Vijftigenmeer

Als je wind tegen hebt, fiets je misschien de verkeerde kant op

Sudderen is een lekker werkwoord om keuzes te maken

mijmeren zuid tirolSudderen kun je op een aantal manieren interpreteren. Ik vind het, behalve het stoven van vlees, een lekker werkwoord. Sudderen symboliseert bij mij een soort innerlijke rust.

Sudderen is een lekker werkwoord

sudderen italie bloemen

nergens aan denken … sudderen

Het woord betekent natuurlijk letterlijk een bereidingstechniek voor het bereiden van vlees. Rundvlees, sukade- of sudderlapjes.  Het vlees gaat voor lange tijd in de pan tot het zacht en eetbaar wordt. Dat geeft een bepaalde zachtheid aan; rust en tijd. Het water loopt je al in de mond omdat je de geuren herkent. Wie kent het niet?

Ingewikkelde keuzes

sudderen mijmeren nadenken

sudderstand over het water

We weten het allemaal. Nachtjes slapen (wakker liggen) over ingewikkeld keuzes. Je hersenen broeden of sudderen ongestoord. Niet altijd leuk omdat niemand anders antwoorden heeft op al onze vragen. Dus ga ik sudderen, overdenken, wikken en wegen, herkauwen. Wachten op een beslissing.
In je hoofd heb je allerlei lopende zaken. Losse eindjes. Wanneer ga ik strijken? Gaan we onze verjaardagen vieren; en op wat voor manier? Op wat voor dag valt oud- en nieuw? Moet ik mijn banden nog oppompen? Onze hersenen houden niet van al dat zeurende gesudder. Het blijft knagen en rondzingen. Incomplete of onderbroken taken onthouden we uiteindelijk beter dan voltooide taken, blijkt. Dit heeft zelfs een naam: Het Zeigarnik-effect. Genoemd naar een Russische psychologe. Tussen alle nachtelijke opvliegers door, word ik hier erg onrustig van.

Obers en cliffhangers

sudderen turen wijn mist

sudderen in de mist

Voorbeeld van Zeigarnik effect.  Obers onthouden exact wat je hebt gedronken en gegeten. Als je hebt betaald, zijn ze je binnen de kortste keren vergeten. Als ik uit de bioscoop stap, ben ik de film al bijna vergeten. Of dat is gewoon een gevalletje ouderdom?  ‘Cliffhangers’ in soapseries onthoud ik vaak beter en langer.  Wij mensen hebben behoefte aan een begin en een eind. Lukt dat niet; merk je vaak dat we onrustig worden en eigenlijk bang zijn de controle te verliezen.
Marketing. Je komt de spelletjes met je onderbewustzijn overal tegen. Denk maar aan de meldingen van WhatsApp; ik word regelmatig onrustig als ik ongelezen berichtjes zie. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en zet me aan om de actie te voltooien. Je houdt immers niet van open eindjes?! Leuk he die marketeers.

Positief sudderen

sudderen balkon italie gardameer

sudderen met een prachtig uitzicht

Als je het op een positieve manier benadert kun je ook je brein rustig laten sudderen. Dat is meer mijn pakkie-an. Geen marketing; gewoon op vakantie bijvoorbeeld. Tijdens een periode van rust vallen alle puzzelstukjes vaak weer op hun plaats. Wat wil ik in de toekomst? Hoe ga ik om met mijn vrije tijd? Wat voor artikelen ga ik op mijn blog zetten? Ga ik überhaupt wel verder met schrijven? Maar ook tijdens een uurtje wandelen of fietsen werk ik rustig een nieuw plan uit. Vaak kom ik dan uitgerust weer thuis. Fysiek en mentaal. Ik ben een uitgesudderd stooflapje zeg maar. Heb je grotere puzzels die opgelost moeten worden kun je tussentijds natuurlijk ook aantekeningen maken.

opschrijven lezen italie

opschrijven helpt

Opschrijven. Ik maak vaak een foto van een interessant artikel en stuur deze naar mijn huismail. Hier wil ik dan nog in de toekomst iets mee. Maar nu even niet. Op deze manier creëer ik ruimte in mijn (volle) hoofd zodat ik in een periode van aaneengesloten rust weer verder kan met dit plan, deze gedachte met losse eindjes. Bijkomend voordeel is dat ik in die vakantie heerlijk slaap.

Sudderen op vakantie

sudderen op vakantie italie

dit helpt ook …

In mijn recente WW-periodes en op vakantie ben ik heel vaak in de ‘sudder’ modus. Niets hoeft; alles mag.  Thuis, tijdens het stofzuigen en ramenlappen ontstaan de meest creatieve gedachten. Op vakantie moet ik eerst door hectiek van de heenreis, de onbekende overnachting en de onrust van tolpoorten. Eenmaal op plek van bestemming, kan ik eindeloos sudderen. Met een boek op schoot, ergens op een balkon met een prachtig uitzicht.

sudderen wijn druiven

sudderen onder het genot van

Gewoon je gedachten de vrije loop laten. Kletsen over van alles en nog wat. Of gewoon zwijgend (het liefst samen) genieten van een glas wijn. Als je niets hoeft, is alles makkelijk. Al die puzzels van het afgelopen jaar kun je ‘zo maar’ oplossen. Maar dan heb ik het over ultiem sudderen.

 

… als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder. (bron: Lao-Tse).

 

5 reacties

  1. Ik hou van sudderen: problemen lossen zich soms vanzelf op of ik weet wat te doen. Zo niet dan laat ik het bezinken,!

  2. Vooral die laatste uitspraak vind ik intrigerend. Hij is waar, maar zit dan niet alle troep alleen maar onderin?

  3. Een mooi beeld, dat sudderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑