paperclipEn dan word je telefonisch uitgenodigd voor het tweede sollicitatiegesprek. Ben ik blij … als ik de verbinding heb verbroken spring ik in m’n uppie juichend door de kamer. Waar gaan ze in dit gesprek op doorvragen? Zijn de gesprekspartners net zo energiek als de eersten? Al met al word ik nog nerveuzer.

Te vroeg bij het sollicitatiegesprek

Daar sta ik dan voor de tweede keer bij de eventueel nieuwe werkgever voor de deur. Weer veel te vroeg natuurlijk. Doosbenauwd dat ik ook maar een minuut te laat ben. Ik herinner me een hele vriendelijke dame bij de receptie. Nu eerst mijn tijd uitzitten in de auto. Kijkend naar iedereen die voorbij loopt. Ik hoop dat het niet gaat regenen. De lucht ziet er dreigend uit.

Balie

sollicitatiegesprek telefoonAchter de balie zie ik dezelfde receptioniste. Ze lacht warm en vriendelijk en zegt dat ik nog even de tijd heb om tot rust te komen. In de hoek staan prettige bankjes met tijdschriften. Braaf ga ik zitten. Dan zie ik iemand langslopen waarvan ik bijna zeker weet dat ik daarmee het gesprek heb. Vooraf heb ik al zoveel mogelijk namen gegoogeld. Gezichten bekeken en zoveel mogelijk informatie opgezocht. Een van de HR collega’s heeft een foodblog. Lekkere recepten gezien.

Soepel

lift sneeuw

lift … maar dan anders

Het gesprek verloopt soepel. Vrolijk en enthousiast. Aardige en professionele mensen die weten waar ze het over hebben. Ik voel me ontspannen. Aan het eind van de afspraak moet ik nog een soort communicatie test doen. De achtergrond en filosofie van deze test weet ik niet. Misschien hoor ik het ooit nog. Een bekertje water op het bureau. Mijn koude vingers op het toetsenbord. Ik kijk niet teveel om me heen want ik moet me concentreren.

Mijn misschien nieuwe collega vergezelt me op de weg naar beneden. In de lift nog aangegeven hoe enthousiast ik over deze functie ben. Ik moet aan de balie nog een uitrijkaart ontvangen. Social talk en een ferme handdruk. Nu begint het lange wachten op het volgende telefoontje.