speeddaten minionSpeeddaten. Deze week voor het eerst ervaren hoe het is om binnen korte tijd een aantal mensen te spreken tijdens een sollicitatieprocedure. Zouden alle betrokkenen zich houden aan het tijdsbestek? Kom ik wel aan het woord? Zie ik medekandidaten? Wat is jouw ervaring met speeddaten?

 

Perfecte aanloop

speeddaten routeIn de file op de heenreis. Gelukkig had ik ruim de tijd genomen en de route verkend. Dat werd direct beloond vandaag. Ruim op tijd en geen klotsende oksels. Op tijd komen staat redelijk hoog op mijn lijstje. Zeker bij een speeddate. Gesprekken van max. 10 minuten. Zou ik een goede indruk krijgen? Zou het de moeite waard zijn? Achteraf kan ik zeggen dat ik het een perfecte aanloop naar een sollicitatieprocedure vind. Het is niet alleen voor de organisatie belangrijk of er een klik is maar zeker ook voor jezelf. Die klik is meestal al na een paar minuten voelbaar.

Uitloop

speeddaten halDe dame die me ophaalde en de coördinatie op zich had genomen werkte netjes, rustig en vriendelijk. Ze stelde me op m’n gemak en kwam regelmatig polshoogte nemen. Voor mij was het wachten tussen de gesprekken door een perfecte manier om de omgeving in me op te nemen en te kijken wat er zoal op de gang gebeurde. Antennes en voelsprieten ingesteld op groot bereik. Wat vertelde mijn eigen intuïtie? Vanuit mijn ooghoeken zag ik schitterende foto’s van de provincie Groningen, heldere kleuren. In de verte klonk een schaterlach.

Speeddaten

Het speeddaten is geen vervanging van het sollicitatiegesprek. Het is een andere manier om op een snelle, informele manier door de enorme kweekvijver van kandidaten te komen. Een efficiënte manier om contact te maken en zo snel mogelijk ter zake te komen. Voor beide partijen. Vooraf had ik al een zgn.  ‘elevator pitch’ geoefend. Hoe stel je jezelf in het kort voor en hoe breng je dit verhaal met de nodige passie. Hoe zorg je er voor dat jouw verhaal de recruiter prikkelt en uitnodigt tot vragen. Je moet opvallen en blijven opvallen in de enorme brij van kandidaten. Zorg er wel voor dat je realistisch blijft en dat je verhaal aansluit bij je brief en je curriculum vitae.

Onderbuik gevoel

speeddaten 2

… kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken …

Voor mij was het onderbuik gevoel (een soort stamppot van chemie en intuïtie) belangrijk. Na het lezen van mijn brief en CV en wellicht een korte Google sessie, is de feitelijke indruk over mij al in kannen en kruiken.  Nu de tijd om handen te schudden en elkaar recht in de ogen te kijken. Ik voel me op me gemak en geef makkelijk antwoord op de vragen. Bij deze werkgever is leeftijd onbelangrijk. Gelukkig kan ik persoonlijk toelichten dat als je ouder bent je een schat aan kennis en ervaring meebrengt. Ondertussen sfeerproeven. Is er ruimte voor humor? Is er wederzijds respect?  Voor mij, naast werktijden en snipperdagen, belangrijke factoren in de zoektocht naar een nieuwe droombaan.

Misschien omdat ik wat ouder ben…