Vijftigenmeer

Zien is nog geen waarnemen

Solliciteren combineren met de laatste trends

solliciterenSolliciteren is een vak. Het kost mij veel toewijding en tijd; ook digitaal. De handgeschreven brief is bijna verleden tijd en het nieuwe digitale tijdperk is al een tijdje aangebroken. Weet jij wat de laatste trends zijn? Hoe solliciteer jij? Hoe blijf jij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

Solliciteren naar digitale vacatures

solliciteren en social mediaZichzelf respecterende bedrijven zetten in deze snel veranderende tijd, social media in bij werving & selectie . Wees je daarvan bewust als je op zoek bent naar een andere of nieuwe baan. In de zaterdagkrant vind je nog wel wat vacatures maar vaak alleen een uitnodiging om verder te lezen op internet. Sommige bedrijven roepen kandidaten zelfs op om alleen nog digitaal te reageren op vacatures. Of dit nu via Linkedin is of via Snapchat maakt niet uit. Digitaal, direct en origineel. Het is soms zelfs al mogelijk om via je telefoon te solliciteren. Makkelijk, snel en laagdrempelig.

Op de hoogte blijven

Om op de hoogte te blijven van de laatst geplaatste vacatures kun je zelf ook social media als middel inzetten. Linkedin, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Snapchat. Abonneer je op nieuwsbrieven en vacature-alerts van sites zoals Noorderlink. Als kandidaat wil je snel reageren op die voor jou perfecte baan. Natuurlijk met tekst, met foto’s of met een super kort filmpje. Zorg dat je opvalt (lees: wees creatief) en houd je profiel up to date. Sluit je aan bij bedrijven waar je graag zou willen werken. Kijk wat daar speelt, zoek contact en verdiep je in de bedrijfscultuur. C’est le ton qui fait la musique …

Social Media up to date

solliciterenZorg dat je internet-profiel juist je goede eigenschappen, competenties en kennis/ervaring versterkt. Laat zien wat je in huis hebt. Plaats een leuke maar zakelijke foto. Bouw je eigen netwerk op en laat je regelmatig (digitaal) zien. Doe mee aan discussiegroepen op Linkedin, deel je kennis en publiceer (als je het leuk vindt) af en toe een artikel.  Daarnaast maak ik gebruik van bijvoorbeeld Twitter. Snel en makkelijk medium. Geschikt voor meer dan alleen solliciteren. Geen idee hoe Twitter werkt? Roep niet bij voorbaat dat het toch niets voor je is. Zoek een handleiding of video op. Ga de uitdaging aan. Koop een smartphone, ook als je 50plusser bent . Volg het laatste nieuws (supersnel), zoek een boekreview, een recept, sollicitatietips en vacatures of volg (voor jou) interessante personen. Twitter is erg interactief; ook tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Maak geen spelfouten

Internet kan je maken en breken. Zorg dat je CV (ook met diezelfde zakelijke foto en netjes bijgewerkt) op een aantal vacaturessites te vinden is. Met een herkenbaar emailadres; anders belandt je email in de spamfolder. Alle gegevens uit je werkzame verleden moeten naadloos op elkaar aansluiten. Laat zien dat je focus hebt op wat je wilt in je motivatiebrief. Maak geen spelfouten. Laat je berichten desnoods door iemand anders lezen. Bij ervaren recruiters valt dit direct op en is het irritatiepunt nummer 1. Zij zullen je sollicitatie direct op de stapel ‘af te wijzen’ leggen. Besteed aan alle elementen evenveel  aandacht.

Aanstootgevende vakantiekiekjes

solliciteren clownKijk eens serieus naar je vakantiekiekjes op je Instagram en Facebook account. Zijn ze aanstootgevend? Hoe gaat het met je teksten? Wat voor uitspraken doe je? Reageer je wel eens (te) impulsief, schep je op over jezelf? Ben je uitgesproken negatief? Gebruik je verstand als je je laat zien op social media; denk bij alles aan die ene perfecte baan. Het gaat om jouw eerste indruk te laten zien. Die eerste indruk kun je niet, zelfs nooit weer overdoen. Een potentiele werkgever kan op deze manier een totaal verkeerd beeld van je krijgen en zal je, in het ergste geval, niet uitnodigen voor een gesprek. Geen zicht op die ene, prachtbaan.

11 reacties

 1. Mag ik eerlijk mijn mening geven?: ik vind het huidige solliciteren een hoop gebakken lucht! Je moet jezelf ” verkopen”…..wat een bull…..
  Het gaat tegenwoordig meer om de vlotte babbel dan om vaardigheden en vakmanschap.
  Iemand kan een uitstekende vakman zijn maar sociaal niet heel vaardig. Waar blijft hij/zij dan? Leg je het dan af tegen de vlottere types? Een hele foute selectieprocedure.
  En social media? Moet dat iets zeggen over hoe goed je het zal doen in de baan? Als er ergens gelogen, gepocht en een schijnwereld opgehouden wordt is het wel op Facebook en aanverwanten.

  En social mddia

  • … ik ben het helemaal met je eens. Vlotte babbel, jong en het liefst een prachtig voorkomen. Als je dan ook nog een kruiwagen hebt is het helemaal klaar. Eigenlijk probeer ik alleen maar positief te blijven en dat over te brengen. Het enige wat je moet zien te bereiken is een 1e sollicitatiegesprek. Dan proef je zelf de sfeer en kun je je ook zelf afvragen of je ergens wilt werken. In de wereld van de grootbekken en de opscheppers pas ik ook niet.

 2. Ik heb alleen bij mijn eerste baas echt gesolliciiteerd. De andere 4x ben ik overgestapt en vroeg men mij of solliciteerde ik pro forma. Ik heb ook 5 keer ontslag genomen en solliciteer niet meer omdat ik geen behoefte heb aan een betaalde baan. Kan nu dus ook niet meer, want ik heb geen mobile telefoon en doe niets met a-sociale media als façadeboek. Kan wel morgen weer meteen aan de bak bij een van m’n voormalige werkgevevers. Die zal er ook blij mee zijn dat ik me onder het werk niet de hele tijd laat storen door voorbij lopende pokémons. 😉

  De laatste keer had ik rond mijn 44ste zo een baan via een uitzendbureau. Dan schijnt leeftijd niet zo’n probleem te zijn. Na een jaar moest het over in vaste dienst en na een jaar was ik ook klaar met dat overheidsbedrijf. Ik laat me slecht in een hokje drukken, omdat ik nu eenmaal een allrounder ben.

  • Oei, wel een verhaal waar ik van onder de indruk ben. Het gaat er volgens mij om wat voor soort kennis en ervaring je hebt. Als je een specialist bent, bijvoorbeeld een techneut heb je veel meer kans om aan de bak te komen dan de gemiddelde Nederlander. Ik ben ook een allrounder op het gebied van communicatie en personeelszaken. Daar lopen er duizenden van rond .. ook jonger dan dat ik ben. Afwijzingen trek ik me al niet meer persoonlijk aan. Ik blijf doorzetten en sta na een jaar WW ook open voor andere wegen die naar Rome leiden.

   • M’n opleiding betrof elektronica en daar is weinig werk voor. Maar ik belandde in de elektrotechnische engineering en programmeren. Daar is al veel meer werk voor en daarbij deed ik ook klussen in piping en instrumentatie en daarin is al 30 jaar een gebrek aan mensen. Maar het is vooral omdat ze mij kennen (dus niet vanwege kruiwagens). Toch hebben ze een te hoge pet van me op. Ook het werk dat ik destijds gedaan heb zal veranderd zijn en ik zal dus zeker wat in te halen hebben om mee te komen. Probleempje is dat ik bij dat bedrijf weer maanden in China of India zit en vooral daar heb ik geen zin meer in. En omdat ik nooit een echte uitgever ben geweest kan ik al jaren prima rondkomen zonder betaald werk. Mensen zoeken het wat mij betreft dan ook teveel aan de inkomenskant terwijl er aan de uitgavekant misschien wel meer te scoren is. Bij veel mensen is meer inkomen gelijk aan meer uitgeven en dan schiet je daar per saldo niet zoveel mee op.

    • Geweldig. Ik vind dat je een prachtige kijk op het leven hebt. Minder uitgeven en toch gelukkig zijn gaat voor velen niet samen. Aan het einde van de streep gaat het er om of je gelukkig bent of niet. Ik had na de start van mijn WW moeite om m’n eigen waarde te houden. Ik dacht dat ik niet meer meetelde in de maatschappij zonder baan. Maar dat blijkt dus allemaal heel erg mee te vallen. Mijn leermoment is nu weer dat geluk in jezelf zit. Niet in een baan en zeker niet hoeveel geld je kunt uitgeven.

 3. “Netwerken is soms net werken”, “Het gaat er niet om wie je bent maar wie je kent” en “Solliciteren is ook een vaardigheid”. Dit zijn kreten die je zomaar overal kunt horen als je (al of niet) actief op zoek bent naar een (nieuwe) baan Het lijken onnozele, populistische kreten maar ze bevatten wel zeker een kern van waarheid. Ik weet ook wat het is om langer dan een jaar te moeten solliciteren en hoe de frustratie toeneemt bij elke afwijzing, en toen was ik nog maar 32. Ik kon niet terug naar mijn oude beroep en was inmiddels afgekeurd voor het werk dat ik deed en moest dus op zoek naar iets heel anders. Toen ik later via, via, via uit pure wanhoop een baantje had aangenomen en met frisse tegenzin aan het werk ging bij mijn nieuwe werkgever bleek het na wat stroeve eerste weken toch leuker dan ik dacht. Ik leer snel en dat is essentieel als je je ergens nieuw in moet bekwamen. De materie was interessanter en veel veelzijdiger dan ik op het eerste gezicht had gedacht. Mijn nieuwe werkgever had iets in mij gezien wat ik zelf nog niet wist en hij had gelijk!! Ik kreeg kansen die ik pakte en mocht studeren waar ik dankbaar gebruik van maakte.
  Op school kwam ik iemand tegen die veel one-liners bezigde waaronder de drie aan het begin van dit stukje. Eerst hechte ik er niet zoveel waarde aan maar ze zaten al in mn hoofd en ja, dan moet ik er wat mee. Nu, 17 jaar later, ben ik inmiddels minstens 3 keer van carrière en beroepsgroep veranderd, ik kan namelijk álles (beweer ik zelf en met overtuiging) als ik het maar leuk vind. Daarvoor heb ik mijn netwerk wel nodig wat ik zo goed mogelijk probeer te onderhouden. De beste vacatures staan niet in de krant of online maar hoor je van anderen. Je moet ze wel even laten weten dat je op zoek ben natuurlijk. En ik solliciteer óók als ik niet op zoek ben naar een andere baan. Volgens mij is dat goed voor je sollicitatievaardigheid en marktwaarde en het werkt positief op de omvang en kwaliteit van je netwerk.
  Wees niet bang voor verandering en ga overal het ((open)sollicitatie)gesprek aan. Doe vooral wat jij leuk vind, dat is het allerbelangrijkste. Ook al wordt dat door anderen niet gezien als werk. Boeien!! Volgens mij ben je lekker bezig. Je beste kansen liggen in de toekomst. Kop dr veur!

 4. Margherita Pibia

  6 mei 2017 at 12:59

  Zo is het Herma, het gaat erom dat je een goede sollicitant bent. Op die manier kom je in gesprek met de werkgever en dan kunt laten zien waarom jij de juiste persoon voor die baan bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.