Vijftigenmeer

Twijfel is het begin van wijsheid, niet het einde

Sollicitatiegesprek voeren met of zonder frustraties?

Sschapen tweeollicitatiegesprek en frustraties. Solliciteren is een dagtaak. Wat zijn de meest voorkomende frustraties bij een sollicitatiegesprek? Wat heb ik in deze zo korte sollicitatie carrière al meegemaakt? Ik maak rijtje. Hopelijk aangevuld door jullie positieve of negatieve ervaringen.

Sollicitatiegesprek

hart telefoon luisteren

je bloeddruk stijgt zeker

Solliciteren is spannend. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat je je ergert bij een gesprek of dat je uit je concentratie gehaald wordt. Ik zorg er voor dat ik  netjes gekleed ben. Daarnaast is een goede voorbereiding op het gesprek onontbeerlijk. Welke vragen kun je verwachten? Zoek ze op en geef eens hardop antwoord. Schrijf ze uit op papier.
Vragen die eigenlijk bijna altijd krijg zijn: Noem drie kwaliteiten en drie valkuilen; van welke situatie heb je veel geleerd en waar ben je trots op? De absolute dooddoener: Waar zie je jezelf over drie jaar? Zorg dat je verhaal staat als een dijk. Zorg voor kracht (niet makkelijk als je nerveus bent) en blijf geconcentreerd. Bereid je voor op je sterke competenties. Denk goed na. Straal in ieder geval positiviteit en energie uit en laat je verlegenheid thuis (lastig maar je zult wel moeten).

Nummer 1: Wachten

wachten lobby

Kom op tijd

Zelf ben je op tijd. Ik ben soms al een uur te vroeg ter plekke. Misschien ietwat overdreven maar ik kan dan alle vragen nog eens rustig doornemen. In de auto bijvoorbeeld of ergens in een restaurantje in de buurt. Kopje koffie erbij, rustig nog een keer inlezen, plassen, handen wassen en met een ontspannen gevoel, zo’n 10 minuten voor de gemaakte afspraak, aanbellen bij het bedrijf. Te laat komen is geen optie maar te vroeg komen ook niet. Het zou kunnen lijken of je zelf onzeker bent en het kan voor irritatie zorgen bij de ontvangende partij. Stel er wachten nog andere kandidaten in de hal, en ze willen absoluut niet dat je elkaar tegenkomt.
Als je zelf nog een half uur moet wachten omdat de andere partij uitloopt; ja dat ben je behoorlijk geërgerd. Het is mij nog nooit overkomen. Het zou wel fijn zijn als je uitleg krijgt en een behoorlijke verontschuldiging. Ondanks alles zul je je fatsoen moeten houden. Relativeren want misschien kan de afdeling waar je graag zou willen werken, niets aan dit alles doen.

Nummer 2: Onderbrekingen

sollicitatiegesprek telefoon

zet het geluid uit

Zet zelf altijd je telefoon uit. Controleer dit in ieder geval twee keer of laat je telefoon in de auto. Veilig opgeborgen. Het zal je maar overkomen dat je moeder belt als je bij een interessant sollicitatiegesprek zit. Vertel je iets over jezelf; vraagt je moeder hoe het was bij de schoonheidsspecialiste. Hilarisch maar slecht voor je reputatie. Het wordt nog erger als je interviewer zijn (of haar)  telefoon gaat rinkelen. Het leidt je af, hoe dan ook. Als hij of zij dan ook het gesprek gaat beantwoorden en daar uitgebreid de tijd voor neemt, zakt je zelfvertrouwen weg en je irritatie gaat de overhand nemen. Toch moet je blijven focussen. Houd het gesprek vast, maak een kleine samenvatting en pak de draad weer op als het telefoongesprek beëindigd is.

Nummer 3: Interviewer

gesprek laptop telefoon koffie

loop niet zo maar weg

Een sollicitatie gesprek kent twee richtingen. Jij bent goed voorbereid, hebt vragen en wilt vertellen. Dit verwacht je ook van de interviewer. Is er op het laatste moment ziekte en moet iemand het gesprek onverwachts overnemen is dat een plausibele reden om niet goed voorbereid te zijn. Als je merkt dat er nauwelijks interesse is en in het ergste geval dat de interviewer niet de moeite heeft genomen je cv te lezen, is het erg pijnlijk. Dit kun je meestal wel van het gezicht van de interviewer aflezen als je iets over je werkervaring vertelt. Opstaan en weglopen? Onderdrukken en weer relativeren. Laat je de kop niet gek maken. Dan maar iets uitgebreider vertellen over die vorige baan en je hobby. Zorg dat je je potentiele waarde voor dit bedrijf laat zien. Neem desnoods ‘gewoon’ de regie over.

Nummer 4: Ongewenst gedrag

struisvogel sollicitatiegespekken

je weet niet wie er tegenover je zit

Wie er tegenover je komt te zitten weet je vaak niet van tevoren. Ga zelf in ieder geval niet zitten roddelen over je vorige werkgever. Uit geen kritiek. Dit is onprofessioneel en ongepast. Zorg voor een goede balans in grappig zijn. Net als van de recruiter verwacht je geen schuine mop of een hysterische lachbui.
Is het een man of vrouw? Van de afdeling personeelszaken of een toekomstige leidinggevende? Vaak staat in de bevestiging wel met wie je het gesprek hebt hoor, maar nog niet ieder bedrijf neemt de moeite. Als je de namen hebt en de functies wil dat nog niets zeggen over iemands houding. Is hij of zij representatief, nonchalant of onprofessioneel? Of laten ze na 5 minuten weten dat ze haast hebben? In het ergste geval maakt iemand seksueel of racistisch getinte opmerkingen. Dan zul je toch echt moeten zeggen dat je hier niet van gediend bent. Hervat het gesprek of sta op en loop met opgeheven hoofd de deur uit. Maak hier dan wel melding van (#metoo) en kondig ook zeker aan dat je dit gaat doen.

Nummer 5: Lastige vragen

facebook indiaan zonnebril

zorg ook voor een goede indruk op social media

Zorg voor een goed evenwicht in het stellen van vragen. Het gaat er tijdens dit sollicitatiegesprek om wat jij voor deze werkgever kunt beteken. Praat niet alleen over jezelf. Stel zelf geen vragen waar een werkgever (nog) geen antwoord op kan geven. Salaris bijvoorbeeld. Dat komt later. Maar je hoeft zelf ook niet alle vragen te beantwoorden. Zoek al die lastige sollicitatie vragen in de aanloop naar dit gesprek eens op. Internet heeft een enorme databank. Wees je er van bewust dat iemand je gaat googelen. Ook daar kun je vragen over verwachten. Als je op Facebook bezopen, half ontkleed staat te dansen zullen ze hier misschien op terugkomen. De kunst is hier ook weer om antwoorden voor te bereiden. Als het helemaal de spuigaten uitloopt en je hebt niet het idee dat het relevant is voor de functie zul je dat ook moeten uitspreken. Jij gaat je gesprekspartners en het bedrijf ook uitgebreid googelen. Dan krijg je een indruk. In een sollicitatieperiode zul je er voor moeten zorgen dat een potentiele werkgever een goede, juiste indruk van jou krijgt. Als je serieus genomen wilt worden moet je hier in al je social media iets aan doen.

Beslis altijd zelf of je de vraag gaat beantwoorden. Of niet.

 

Heel veel succes toegewenst. Zoals je kunt lezen heb ik zelf geen slechte ervaringen tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Ik kreeg er meestal een hoop energie van. Heb jij iets anders meegemaakt of wil je praktische tips, deel dit dan met ons. We zijn in deze wereld om elkaar te helpen nietwaar?

4 reacties

 1. Wat een goede samenvatting. Ik heb net gesolliciteerd naar een andere soort functie. Super tips. Dank je wel

 2. Elise Titulaer

  25 oktober 2017 at 21:18

  Ha Herma,
  Goed verhaal weer! Ik zit altijd aan de ander kant van de tafel, als interviewer, en heb de volgende tips, misschien inspireert het je lezers:
  – Kom liever niet zonder je brief, een aantekenblok en pen naar het gesprek. Ik vind het altijd bijzonder als mensen niets bij zich hebben, zijn ze wel voorbereid/gemotiveerd?
  – Ik geef de kandidaat altijd ruimte om vragen te stellen. Vaak hoor ik: nee ik heb eigenlijk alles wel gehoord. Jammer! Er is genoeg dat je kunt vragen, over de cultuur, de grootste uitdagingen van de afdeling, wat je er zult gaan leren, of er ruimte is voor innovatie en waar ze dan aan denken etc, laat zien dat je je in het bedrijf verdiept hebt en laat horen waar jouw ervaring bij aansluit, daarmee kun je je onderscheiden.
  – Kleding: maakt me niet uit wat iemand aan heeft als het maar verzorgd is en er aandacht aan is besteed, dat mag ook een schone spijkerbroek zijn met een gestreken t-shirt, zeker bij jonge kandidaten. Ik kijk altijd naar de schoenen (model, onderhoud), die zeggen veel over een persoon.
  – Ik check altijd LinkedIn: klopt dat met de ontvangen cv, hoeveel en welke connecties heb je, hebben we gemeenschappellijke connecties. Facebook check ik niet, wel tik ik de naam in Google in en kijk wat er komt.
  Succes allemaal!

  • Hey Elise. Dank voor deze toelichting. Zelf zie ik ook weer een aantal praktische tips. Ik vond dat aantekenblok en pen altijd een beetje, hoe moe ik het zeggen, controlerend en een teken van zwakte. Dat je niet kunt onthouden wat er bij het gesprek is gezegd. Nu weet ik dat ik hier anders tegen aan moet (kan) kijken. Dat van die vragen vind ik een gemiste kans. Er is altijd wel iets te vragen. Je kunt ook doorvragen over je eigen toekomstige rol en de voorbeelden die jij noemt. Je krijgt dan niet alleen antwoord op je vragen maar je raakt ook in gesprek. LinkedIn is een belangrijke fundering onder al je sollicitaties. Helemaal mee eens. Dat van die schoenen helemaal; dat doe ik overal. In winkels, in ziekenhuizen … etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer