scaloppineTijdens onze vakantie in de Piëmonte (Noord-Italië) heb ik veel culinaire inspiratie opgedaan. Iedere keer weer onder de indruk van de verschillende smaken en de uitnodigende kleuren. De gerechten  zijn een uitdaging om na te maken. Italiaanse koks gebruiken maar een beperkt aantal verse, verfijnde en smaakvolle ingrediënten.

Scaloppine met kogelbiefstuk

Aan de slag dus. Proberen of ik dit culinaire avontuur kan evenaren. Vandaag waag ik me aan scaloppine (meervoud van scallopina). In Italië wordt dit vleesgerecht bereid met kalfsvlees; in Hoogezand en omstreken niet te koop. Op advies van de slager kogelbiefstuk gebruikt die hij ter plekke voor mij in hele dunne plakjes heeft gesneden. Super goed advies. Net als het kalfsvlees in Italië was het mals van smaak, met een prachtige structuur en ook nog eens boterzacht.

Gorgonzola

gorgonzolaDe ingrediënten moeten bij een eenvoudig gerecht goed herkenbaar en het liefst supervers zijn. De smaken zijn vaak niet hetzelfde als in Italië maar ja … daarom is de creatieve uitdaging des te groter. Gorgonzola uit de supermarkt zal anders smaken dan dat je het in Italië vers op je bordje krijgt. Deze kaas, met een zeer oude traditie, wordt gemaakt van melk uit de Piëmonte en Lombardije en is zacht (boterachtig) van smaak. Het stadje Gorgonzola ligt vlak bij Milaan. Voor de saus gebruik ik de ‘dolce’ variant omdat je niet altijd weet of je gasten van gorgonzola houden. Het is namelijk een heel uitgesproken smaakmaker. Je wilt je tafelgenoten natuurlijk niet teleurstellen.
Mocht je een kaasplankje als dessert serveren zou ik voor een passend advies naar een kaaswinkel gaan.

Mijn recept met ingrediënten voor 4 personen:

  • Ongeveer 3 dunne plakjes per persoon (samen tussen de 800 en 1000 gram vlees)
  • 150-200 gram gorgonzola (dolce)
  • Doosje champignons (kastanje)
  • 2 teentjes knoflook (fijnhakken)
  • Scheutje witte wijn (fris zuur)
  • 200 ml kookroom
  • Zout en peper om het vlees mee te kruiden
  • Eventueel garneren: peterselie/walnoten.

De kogelbiefstukplakjes hoef je alleen maar om en om te braden (wel in roomboter … aldus de slager) dus eerst zorgen voor de aardappeltjes en/of pasta en de saus. Afblussen met een scheutje witte wijn en nog even door laten pruttelen (2 minuten).

aardappeltjesChampignons en de knoflook aanfruiten in wat olijfolie. In een ander pannetje in de kookroom aan de kook brengen en daarin de gorgonzola langzaam laten smelten. Op smaak brengen met wat peper en zout. De saus kun je natuurlijk zelf uitbreiden met bijvoorbeeld vooraf gebakken ui of spekjes. Daarna samen in een pannetje eventjes  laten pruttelen. Als je de lapjes biefstuk om en om in roomboter bakt kun je de saus vervolgens over het vlees doen. Eventueel garneren met peterselie en/of gehakte walnoten.

Lekker met pasta of opgebakken aardappelen