Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Verkouden in deze tijd van het jaar. Waarom eigenlijk?

verkouden zakdoek knoopVerkouden. In deze tijd van het jaar zie ik veel mensen met een rode neus en papieren zakdoekjes. De een praat over griep, de ander over verkoudheid. Gewoon ellende. Waarom ben je juist in deze tijd van het jaar  verkouden en wat kun je er aan doen?

 Verkouden

verkouden neusdruppels pillen zakdoekVerkoudheid komt door een virus. Besmettelijke virussen slaan makkelijk hun slag bij gebrek aan frisse lucht en verminderde afweer van de gemiddelde burger in deze tijd van het jaar. Verkoudheid is meestal een ontsteking van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen (neus- en keelholte of bijholten). Dit slijmvlies zwelt op en gaat veel slijm aanmaken (het ons bekende snot). Het slijmvlies raakt door de ontsteking geïrriteerd. Hierdoor ga je niezen of hoesten. Omdat de holtes met elkaar in verbinding staan (Eustachiusbuis) loop je ook nog eens kans op een middenoorontsteking. Dat is niet fijn; er komt dan vocht in je oor in plaats van lucht. Gelukkig heb ik het zelf nooit gehad maar verhalen genoeg aangehoord dat het gewoon heel erg pijn doet.

Waarom slaat dit virus nu toe?

verkouden thermometer pillen

griep of verkoudheid

In de zomer hebben we massaal de ramen open; ook als het eens niet een geweldige zomer is. Dus frisse lucht in huis. Als het dan ook maar iets kouder begint te worden doen we vervolgens massaal de ramen weer dicht. Op scholen zijn de ramen dicht en in grote kantoorcomplexen draait de kachel of de airco in plaats van open ramen. We leven ineens in benauwde ruimtes waar we met grote groepen in vertoeven. Besmetting ligt op de loer. De symptomen van verkoudheid kunnen zijn: verstopte neus of loopneus, last van je keel, hoesten, hoofdpijn, tranende ogen en hoesten.

verkouden vliegtuig jetlag klm martinair

jetlag

Je conditie is in september ook vaak op z’n dieptepunt. Uitgerust na de vakantie? Ja dat klopt wel maar in de vakantieperiode heb je vaak lekker lang getafeld, veel gegeten en de maaltijd voorzien van alcohol. Soms vertoef je in minder hygiënische omstandigheden. Vergeet niet dat je soms lang in de auto moet zitten om op je plek van bestemming te komen. Ook chartervluchten die midden in de nacht vertrekken; rondhangen bij vertragingen, samen naar een pretpark, musea en niet te vergeten de bussen en vliegtuigen waar de virussen lekker in het rondte zweven. De jetlag is een goede gelegenheid om je conditie na de vakantie een klap achteruit te geven.

Symptomen griep

verkouden thee sinaasappel

slappe thee

Wellicht weet iedereen het wel maar de symptomen van griep zijn over het algemeen heviger. Griep gaat gepaard met droge hoest, (hoge) koorts, rillingen, zere keel, loopneus, zware vermoeidheid, slechte eetlust, hoofdpijn, pijnlijke ledematen en spierpijn. Griep kan ook leiden tot longontsteking en is een risico voor de zwakkeren in deze maatschappij. Zij halen preventief een griepprik. Het is een fabel dat je van de griepprik griep kunt krijgen en antibiotica helpt ook niet bij griep. Ook niet bij een verkoudheid trouwens. Niets helpt. Je kunt het jezelf alleen wat comfortabeler maken door het slikken van paracetamol e.d.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

verkouden raam ventileren

… ventileren

Door goed te ventileren. Als je ’s morgens als eerste op je werk bent, gooi dan alle ramen open. Laat thuis alles lekker doorwaaien en ga regelmatig naar buiten. Daarom dames en heren; gewoon ventileren. Ook in deze tijd van het jaar de ramen ’s morgens of ’s middags tegen elkaar openzetten. De wind moet echt even door je huis waaien. Eet gevarieerd (antioxidanten), knuffel met je vrienden. Daarnaast is het verstandig om je handen goed en regelmatig te wassen en er voor te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt. Als je minder dan zes uur per nacht slaapt heb je vier keer zo veel kans op een verkoudheid. Hieruit blijkt dat er een link is tussen een verzwakt immuunsysteem en het ontwikkelen van allerlei ziekten.

verkouden roken hand zwart

vermijd rooklucht

Kinderen blijken de grootste veroorzakers van de verkoudheidsgolf. Contact met hen vermijden gaat je niet lukken. Dat wil je ook niet; ik tenminste niet. Ook al zijn ze ziek, je stopt nooit met knuffelen.
Stop met piekeren over je gezondheid. Het verhaal gaat dat als je maar lang genoeg piekert, je vanzelf ziek wordt.

Doorzetten als je verkouden bent

Ben je eenmaal verkouden zul je even moeten doorzetten. Medicijnen tegen verkoudheid bestaan niet. Je kunt je klachten iets verminderen, het jezelf iets makkelijker te maken door te blijven drinken, neusdruppels te gebruiken bij een verstopte neus en je keel nat te houden. Neem dropjes, snoepjes; je kunt (bij wijze van spreken) zelfs zuigen op een kiezelsteen. Paracetamolletje er in tegen de pijn en afwachten tot het overgaat. Vermijd rook (sigaretten), hoest als je moet hoesten.

verkouden drop

zuigen op een dropje

Soms kun je beter je neus ophalen dan te snuiten. Je zuigt op deze manier het slijm weg uit de holtes en verkleint de kans op een ontsteking. Wees lief voor je omgeving en zorg zelf voor zo weinig mogelijk besmetting. Was je handen en zoen er niet lustig op los.

Genetisch gelukje

Ik heb het geluk dat ik genetisch geen aanleg voor griep en/of verkoudheid heb. Mijn erfelijke eigenschappen zijn blijkbaar zodanig dat griep, bacteriën en schimmels geen vat op mij kunnen krijgen. Mijn griep- en verkoudheidsgeschiedenis is redelijk blanco. Eén keer longontsteking (enige keer dat ik koorts heb gehad) en één keer bronchitis. Dat noemen ze ook wel een sterk gestel. Mechanisch heb ik genoeg problemen (gehad) trouwens hoor. Dus niet alles is zaligmakend.
Je hebt ook pechvogels die een minder goed afweersysteem hebben. Als griep of verkoudheid voorbij komt zijn zij aan de beurt.

Beterschap

verkouden voedsel oranje wijnglas sinaasappel

Beterschap!

Voor degene die nu in bed liggen met een pak papieren zakdoekjes en een kopje slappe thee: Van harte beterschap. Na het lezen van dit artikel is het misschien nu de tijd om even op te staan, het bed te verschonen en de ramen lekker tegen elkaar open te zetten ….

2 reacties

  1. Ik ben al ruim 2 weken zwaar verkouden, opgelopen in de vakantie en het terug vliegen was niet goed voor mijn oren ondanks alle voorzorgsmaatregelen.
    Snuiten, hoesten en keel zijn het minst erge maar mijn oren krijgen altijd een klap, door fikse oorontsteking 3 jaar geleden zijn ze kwetsbaar. Vorig jaar ook draaiduizeligheid erbij en daarvoor lang oefeningen moeten doen.
    Nu ook dubbele oorontsteking waarvoor ik druppeltjes heb gekregen en als voorzorg weer de oefeningen, maar rechteroor blijft probleem. Als het woensdag, na 2 weken, nog niet verbeterd is toch maar terug naar de HA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer