hoe vlaggen we in NederlandVlaggen. Heb je als bewonersgroep, particulier of bedrijf een vlag-protocol? Is misschien wel handig. Een vlaggenmast heeft iets statigs; het straalt een bijzonder gevoel uit. Wanneer vlag je en wanneer niet?

Vlaggen: Rood, wit en blauw

vlag nederlandOnze driekleur is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het koninkrijk. De kleuren zijn niet zo maar rood, wit en blauw; het zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.  Op 19 februari 1937 tekende koningin Wilhelmina het kortste koninklijk besluit ooit. De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw. In de loop van de geschiedenis zijn er verschillende theorieën geweest over het ontstaan van onze driekleur. De kleuren staan waarschijnlijk symbool voor: Rood (voor het volk), Wit (voor de kerk) en Blauw (voor de adel).  Maar het zou ook kunnen dat we gekozen hebben voor de kleuren van de jachthoorn op het wapen van Willem van Oranje.  Hij bevrijdde Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog van het Spaanse bewind en zou toen tegelijk de eerste vlag naar Nederland meegebracht hebben.

Voorschriften van de overheid

vlag nederland driekleur

onze driekleur

De overheid schrijft voor dat onze vlag wordt gehesen bij gebeurtenissen met een nationaal karakter. Kijk dus altijd naar de instructies of er uitgebreid of beperkt wordt gevlagd. Bij uitgebreid vlaggen (UV) wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Bijvoorbeeld dodenherdenking (om 18.00 uur halfstok tot zonsondergang; wel volgens een strikt protocol), Bevrijdingsdag (voluit) en Veteranendag (voluit). De oranje wimpel staat altijd symbool voor een gebeurtenis rond een lid van het Koninklijk huis.

Vlaggen bij andere gelegenheden

vlag harkstede cascadeborg

respect

Je bent als burger niet verplicht om je aan de vlaginstructies te houden maar de Nederlandse vlag moet wel een ereplaats innemen. Lijkt me logisch. De vlag mag niet de grond raken of het verkeer hinderen. Natuurlijk hang je geen vieze vlag in de mast. Je mag vlaggen bij het halen van een diploma, het vieren van een jubileum of bij een geboorte. Gelukkig is er geen wet die verbiedt of bepaalt hoe en wanneer je moet vlaggen. De minister kan wel bepaalde vlaginstructies geven. Bijvoorbeeld bij een nationale herdenking (MH17).

Bij ons hing deze week de vlag halfstok omdat een van onze bewoners is overleden. Voor ons een respectvol eerbetoon aan de nabestaanden. De vlag blijft hangen tot na de afscheidsplechtigheid.

Groningse vlag

groningse vlag

Groningen

Buiten deze verdrietige dagen om, hangt de Groningse vlag trots in top in Harkstede. De laatste tijd is er genoeg te doen omtrent de Groningse vlag. Iemand heeft bedacht de aardbevingssymboliek in de vlag te verwerken. Goed idee; alle kleine beetjes helpen.

Maar weet je wel waar onze (Groningse) vlag voor staat? De kleuren komen uit het provinciewapen. Dit hebben de Gedeputeerde Staten in 1950 vastgesteld. De vlag wordt verdeeld door een staand wit kruis. Op het witte kruis staat weer een groen kruis. Het linkerboven- en het rechterondervlak zijn rood en de twee andere blauw. De kleuren van de vlag zijn samengesteld uit die van het provinciewapen: wit en groen uit het stadswapen en rood en blauw uit het Ommelanderwapen. Het groene kruis symboliseert de centrale positie van de stad Groningen. Nu in een seismografisch model te koop.

Vlaggenmast

halfstok

afscheid

Wij hebben een prachtige vlaggenmast in de tuin c.q. parkeerplaats met een nog mooiere zilveren (uivormig) vlaggenmastknop. Met kerst versieren we de mast samen met speciaal daarvoor gemaakte verlichting en speciaal daarvoor gemaakte bruine bonensoep. Garagedeur open, liedjes uit de radio, kerststol en samen genieten van het begin van de feestdagen. Lief en respectvol zijn naar elkaar als  buren van een klein appartement complex in het noorden van Groningen.

 

Eén van onze markante bewoners is er niet meer. We hadden regelmatig een gesprek over zijn passie voor auto’s, fotografie en zijn kijk op het leven.
We zijn dankbaar voor zijn leven en aanwezigheid in onze borg, maar verdrietig over het afscheid. Vergeten zullen we hem nooit.