De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Schroefdoppen en wijnfabels. Hoe sluiten we de moderne wijnfles af?

schroefdop wijnSchroefdoppen en wijnfabels. Tegenwoordig zie je steeds meer schroefdoppen op wijnflessen. Vind je ook goede (lekkere) wijn met een schroefdop? Wat vind jij?

Schroefdoppen

schroefdop wijn hals

duurzaam

Zelfs in sterrenrestaurants kom je wijn met schroefdoppen tegen. Wijnen uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Innovatief en een voorloper. Makkelijk voor de klant? Jazeker. Doet dit afbreuk aan de kwaliteit? Nee dus. Het is juist duurzaam. Deze wijnen worden vaak geproduceerd met behulp van alternatieve brandstoffen. Gewicht en verpakking speelt in dit proces een grote rol. De schroefdop hier een onderdeel van.

Vroeger

schroefdop wijn kurk

vroeger …

Glazen en houten stoppen of zelfs in olie gedrenkte lappen werden gebruikt om een wijnfles af te sluiten.  Pas in de zeventiende eeuw werd de natuurkurk definitief als afsluiting voor wijnflessen geïntroduceerd. Kurk bleek veerkrachtig, met cellen die lucht bevatten. Flexibel genoeg om in elkaar te persen, om daarna naadloos een flessenhals af te sluiten. Terwijl er toch nog een beetje zuurstof door kon. In die tijd werd wijn nog lang bewaard. Lucht was toen essentieel voor de smaak.

Fabels over schroefdoppen en kurk

  1. Wijnhuizen met grote naamsbekendheid gaan nooit over op een schroefdop. Onzin.  Na Nieuw-Zeeland en Australië volgen ook de traditionele wijnhuizen in Europa. Tot voor kort alleen maar op goedkope wijnen. Heden ten dage is dat anders. Sommige wijnhuizen experimenteren met schroefdoppen of synthetische kurken. De resultaten zien we binnenkort wel in de winkels verschijnen.
  2. Wijn moet rijpen. Dit kan alleen maar met een kurk. De meeste wijnen hoeven niet te rijpen en hebben maar een kleine hoeveelheid zuurstof nodig. Dit zit voldoende in de flessenhals. Bijna 90% van de wijnen wordt binnen een half jaar opgedronken. Bij ons thuis al helemaal.

    schroefdop boom kurk bast

    kurk is kostbaar

  3. Schroefdoppen zijn niet duurzaam. Fabeltje dus. Om kurk te produceren moeten ieder jaar kurkbomen worden gekapt; erg duur. De kwaliteit is ook niet constant; om over eventuele kurkresten in je wijn maar te zwijgen. Van recyclen is vaak geen sprake.
  4. Schroefdoppen zijn er nog niet zo lang. Fabel. In 1889 werd de schroefdop al gebruikt als afsluiting voor wijn. Patent aangevraagd door Dan Rylands. Maar pas sinds de jaren 60 worden de schroefdoppen op grotere schaal gebruikt.
  5. Wijn met een schroefdop moet anders bewaard worden. Hoeft niet. Als je een wijnfles met kurk bewaart, kun je dit het beste liggend doen. Zet de fles (met schroefdop) lekker rechtop in de deur van je koelkast. Lekker makkelijk als je later met een zwaai je koelkastdeur open doet en nog een keer van die heerlijke fles (met inhoud) kunt genieten. Voor de niet handige kurketrekkers nu een fluitje van een cent.

Wijn is water gevuld met zon.

11 reacties

  1. Vincent

    Wat punt 2. betreft: de ontwikkelingen staan niet stil. Er zijn tegenwoordig ook schroefdoppen die een miniem klein beetje zuurstof doorlaten, vergelijkbaar met kurk. Voor sommige rode wijnen toch beter voor het rijpen. De wijnboer kan met het type dop de mate van doorlaatbaarheid zelfs kiezen.

    • Herma Westerdiep

      Er zullen altijd vooruitstrevende en creatieve mensen op deze planeet blijven. Die wijn moet toch op een perfecte manier door onze keeltjes blijven glijden?!

      • M

        Kurkeiken worden gestript. Om de 7 tot 9 jaar word de bast van de eik afgehaald. Deze is dan dik genoeg om gebruikt te worden. De eik blijft gewoon staan.

  2. Eva

    Grappig, ik moest hier gisteravond aan denken toen ik een flesje rood opende. Je ziet de laatste jaren meer schroefdoppen dan 20 jaar geleden. Maar toen ik wijn begon te drinken, dacht ik dat de ‘kookwijn’ dus vaker een schroefdop had. Dat maakte niets uit, want ik vind regelmatig hele lekkere wijnen met schroefdop en smerig bocht met een kurk.

    Het nadeel van de schroefdop is dat sommige halzen best afwijken en dat mijn vacuvinkurk er niet meer oppast.

    • Herma Westerdiep

      Daar moeten onze verkopers en fabrikanten dus weer op inspringen; of je moet gewoon iedere keer je fles leegdrinken (grapje). Volgens mij is het gebruiken van authentieke materialen (zoals kurk) vaak ook een gevoel van romantiek. Zo werkt het wel bij mij. Maar een schroefdop is veel handiger.

    • Flien

      Dan draai je toch de schroefdop er weer op…

      • Herma Westerdiep

        … en zuig je op eigen kracht de zuurstof uit de fles?

        • Flien

          dr moet toch zuurstof in?

          • Herma Westerdiep

            … tja wat zal ik hier op zeggen? Bij mij staat wijn nooit lang op het aanrecht of in de koelkast. Een vacuvin (vreemd woord) hoort niet bij mijn standaard keukengereedschap.

  3. Ximaar

    Ilja G zei het onlangs goed; ontkurken geeft een feestelijk gevoel, meer niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑