier niet meer doen. Je staat bij alle bewegingen en bij het stilstaan altijd op twee voeten. Zodoende houd je je handen vrij voor andere handelingen.

Hersenprikkels

In je voeten zitten 26 afzonderlijke botten, een dertig tal gewrichten en spieren/pezen waarmee je de ingewikkelde bewegingen kunt maken. Lopen heet deze ingewikkelde beweging. Gemiddeld maak je meer dan 8000 stappen per dag. Dat is in totaal bijna 4 x rond de aarde. Vroeger waren onze voeten de eerste ontvangers van belangrijke hersenprikkels. Moest je op de lucht of juist stil blijven staan? Bij ons werken die reflexen nog steeds.

Weetjes:

  • Tenen. Als je grote teen je langste teen is, heb je een Egyptische voet. Dan heb je nog een Griekse voet (dan is de tweede teen de langste teen) en een vierkante voet (grote teen en tweede teen gelijk qua lengte).
  • Lichaamstaal. Ze spelen een grote rol en zorgen voor stabiliteit en bepalen hoe stevig je in je schoenen staat (letterlijk en figuurlijk). Wat voeten problemenbetreft onbewuste lichaamstaal zijn onze voeten vaak kenmerkend omdat we ons nauwelijks bewust zijn van onze voeten. Aan een vrouw is het zelfs te zien of ze zich seksueel aangetrokken voelt tot iemand (… of niet). Mannen èn vrouwen houden hun voeten stil als ze liegen. Dat je aan iemand kunt zien of hij/zij weg wil lijkt me duidelijk. Dan staan de voeten al in de looprichting opgesteld. Helaas zijn er mensen die of niet naar beneden kijken of absoluut geen verstand hebben van lichaamstaal. Bij deze bevolkingsgroep kun je je om de deur klemmen en je voeten over de drempel naar buiten zetten maar dan nog praten ze gewoon door.

Problemen

Als je met leeftijdsgenoten (vijftigenmeer) in gesprek bent merk je dat er veel voetklachten zijn. Uiteindelijk krijg je slijtage door ouderdom. Bij iedere stap wordt er druk door je lichaamsgewicht op je voeten en enkels uitgeoefend. Je voeten gaan doorzakken en uitzakken doordat alles slapper wordt. Geweldig om te weten. Wat zakt er allemaal als je boven de 50 komt? Veel! Je spieren moeten daardoor harder gaan werken om je lichaam in balans te houden. Alles wordt breder en groter; daardoor krijg je de alom bekende doorgezakte voorvoet en een likdoorn.

Tips

Zorg dat je goed passende schoenen draagt en dat je het lopen op hoge hakken doseert. Je teennagels recht afknippen en je tenen goed afdrogen. Als je dan toch met deze lichaamsdelen in de handen zit smeer ze dan ook eens lekker in met een zachte crème. Zelf loop ik dus vaak op blote voeten. Dit is geen probleem zolang er geen klachten zijn. Als je wel problemen hebt ga naar een gediplomeerd pedicure of een bedrijf dat gespecialiseerd is in steunzolen en ander orthopedische aanpassingen.

2 reacties

  1. Zeer nuttige informatie! Mijn moeder zegt vaak dat haar voeten en benen pijn doen en ik denk dat de reden is dat zij hoge hakken te vaak draagt. Ik wil straks met haar naar een orthopedist gaan en hopelijk zal hij me iets adviseren – orthopedische schoenen of zoiets.

    • Je zou haar langzaam kunnen laten wisselen. Hoge hakken als ze de deur uit gaat en gewone (platte) schoenen als ze in huis is of boodschappen gaat doen. Na goed zoeken vind je ook leuke platte schoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2017 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑