slaaphouding rug pop standSlaaphouding. Belangrijker dan je denkt. Het zou de doorzaak kunnen zijn van nek- en rugklachten.  Vanaf vandaag duik je niet zo maar meer je bed in maar denk je na over hoe je gaat beginnen aan weer een lekker nachtje. 

Slaaphouding

slaaphouding bed deken lui

slapen is goed voor je

Wat zou voor jou de beste slaaphouding zijn? Waarschijnlijk denk je er niet of nooit over na. Iedereen beweegt de hele nacht door. Gemiddeld wissel je zo’n 10 keer van houding. Als je een keer in bed ligt met een blessure ben je je bewust van het feit dat je heel wat in gang moet zetten om je om te draaien.  Afgezien van dit alles zou je wel kunnen beginnen om een goede startpositie in je lekkere bedje te kiezen. Goed begin is het halve werk. Zo ben je er zeker van dat je in ieder geval, die eerste uren in een zo gunstig mogelijke positie voor je lichaam hebt gelegen. Nu moet je er nog achter komen wat voor jou de beste houding is. Het draait natuurlijk allemaal om je wervelkolom. Die wervelkolom wil lekker recht liggen, niet met een enorme S-bocht er in, als het kan.

slaaphouding oerang oetang dierentuin

onderschat je nachtrust niet

Als je niet goed slaapt zal je lichaam ook nog eens minder goed herstellen. Dit kan weer leiden tot concentratie en geheugenproblemen. Door goed te slapen onthoud je wat je overdag geleerd hebt.  Je hersenen voeren in deze uurtjes schadelijke stoffen af om goed te blijven functioneren.

Onderschat je nachtrust dus niet.

Op je rug

slaaphouding beer roofdier

… op je rug slapen is beter

Voor je wervelkolom is dit een prima houding. Maar dan wel met een rechte rug en nek. Geen holle rug en je spieren in ‘standje neutraal’. Kies bewust voor een goed passend (niet te dik) kussen. Laat je desnoods adviseren in een speciaalzaak. Deze rugslaap-houding is een natuurlijke positie voor al je spieren; niets wordt verdraaid. Je gewicht wordt ook nog eens over alle lichaamsdelen verdeeld. Beter voor je gewrichten dus.
Als je toch merkt dat je een holle rug trekt  zou je een kussen onder je knieën kunnen doen om dit te compenseren. Op een harde ondergrond zul je bijvoorbeeld direct merken dat je rug hol trekt. Het grote nadeel is dat je gaat snurken (slaapapneu) omdat je kaak en tong helemaal ontspannen zijn.

Op je zij

slaaphouding lepeltjelepeltje

doe een kussen tussen je benen

Iets minder prima maar nog wel redelijk goed voor je rug. Denk ook hier er weer om dat je je rug recht houdt; inclusief je nek. Als je het lastig vindt om je benen op elkaar te houden zou je een kussen tussen je benen kunnen doen. Volgens Amerikaanse wetenschappers reinigen je hersens het beste als je op je zij slaapt. Geen idee of dat zo is hoor. Trek je benen een beetje op richting je borst, niet onder je kin. Dan trek je alles weer veel te krom.

slaaphouding hond rusten grappig

je wervelkolom in een rechte lijn

Voor je spijsvertering blijkt dit ook de beste houding te zijn. Last van zure oprispingen? Ga op je zij liggen. Blijf je te lang in deze houding liggen, zal één kant van je gezicht (over)belast worden. Je arm en schouder waarop je ligt ook. Dit kan leiden tot een tintelend, verdoofd gevoel en een verkreukeld gezicht als je opstaat. Bij de aanschaf van het matras en een nieuw kussen kun je hier ook rekening mee houden.

Op je buik

slaaphouding koala lui dier

op je buik is geen aanrader

Geen aanrader. Het ziet er misschien lekker uit. Toch is dit niet goed omdat je rug in een rare kronkel (omgekeerde S-bocht …) komt te liggen. Onnatuurlijke slaaphouding dus. Vooral je onderrug trekt hol. Deze spier verkort dus gedurende de hele nacht. Op den duur zou je hierdoor last van je rug kunnen krijgen. Ook je nek doorstaat ditzelfde probleem. Probeer voor de grap maar eens een paar uur dezelfde kant op te kijken. Je nek is hier niet blij mee. De rest van je lichaam ook niet stel ik me zo voor.
Misschien zou je kunnen beginnen om een andere startpositie in te nemen als je je bed in duikt. Lukt dit met veel doorzettingsvermogen niet, koop dan een heel dun hoofdkussen. Je nek ligt dan recht en je ademhaling wordt minder belemmerd.

Welterusten.

…. the perfect day is going to bed with a dream and wake up with a purpose.