Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Heeft jouw toetsenbord ook dode knoppen?

toetsenbordToetsenbordlesje. Je toetsenbord is een soort minicomputer met elektronische schakelingen. Als je op een toets drukt open je een soort schakelaar en verzend je een signaal naar je pc. Die verwerkt dat weer tot een cijfer, een letter of een symbool.  Met of zonder dode knoppen.

Geschiedenis

ouderwetse typemachineHet toetsenbord (typemachine) werd in 1868 uitgevonden door Christopher Sholes. Letters gerangschikt op alfabet. Niet lang daarna (iets meer dan 100 jaar later) heb ik mijn typediploma gehaald. Inderdaad op een typemachine met hamertjes. Samen met 100 ratelende secretaresses in een zaal met een houten vloer. Het waren ondingen. Geen correctiemogelijkheden. Typelinten die vastliepen en nog veel meer ellende. Bij snelle typistes liepen de hamertjes vaak vast. Ze waren (heel vroeger … ) veel tijd kwijt om die hamertjes uit elkaar te plukken.  Toen was tijd ook al geld en efficiënt een zelfstandig naamwoord. Daarom werden de meest gebruikte letters op dit oorspronkelijke toetsenbord van elkaar verwijderd. Dit leidde (een lang verhaal in het kort) tot de nog steeds gebruikte QWERTY indeling. Nu zijn we blij met het toetsenbord, inclusief die geweldige DELETE/BACK SPACE toets.

Wat kun je zoal vergemakkelijken op je toetsenbord?

eurotekenDe meeste letters en cijfers vind je zichtbaar op je toetsenbord. Ik heb tijdens die secretaresseopleiding een blind-typen-diploma gehaald. Ben dus in staat om redelijk snel een tekst op papier te zetten. Maar die puntjes op de i, de trema’s en accenten gaan me niet handig af. Dit worden de zgn. speciale schrift- of diakritische tekens genoemd. Denk ook aan de speciale tekens zoals de € bijvoorbeeld. Vaak gebruik ik ‘Invoegen -> symbolen’ maar dit kan sneller en efficiënter. Uitdaging.

Dode toetsen

Stel eerst je (windows) toetsenbord goed in. Rechtsonder in je beeldscherm staat het type toetsenbord ingesteld. Zet dit op Toetsenbord Verenigde Staten (internationaal).

toetsenbord instelling NederlandsMet de ‘dode’ toetsen op je toetsenbord kun je een accent of trema direct toevoegen aan een letter. Bij deze toets verschuift de cursor niet. Het volgende teken komt op deze zelfde plaats. Dode toetsen zijn de toetsen met bijvoorbeeld de tekens ~ (tilde), ô (circonflexe) en “” (aanhalingstekens). Als je een accent of trema/umlaut wilt toevoegen druk je een ‘dode’ toets in met het gewenste teken voordat je de letter indrukt. De ë maak je door de Shift toets ingedrukt te houden terwijl je op de toets met drukt. Daarna druk je op de e toets. Eerst gebeurt er niets, pas als je de e indrukt krijg je het trema te zien. Daarom de term ‘dode toets’.

Nederland Verenigde Staten instelling toetsenbordHet nadeel is dat een leesteken op een ‘dode’ toets standaard wordt toegevoegd aan de letter daarachter. Het is niet handig als je bijvoorbeeld gewoon een aanhalingsteken nodig hebt. Dit kun je dus voorkomen door na de ‘dode’ toets op de spatiebalk te drukken.

Letters met getallen

toetsenbord met altDoor de verdere internationalisering van de maatschappij is er meer behoefte aan een uitgebreidere symbolenlijst. Daarom is er nog een andere manier bedacht. De zgn. ASCII-codes. Letters, cijfers en een aantal symbolen hebben hun eigen code in een enorme lijst. Deze staan in de (wereldwijde) ASCII tabel.

Om het teken in je tekst te krijgen, heb je het numerieke blok nodig. Meestal rechts op je toetsenbord NumLock aan. Gewoon even kijken of het lampje brandt. Probeer maar eens de linker ALT-toets in te drukken en typ op het numerieke blok 137. In plaats van het getal 137 verschijnt het teken ë. Handig dus.

Onderstaand een lijstje met veel gebruikte speciale tekens en de bijbehorende code uit de asciitable:

ü:       129
é:       130
ç:       135
ê:       136
ë:       137
è:       138
ï:        139
ö:       148
ñ:       164
½:      171
ß:       225
±:       241

Voor het euroteken € druk je tegelijk de rechter Alt + % (shift 5) toets in. Print dit lijstje ze en plak ze naast je computer of maak een foto.  Je gaat het vanzelf onthouden. Veel doen en veel herhalen. Je teksten zien er direct een stuk professioneler uit.

toetsenbord met leesbril

… al doende leert men … en als je veel vraagt zul je veel leren …

 

7 reacties

 1. Mijn favoriete toetencombinatie is Alt1

 2. Nooit geweten dat dat dode toetsen waren. Ik heb het altijd compose (componeren) genoemd. Op een Chinees toetsenbord moet je 3 van die dingen indrukken en pas bij de 4e componeert ie daaruit een Chinees teken. Zelf gebruik ik het sinds 1990, dus al in Wordperfect en Lotus onder DOS.

  Het valt me op hoe weinig mensen bepaalde basishandelingen in Windows kennen. Zelf gebruik ik ook ‘c om zo façadeboek te tikken. Ascii-codes ga ik niet onthouden, dat zijn er teveel. Dan start ik wel ‘speciale tekens’ en klik daar wat letters in aan als: ¶Ð®ΣДڰ

  Voor de Euro gebruik ik de internationale ISO-code EUR. Idem voor HKD, USD, AUD en bijvoorbeeld CAD, omdat je met dollar nooit weet waar het over gaat.

  Maar laatst heb ik ook weer eens een neef uitgelegd welke mogelijkheden er in de schuifbalk zitten. Hij vond het nogal lang duren om onderin een groot document te komen. Hij deed het dus alleen door op het pijltje onder de schuifbalk te klikken en dat schiet niet erg op. 😉

  Verder zijn er knoeiers die nog altijd spaties gebruiken waar ze dat beter kunnen doen met tabs of een tabel.

  Aan de andere kant heb ik in het DOS-tijdperk flink wat macro’s geschreven en doe dat eigenlijk nooit meer. Binnen Windows werd dat beroerder en veel ontvangers snappen er niets van. Batch-files (*.BAT) werkt ook nog altijd onder Windows. Erg jammer dat daar nooit een volwassen Windows opvolger voor is gemaakt. Het lijkt wel of de mensen steeds dommer worden in hun PC gebruik.

  • Jij hebt je er in ieder geval in verdiept. Ik wil me ook meer in de toepassingen van het toetsenbord verdiepen. Wist ook niet dat dit ‘dode toetsen’ waren hoor. De basis dingen eens gewoon rustig opzoeken in plaats van ongeduldig dingen te omzeilen met grote ergernis. Geduldig is niet echt mijn beste eigenschap. Dank voor je toevoegingen. Die ASCII codes kun je ook niet onthouden. Misschien een printje maken en in je la leggen?
   Misschien dat ik nog wel met meer praktische tips kom in mijn blog. Wat je zegt gebruik een tab als je beter geen spatie kunt gebruiken.

 3. Laat ik in de titel nu dode knoppen lezen en daarbij geheel andere associaties hebben.
  Maar alle gekheid op een stokje, heb weer wat geleerd vandaag.

  Op een Chinees toetsenbord moet je 3 van die dingen indrukken en pas bij de 4e componeert ie daaruit een Chinees teken.

  Dit ga ik morgen direct proberen. Na drie jaren in China had ik dat moeten weten. Maar nee dus.

  Bedankt voor de tip.

  • Tja … al doende leert men. Zo is het met ons hele leven. Ik bedacht me dat je meer met een toetsenbord kunt doen dan je zoal denkt. Verdieping van het toetsenbord zeg maar. Ik hoef gelukkig geen chinees te typen. Lijkt me erg omslachtig.

  • @Miriam: Of dat nog zo is weet ik niet, ik heb het gebruikt rond 1993 en toen werkten ook zij nog met DOS en niet met Windows.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer