tandenpoetsen kies met tandenborstelTandenpoetsen. Zo’n dagelijks terugkerend ritueel. Veel of weinig poetsen? Elektrisch of met de hand? Voor de maaltijd of er na? De overgang heeft invloed op je gebit dus blijf poetsen.

Schuimkraag

De belangrijkste vraag: Is een gewone of een elektrische tandenborstel beter voor je gebit? Je wilt graag oud worden met een stralende glimlach. Want later gaan we heel wat lachen in het bejaardentehuis. Denk hier maar aan als je met een schuimlaag op je lippen voor de spiegel staat?  Blijf poetsen en vooral ook veel lachen. Ook als je veel stress hebt of ziek bent is het goed om je poetsritme vast te houden. Poets geconcentreerd en doe niet allerlei andere klusjes tussendoor. Ik heb dat ook wel eens gedaan met als gevolg dat ik de klusjes niet had geklaard en ook nog eens compleet onder de tandpasta zat. Vervelende vlekken (soms zelfs op de knieën) kan ik je vertellen. Dubbel werk en geen schone tanden.

Poetsbewegingen

tandenpoetsen druppel water hart groen

gezonde speekselhuishouding

Na een korte speurtocht leerde ik al snel dat de wereld in twee kampen is verdeeld. De ouderwetse poetsers (oldschool) en de super geavanceerde gebruikers van een elektrisch exemplaar. Wetenschappers geven (weer) het antwoord. Elektrisch poetsen is (iets) beter om tandplak te verwijderen omdat voor het verwijderen van dat dunne, kleverige laagje  veel poetsbeweging nodig is. En een elektrische borstel beweegt nu eenmaal veel sneller dan je hand. Ook als je al 54 jaar poetst.  Na de overgang zou je juist extra zuinig op je gebit moeten zijn omdat er ook in je mond het een en ander verandert.

Beschadigd tandvlees

tandenpoetsen borstels 3De kop van zo’n elektrische borstel is veel kleiner dan de borstel die je bij de supermarkt scoort. Het kleine ronde borsteltje van de elektrische borstel komt juist op de moeilijk te bereiken plekjes. De ouderwetse (gewone) tandenborstel heeft geen noemenswaardige voordelen. Bij het ouderwets poetsen loop je juist het risico dat je te veel kracht zet. Ik ben ook zo’n ‘ragger’. Het tandvlees trekt zich terug en je tandhalzen liggen bloot. Zinloos naakt tussen je lippen. Je tandvlees beschadigd tijdens dit proces onherstelbaar. Bij een stevige (koude)  oostenwind met je open mond fietsen is dan geen optie meer.  Alles in je mond gaat pijn doen. Let op: Eenmaal teruggetrokken blijft teruggetrokken. Nait best (Gronings).

Tandenpoetsen

tandenpoetsen flosdraadTwee minuten poetsen met je borstel in een hoek van 45 graden. Maakt niet uit waar je begint. De buitenkant, de binnenkant en ook de onderkant moet je poetsen. Het liefst twee minuten lang. Ik heb nog nooit de tijd opgenomen hoor maar met kinderen is het misschien wel een leuke manier om vrolijk de tanden te poetsen. Bij een elektrische borstel is bijna een must dat ie voorwaarts en achterwaarts kan roteren. Dit hele moderne (elektrische) gedoe kent maar liefst drie poetstechnieken: de oscillerend-roterende techniek, trizone en de sonische techniek (resp. roterend, pulserend en zijwaarts roterend). Bij de sonische techniek beweegt de borstelkop razendsnel. Hierdoor wordt veel vuil verwijderd. Modder, mos en kalkaanslag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Altijd handig als je ooit met je plaat voorover in de modder bent gevallen. Dan heb je altijd (behalve de foto’s) nog je super/sonische tandenborstel.

Tandenstoker

tandenpoetsen stoker

ragertje of tandenstoker

Als extraatje zou je een ragertje moeten gebruiken. Die kunnen ook tussen je tanden komen nl. Als je weinig ruimte tussen je tanden hebt, kun je een tandenstoker gebruiken om de laatste restjes te elimineren. Ook die stokers breken wel eens af en blijven dan irritant tussen je kiezen zitten. Ik sta dan met een pincet de stukken hout uit m’n mond te trekken. Flosdraad vind ik helemaal een crime. Als je je mond open houdt bij het flossen zit ook nog eens je hele spiegel onder de spetters.
Ach; wat hebben we ook te zeuren. Op deze planeet zijn er nog altijd mensen die geen stromend water hebben. Wij staan heerlijk met onze blote voetjes op verwarmde vloertegels. Twee minuten per beurt is toch makkelijk vol te houden dan?

tandenpoetsen paard grappig zoen

zorg voor een frisse adem

Tips van de experts:

  • Twee keer per dag poetsen, ongeveer 2 minuten
  • Fluoride tandpasta gebruiken om gaatjes te voorkomen
  • Tandenstokers of ragers gebruiken
  • Poets geconcentreerd en ga niet ondertussen allerlei andere dingen doen
  • Als je tandvlees bloedt zou je advies kunnen vragen aan de mondhygiëniste of de tandarts.
  • Neem je tong bij het poetsen ook nog even mee

Kosten

tandenpoetsen aap

ouderwets poetsen

De aanschafkosten van een elektrische borstel zijn vele malen hoger dan een gewone borstel. De prijzen liggen zo tussen de 20 en 300 euro (en misschien nog wel hoger) maar die hebben dan ook ‘een roségoudkleurige buitenkant met schoonheid en intelligentie’ (dit staat echt in de reclametekst). Deze borstel wordt geleverd met bijpassend roségoudkleurig etui. De droom van iedere vrouw (grapje). Bij de accu varianten dien je het oplaadstation in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Lijkt me net zo logisch als het feit dat je auto niet op water rijdt.
Ook de prijs van de opzetborstels zijn vele malen hoger dan een gewone tandenborstel. Als je de elektrische borstel laat vallen (al dan niet in het water) heb je waarschijnlijk meer onkosten dan bij een gewone, ouderwetse borstel. Tenzij je veel problemen hebt met je gebit. Dan gaan de tandartskosten natuurlijk snel oplopen. Ga het gesprek aan met je tandarts of mondhygiëniste. Zij adviseren je graag.

Wanneer poets je je tanden?

tandenpoetsen klok haan vroeg

poets vooral regelmatig

Poets je tanden bij voorkeur tussen het avondeten en het slapengaan. De fluoride in de tandpasta heeft op deze manier meer tijd om je tanden te versterken en een beschermende laag tegen zuur op te bouwen. Poets je tanden juist niet direct na het eten. Tijdens het eten is er een piek in blootstelling aan zuur, waardoor het bovenste laagje van je tandglazuur zachter wordt. Als je toch poetst na het eten haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie krijgen. Minsten 30 minuten wachten dus. Gezellig natafelen, praten over wat je vandaag weer hebt beleefd of maak eens een welgemeend compliment. Je tafelgenoot zal dit vast erg waarderen. Dat half uurtje is dan zo voorbij.

Heb je zelf nog praktische tips over het (al dan niet super sonisch, trizonisch elektrisch) tandenpoetsen?

 

ansichtkaarten lif is too short