Chaos is ook een systeem

Theezakjes, vragen en antwoorden

theezakjes vragen en antwoordenTheezakjes. Pickwick heeft vragen op de theelabels gedrukt. Wie deze ‘teatopics’ heeft bedacht weet ik niet, maar ik vind ze de moeite waard om te delen. Wat vinden jullie? Start jij een gesprek aan de hand van een pickwick-vraag?

 

 

Theezakjes van Pickwick

Wat een mens al kan verzinnen om een blog te schrijven zul je denken. Maar ik vond het gewoon leuke vragen. Vragen die aanzetten tot nadenken. Diepzinnig zijn de vragen niet (soms confronterend) maar ze vragen naar een doel, een betekenis of een reden.  Dat is voor mij reden om hier iets mee te doen. Soms zijn er antwoorden die gericht zijn op het verleden en soms gericht zijn op de toekomst. Op social media gaan mensen helemaal los over de #pickwicktheezakjes. Marketing geslaagd. 

Ben jij een ochtend- of avondmens?

theezakje ochtend avond

ik kom iedere dag tijd tekort

Hier heb ik al eerder een blog aan gewijd. Volgens mij ging dat over zomer- en wintertijdwisselingen en dat avondmensen intelligenter zijn dan ochtendmensen. Vroeger was ik een avondmens. Nu ben ik geen van beide meer. In tegenstelling tot alle conclusies over ochtend- en avondmensen, best wel intelligent en best wel gelukkig. In het werkzame leven ben ik ‘s avonds moe en ‘s morgens als ik opsta zijn mijn ogen (en de rest van mijn gezicht) behoorlijk verkreukt. Eigenlijk kom ik gewoon iedere dag tijd tekort, zitten er te weinig uren in een dag en te weinig in de nacht. Je hoort mij echter niet klagen.

Wat is jouw favoriete dag van het jaar?

favoriete dag van het jaar

samen aan tafel

Makkelijk antwoord. Oudjaarsdag. Een dag om na te denken over de voorbije periode en alvast stiekem vooruitkijken naar het komende jaar. Sudderen en mijmeren. Melancholische dag? Misschien is het dat wel. Het gevoel dat je kwetsbaar bent en dat je blij mag zijn dat je deze jaarwisseling weer in vreugde en gezondheid mee kunt maken. Wat voor positiefs kan ik leren? Gedurende het jaar hebben we meevallers en tegenvallers, belangrijke en betekenisloze gebeurtenissen. 

Wat is jouw favoriete plek in huis?

grote tafel

Aan de grote tafel. De eettafel. Samen op zaterdagochtend een ontbijt. Uitslapen en al dan niet gedoucht aanschuiven. Broodjes, croissantjes, gekookt eitje met een beker koffie en een glas jus d’orange. Honderd uit praten, luisteren naar elkaar. Gewoon even niets. Of met onze kinderen en vrienden. Genieten van een met liefde gemaakt maaltje. Luisteren naar de verhalen die iedereen met ons deelt. Onze zogenaamde geluksmomentjes. 

Wat was als kind jouw droombaan?

Helikopterpiloot. Niet zo’n ordinair grashoppertje maar een heuse chinook. Primair ontwikkeld voor troepen- en materieelvervoer. Of een Apache gevechtshelikopter met zo’n bijpassende supersonische helm (vizier). Misschien treed ik hier wel mee buiten de gebaande paden. Meisjes willen verpleegster worden of onderwijzeres. Ikke niet. Geen half werk. Natuurlijk is het fantasie; maar wel een fijne fantasie. Als ik tekeningen maakte kon ik eindeloos dromen dat ik met dit enorme apparaat vloog; hoog boven Nederland. Het kwam niet in me op dat dit soort toestellen ook in de oorlog gebruikt werden.

De moeder aller vragen

Vragen lokken antwoorden uit. Ben je op zoek naar informatie van alledag, stel dan nooit de waarom-vraag. Dat hoor ik mezelf nl. heel vaak doen. De waaromvraag is alleen voor diegene die het naadje van de kous wil weten. De waaromvraag leidt dan ook nog eens vaak naar het verleden. Daar zit niet iedereen op te wachten. Dat je vragen stelt is natuurlijk al goed. Je toont je interesse in een ander. Wees vooral specifiek als je vragen stelt, maak het de ander makkelijk, laat ruimte om nee te zeggen en wees niet te direct. Ook dat is een eigenschap van mij waar niet iedereen blij van wordt. 

Harry Mulisch schreef: Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien.’ Filosofisch he?

 

 

3 reacties

  1. Thea

    Ik drink alleen losse thee……..

  2. Nicole Orriëns

    Ik lees de vragen vaak toch wel even, en ze zetten zeker tot nadenken aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑