Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Stoffenspektakel of de gezelligste stoffenbeurs van Nederland?

stoffenspektakel martiniplaza groningenStoffenspektakel. In mijn agenda met stip genoteerd omdat de stoffenwinkels uit onze samenleving verdwijnen. De Martinihal organiseert daarom regelmatig een enorm verkoopspektakel voor iedereen die ook maar iets met stof te maken wil hebben. Trouwe mannen (inclusief trolley of shoppingcruiser … ), vrouwen met bodywarmers en baby’s.

Stoffenspektakel

stoffenspektakel martini plaza groningen

Martiniplaza

Afgelopen week was ik dan ook (weer) in de Martinihal met honderden (duizenden) enthousiaste naaisters. Tot mijn schrik zag ik her en der een verdwaalde, hysterisch huilende kleuter of een trouwe echtgenoot die met gebogen schouders achter z’n vrouw aanliep. Met shoppingcruiser (duur woord voor boodschappenkarretje). Op internet las ik dat dit evenement al voor de 25e keer is gehouden. Op deze beurs vind je een enorme hoeveelheid kramen met bergen (vaak letterlijk) stoffen. Geen entree, alleen een aan te schaffen parkeerkaart. Goedkoop is het codewoord op deze dag.

stoffenspektakel martiniplaza stoffen

bergen in veel kleuren en maten

Marketing van de bovenste plank. Als je binnenkomt zie je een kleurrijk tafereel. Niet alleen de veel ‘pittig’ kort geknipte grijze kapsels van de bezoekers maar ook stoffen van bekende stoffenmerken en couture- ateliers. Patronen, tijdschriften, naaimachines, fournituren, kinderstoffen, voering, haute couture stoffen, leer en tekenlinialen. Te veel om op te noemen. Ik had geen kort grijs haar, geen bodywarmer en geen boodschappenbriefje en flesje water  meegenomen. Fout.

Geschiedenis

stoffenspektakel trolley

… met de shoppingcruiser achter je vrouwtje aan …

Ene Julian Timmerman begon ooit een overdekte stoffenmarkt in Duitsland. Na een paar maanden de blaren op zijn vingers geknipt te hebben, begon hij in 2015 met het stoffenspektakel in Martiniplaza. Groot succes. Nu reist hij niet alleen naar Groningen maar ook naar België, Luxemburg en Frankrijk. Hulde.

stoffenspektakel koffer

zelfs complete koffers … met heuptasjes

Hij merkt op (interview) dat het naaien echt niet uitsterft. Ik denk het ook niet … Er zullen altijd vrouwen blijven die hun tong uitsteken naar de hoge prijzen voor couture in de winkels. Dat zijn de (meestal) vrouwen, die op deze dag in oktober, opgewonden raken van meters stof, ritsen en knopen. Topsport in de Martinihal in Groningen. Fanatiekelingen van de bovenste plank.

Kraampjes

stoffenspektakel

de aanbiedingen vliegen je om de oren

Voor mij is deze beurs groot en overweldigend maar zeker niet gezellig. Ik heb daarom moeite om me normaal te bewegen tussen deze uitermate gedreven hobby-naaisters. De stof wordt met aandacht bestudeerd, met de vingers gestreeld en draadloos betaald. Sommigen beursbezoeksters stralen een vorm van stofgekte uit en schuwen het gebruik van een elleboog niet.  Af en toe moet je dealen met een klotsende oksel in je stoffige aura. Moeders met kinderwagens, huilende peuters maar ook bejaarde echtparen die, gewapend met een broodje en een kop koffie, samen genieten van een ultieme dag uit. Alle tijd en ruimte van de wereld.  Soms breek ik bijna mijn nek over al die onmogelijke karren met luchtbandjes.

stoffenspektakel gronigen

bodywarmers aan en broodjes in de tas

Veel van deze fanatiekelingen dragen duidelijk zelfgemaakte unisexkleding. Enkele mannen lopen (slepend met enorme trolleys, cruisers, tassen en koffers) zo onopvallend mogelijk achter hun zwetende en stof scorende, vrouw aan. Ik heb meelij met ze want buiten schijnt de zon. Vissen of bierdrinken zou beter voor ze zijn. Deze ‘slaven’ werken aan het trauma van hun leven (figuurlijk bedoeld he?). Ik zou bijna mijn flesje water met ze delen … maar die had ik niet bij me.

Naailes

stoffenspektakel martiniplaza

een beurs voor oud en heel erg jong

Deze najaarsbeurs was zeker de moeite waard om coupons en stof per meter te scoren. De keuze was reuze. Ga zo door Julian. Na afloop van dit spektakel neem ik mijn ‘buit’ mee naar onze persgroep (bijnaam) en delen we onze ervaringen tijdens de naailes op woensdagavond.  De ahs en ohs zijn niet aan te slepen. Onze lessen kenmerken en onderscheiden zich ‘mondiaal’ door een combinatie van ultieme gezelligheid en het professioneel leren van het maken van knoopsgaten, het innaaien van ritsen en het lezen van patronen.  We lachen, praten en knippen ons een slag in de rondte. Zonder blaren maar met het hoofd leeg en de accu opgeladen. Kopje thee of koffie er bij en onze avond is compleet.

Ik sluit af met een oud chinees gezegde: Beter één lapje in de hand dan tien op een stapel. 

 

6 reacties

 1. Lot

  Leuk verslagje. Ik ben eenmaal in Den Haag geweest en dat was buiten.
  Soms is die overweldigende hoeveelheid niet te overzien en zi ik door de stoffen mijn gewenste stofje niet.
  Maar gelukkig heb ik er nog 40 op zolder! Op het moment niks in de hand, wel haakwerk. Mij stoffen zijn allemaal zomerstofjes dus die mogen even in winterslaap

 2. Flien

  Inderdaad, 2 keer per jaar naar het Stoffenspektakel. Ik mis al jaren geen editie en neem er altijd een hele vrije dag voor.
  Vanaf het begin af aan volg ik dezelfde tactiek: Ik ga altijd zonder briefje, volgens mij kun je dan veel vrijer winkelen. Het eerste rondje is alleen maar kijken. Het tweede rondje gaat in omgekeerde volgorde en de eerste aankoop wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Als ik dan echt op dreef ben moet ik vaak halverwege dat tweede rondje even lossen (=de rugtas en big shopper legen in de auto omdat die niet meer te tillen zijn (ik heb zo’n hekel aan die roltassen hè)). Dan eerst koffie en iets eten want ik moet me natuurlijk wel even opladen voor de tweede helft van het 2e rondje en mijn pijnlijke handen gun ik de rust. Daarna weer verder. Niet vergeten om patroonpapier, garen (zwart en wit zijn altijd goed) en andere lollige dingetjes mee te nemen (de bandjes, kantjes en randjes noem ik dat)

  Natuurlijk kom ik altijd wel een bekende tegen (even gezellig kletsen en laten zien wat er al in de tassen zit) daar worden dan ook even tips mee uitgewisseld (waar liggen de mooiste jersey’s? en wie heeft de beste coupons?)

  En dan kom je thuis met een tas vol met “schatten” die je ‘s avonds dan weer meeneemt naar de naailes (stoffenspektakel en naailes vallen bij ons altijd op dezelfde dag).

  Stoffenspektakel, één van de vele hoogtepunten van het jaar. Tot ziens op 20 februari 2019, dan is volgende editie

  • Herma Westerdiep

   Mooie manier om te laten zien hoe je over een dergelijke beurs kunt wandelen. Zo veel stoffen, zo veel indrukken. Af en toe je spullen terug naar de auto brengen is ook een goed idee. Zo’n slepende man is toch echt niet wat we willen. Koffie natuurlijk wel.

 3. Thea

  Ik was er ook maar zonder kort, grijs koppie, zonder trouwe man met trolley, zonder jankende peuter, zonder kinderwagen met baby en zelfs de bodywarmer ontbrak.
  Mooie stofjes gekocht!

  • Herma Westerdiep

   heerlijk he, zo’n dag graaien in een overdaad aan stoffen. ik heb ook mooie stofjes gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑