Vijftigenmeer

.... wat de vraag ook is dit jaar, liefde is het antwoord

Sollicitatiebrief onbeanwoord. Reden tot wanhoop of blijf je positief?

solliciteren frustratie cartoonSollicitatiebrief onbeantwoord. Solliciteren vraagt veel van je. Je schrijft met veel toewijding een sollicitatiebrief. Daarna begint het wachten. Wat doe je als het voor jouw gevoel te lang duurt? Wat doe je als je brief onbeantwoord blijft? Wachten met afgezakte schouders of ga je het gesprek aan?

Sollicitatiebrief onbeantwoord

sollicitatiebrief op de tabletHet is me al een paar keer overkomen. Vacature gezien, internet uitgeplozen en uiteindelijk enthousiast geraakt. Als je merkt dat het profiel precies aansluit op de uitdaging die je zoekt, klim je in de pen. CV controleren en eventueel in een andere stijl verwoorden. Kijk goed naar de naam en het e-mailadres van de recruiter. Als je je sollicitatie naar een algemeen adres stuurt blijft het veel langer ergens hangen. Ik schrijf mijn brieven met liefde en passie. Het minst dat je verwacht op je noeste werk, is een bevestiging van ontvangst. Wat doe je als je helemaal niets hoort?

Controleren of je brief ontvangen is

ouderwetse zwarte telefoonHet zal niet zo zijn dat ieder bedrijf een bevestiging stuurt. Soms krijgt een afdeling HRM een paar honderd brieven. Als het druk is en/of er geen capaciteit is zal dit extraatje niet haalbaar zijn. Een gevalletje van ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Het doorspitten van de vele e-mails is ontzettend tijdrovend en moet vaak tussen de normale werkzaamheden door gebeuren.

Kun je dan als potentiele kandidaat gewoon de telefoon pakken? Of verknal je meteen je kansen? In mijn eigen werkzame periode op de afdeling HRM vond ik het helemaal geen probleem als mensen belden hoe de stand van zaken was. Raadde hun zelfs aan bij eventuele volgende vragen gewoon weer te bellen. Voor mij was het alleen maar een bevestiging dat de kandidaten graag aan de slag wilden. Vraag wel of het gelegen komt dat je belt en bel bij voorkeur niet tijdens de lunchpauze.

Termijn

markeerstiftenBinnen een termijn van twee weken na de sluitingsdatum van de vacature, zal een potentiele werkgever (normaal gesproken) een reactie versturen. Tenzij vooraf duidelijk in de advertentietekst een andere termijn is aangegeven. Dit kan te maken hebben met ziekte of vakantieperiodes. Stuur eerst een e-mail. Mocht je dit niet persoonlijk genoeg vinden kun je telefonisch contact opnemen met de betreffende afdeling.

Bel niet iedere dag en spreek bij voorkeur een boodschap in op de voicemail. Het is voor een recruiter erg vervelend als je meerdere keren op een dag belt zonder een bericht achter te laten. Blijf rustig en weloverwogen en stel korte concrete vragen. Bereid ook dit gesprek goed voor. Hoe onbenullig het ook mag lijken. Je maakt ook met korte gesprekken een indruk op je wellicht nieuwe werkgever. Het is onderdeel van je personal branding. Houd pen en papier bij de hand.

Wanhoop

stapel boeken met potloden er tussenJe hoeft niet direct het negatieve te denken als het al met al toch lang duurt. Ook HR managers gaan op vakantie of kunnen onverwacht thuis moeten blijven door privé omstandigheden en ziekte. Soms gaan de procedures over meerdere schijven en ontstaan er problemen in het contact binnen een bedrijf doordat een HR manager naar het buitenland is of dat er sprake is van (re)organisatorische wijzigingen. Ook kan het zijn dat de HR afdeling gewoon de termijn van de sollicitatie afwacht en dan pas gaat reageren. Als je al vroeg in deze termijn hebt geschreven, moet je relatief langer wachten op een reactie.

Wanhoop dus niet want het ligt niet direct aan jou of je brief. Blijf positief, geduldig en breng dit ook over als je in de telefoon klimt. Laat zien wie je bent en dat je graag bij deze werkgever aan de slag wilt.

 

… niet perfect is ook goed. Kies er voor om positief te zijn.

2 reacties

  1. Nog een aanvullende tip: Bel van tevoren en refereer aan je telefoongesprek in je brief. Bekijk van tevoren de website, neem bijv. het beleidsplan, plan voor kwaliteit en zorg, stuk over werkprocessen, enz. goed door en stel 3 vragen op die je wilt stellen. Bel op en vraag naar de persoon die je meer kan vertellen over de advertentie. Stel de vragen en vertel dat je binnen 3 dagen je sollicitatiebrief opstuurt. In je brief start je met ‘Naar aanleiding van ons telefoongesprek op *datum* jongstleden stuur ik u deze brief. Mijn naam is ………….. enz.’ In de brief elders kun je nog dingen noemen uit je telefoongesprek als antwoorden op je vragen. Bijv. ‘Vanuit het telefoongesprek werd me duidelijk dat ……………………….*blabla*……………………. en dat spreekt me erg aan, omdat …………*blabla*…..’ Er komen met de huidige sollicitatieplicht tientallen brieven binnen bij bedrijven, soms meer dan honderd. Je moet iets doen om eruit te springen en dat kan al ‘bij de voordeur’…

    Langsgaan bij een bedrijf kan ook, maar dit is zowel voor het bedrijf als voor jezelf best tijdrovend. Telefonisch informatie vragen en je stem laten horen is een goede vervanger :).

    Succes!

    • Dank je voor je geweldige input. Dit gaat eigenlijk meer vooraf aan het versturen van de brief. Bij een bedrijf langsgaan zou ik niet doen. Wij vonden het ´vroeger´ op de afdeling erg lastig omdat je vaak niet meer kunt dan gedag zeggen. De recruiters of afdelingsmanagers HR zitten vaak in gesprek en kunnen geen tijd vrijmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer