Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Ruitenkrabber in allerlei soorten en maten. Welke is het best?

ruitenkrabber steel rood rubber zwartRuitenkrabber. Bij het wegrijden ’s ochtends vroeg in de winter willen we allemaal het liefst schone en ijsvrije autoruiten. Het ene krabbertje kost minder dan een euro en designkrabbers kosten bijna 50 euro. Wat zijn de ultieme tips? Deel ze met alle ijskrabberlotgenoten.

Rijp op je raam

ruitenkrabber auto bevroren rood alles

ietwat bevroren

Een ondoorschijnend laagje ijs c.q. rijp op je voorruit, is geen fijne manier om je dag mee te beginnen. Als dan de deur van je auto ook niet open wil omdat de rubbers zijn vastgevroren, stijgt je bloeddruk tot ongekende hoogte. Koning Winter is gezellig maar op die momenten even niet. Het vriest dat het kraakt, het is donker en de ijzige wind waait door je pas geföhnde haar. Je denkt spijtig aan het niet toepassen van al die preventieve tips van intelligente medeburgers. Zorgen dat je autoramen zo schoon mogelijk zijn bijvoorbeeld. Inwrijven met een halve aardappel (zie je het al voor je?). Kurken onder je ruitenwissers. ruitenkrabber brrr voorruitOok die k..-ruitenwissers zitten vastgevroren natuurlijk. Wist je wel dat op schone ruiten minder ijs blijft plakken? Stel je gaat (in tegenstelling tot mij) iedere dag na het avondeten naar buiten om je autoramen te wassen en te drogen. Leg dan direct een ijsdeken over je voorruit heen. Rits, rats de volgende ochtend en je ramen zijn schoon. Jij bent op dat moment de onverslagen kampioen onder de krabbers. Maar ja we zeggen in Nederland niet voor niets: ‘Het kan vriezen en het kan dooien’.

Duur of goedkoop

ruitenkrabber veel kleuren

niet echt duur …

Schaf ik een dure of goedkope ruitenkrabber aan? Hoe denkt de vrouw achter de krabber eigenlijk? Gaat iemand 50 euro voor een opvouwbare ‘Mercedes’ onder de ruitenkrabbers neerleggen of scoort iemand een schrapertje van 2,50 euro bij de ANWB, 1 euro bij de Hema of 0,35 cent bij de Action. Geen design, geen verlengd handvat, geen handschoen aan de krabber maar wel vaak in een leuk kleurtje.

Je hebt tegenwoordig ook een elektrische ruitenkrabber; een soort krultang. Het snoer sluit je aan op de sigarettenaansteker; met een knopje regel je vervolgens de warmte. Schuivend en krabbend krijg je je autoruit ontspannen schoon. Zeggen ze. Ook dan moet je volgens mij nog steeds buiten staan en genoegen nemen met een vieze handschoen, broek en dito jas. Die van Michelin is oplaadbaar; dus geen gedoe met een snoertje. Je moet dan wel bijna 20 euro neerleggen.

ruitenkrabber goedkoop euro

eurootje …

Populair is de ruitenkrabber met een messing blad. De hardste ijslagen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit blad is heel hard blijft veel langer scherp. Zeggen ze.

Rampscenario

ruitenkrabber auto ijsglazuur koud winter

rampscenario

Stel je bent niet eerder uit je bed gegaan, je handschoenen vergeten aan te doen, je nieuwste winterjas aangetrokken en je hebt ook nog eens je krabber laten liggen in je dichtgevroren auto; dan  kun je ook krabben met een bankpas, parkeerkaart, of cd-hoesje. Dit winter-ochtenddrama moet je ondergaan zonder uitschuifbare steel, zonder borstel voor de sneeuw. Het ultieme voordeel is wel dat zo’n pasje in je portemonnee past. In tegenstelling tot de gemiddelde krabber. Je loopt dan wel het risico om na uren krabben, je bankpas te breken als je net niet bij het midden van je raam kunt komen en dus met je knokkels aan het raam vastvriest als het stoom uit je oren komt.

Consumentenbond antislip

ruitenkrabber voorruit schoonmakenDe best geteste ruitenkrabber kost ruim 3 euro maar dan heb je ook wat aldus de Consumentenbond (februari 2017). Ligt prettig in de hand en heeft een antislip handgreep. Deze ruitenkrabber heeft tanden waarmee je de meest hardnekkige ijslaag grof kunt voorkrabben. Ook nooit geweten dat je voor en na kunt krabben. Ik krab gewoon als een bezetene terwijl ik mijn auto stationair laat draaien. Over de motorkap gebogen, wetende dat mijn jas en schoenen onder de smurrie komen te zitten. Want mijn auto is vaak heel vies aan de buitenkant. We wonen op een dorp waar de smalle landweggetjes bezaaid liggen met blubber en gras van tractorbanden.

Perfect voor koude ochtenden

ruitenkrabber voorruit hartje wit

blij ben je niet

De ruitenkrabber van de Hema staat op de derde plaats in de Consumentenbondtest en wordt als simpel beschreven. Perfect voor koude ochtenden. Ook weer zo’n uitspraak. Als je ijs op je ramen hebt is het meestal koud. Ik heb nog nooit iemand in de zomer zijn (of haar) ruiten ijsvrij zien maken. Maar aan deze krabber zit een handschoen waar de gemiddelde grote hand niet in past. Nog chagrijniger en nog meer koude (grote) handen dus. Drama.

Let dus op bij de aanschaf van een ruitenkrabber op deze punten:

 1. Stevig, recht en scherp blad dat niet breekt.
 2. Tanden om ijs en sneeuw voor te krabben (bewerken).
 3. Handvat dat goed in de hand ligt. Ook de lengte is belangrijk (niet te lang en niet te kort). Size does matter … ;). Als je een enorme krachtsexplosie hebt met die grote handen,  wil je niet van je krabber afstorten en op je voorraam vallen.
 4. De raamwisser en handschoen zijn prettige extra’s vooral als er een laag sneeuw op je auto ligt. Maar let vooraf wel op het formaat van je handen …

Spuiten of heet water gebruiken

ruitenkrabber parkeerschijf

multifunctionele parkeerschijf

Wie een hekel heeft aan krabben, kan een spuitbus met ruitenontdooier kopen. Dat sproeien staat misschien niet zo milieubewust maar is wel effectief. Een halve liter kost gemiddeld een paar euro; iets duurder dan een krabbertje bij de Action. Je doet er de halve winter mee. Als het ver beneden nul is kun je helaas na het spuiten weer gaan krabben omdat al dat vocht gewoon weer aanvriest. Je blijft bezig op deze manier.
Gooi in ieder geval nooit van je hele leven warm water over je ruiten. Deze kunnen door het temperatuurverschil spontaan barsten. Ik las dat sommigen over de voorruit plassen. Als vrouw wordt dit wel een bijzonder plaatje.
Laat je auto lekker stationair draaien met je zonneschermen naar beneden. De warme lucht kan dan niet ontsnappen en je ramen worden snel lekker warm.

Ga nooit met bevroren ramen rijden. Dit is erg gevaarlijk omdat je geen goed zicht hebt. Neem dus de tijd en ga 10 minuten eerder de deur uit. Je wilt echt niemand aanrijden toch? Mocht de politie je zien kun je makkelijk een paar honderd euro bekeuring krijgen. Terecht. Daar kun je heel veel krabbers van bij de Action kopen.

ruitenkrabber pinpas bewaren zwart

multifunctionele pinpas

Volgens veel autohandelaren en –kenners op internet bestaat de perfecte krabber eenvoudig weg niet. De grootste fout in de winter is, aldus velen (kenners en waarschijnlijk ochtendmensen) om te laat op te staan. In de haast doe je dingen waar je later spijt van krijgt. Makkelijke conclusie dus.

8 reacties

 1. Twee tips:
  1) Rij een Land Rover Defender 🙂 De ruiten zitten veel hoger van de grond dan een ‘luxe’ auto. De mijne is ook nog eens 2.5″ verhoogd. Mijn echtgenote rijdt een Freelander en heeft al menigmaal moeten krabben afgelopen weken. Ik veeg gewoon wat nattigheid/condens van de ruiten buiten en kan wegrijden.
  2) Wordt het echt serieus, dan zet ik vóór ik ga ontbijten even de standkachel aan. Na het krantenkoppensnellen bij een kopje thee en crackertje zijn de ruiten ontdooid en het interieur lekker voorverwarmd.

  • Tja … wat moeten we daar op zeggen? Geweldig. P. heeft een auto met voorruitverwarming. Je raadt het al: Landrover. Dat van die standkachel is helemaal geweldig. Niet met muts op en handschoenen aan in de auto na een krabpartij. Mijn (super lage) Alfaatje is niet eens open te krijgen door al die vastgeplakte rubbers. Ik ben verbaast dat de banden niet aan de parkeerplaats vast blijven zitten.

   • Tja, Land Rover 👍🏻
    Ik vergat nog te zeggen dat ik, na een ongelukje een paar jaar geleden de voorruit ook maar meteen vervangen heb door een verwarmd exemplaar. En eigenlijk nog maar zelden echt nodig gehad. Maar misschien is het in ‘het hoge noorden’ wel een paar graden kouder dan hier… 😉

    De rubbers van je Alfa goed invetten met zuurvrije vaseline helpt tegen het vastvriezen.

    • Ik heb al een tube zuurvrije vaseline klaar staan. Vandaag mee aan de slag en dan de nachtvorsten maar weer afwachten. Alle auto’s moeten standaard uitgerust worden met voorruitverwarming. Misschien kunnen we een petitie starten (grapje).

   • Rubbers goed invetten van de Alfa 🙂

    Auto 5 minuutjes laten lopen geen centje pijn heb zeker al 20 jaar geen ruit meer gekrapt 🙂

 2. Wij hebben wel eens bij hoge nood de ruiten gekrabt met een cd hoesje. Dat ging ook heel redelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer