Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Ruby spots of rode vlekjes op de huid? Moet je je zorgen maken?

ruby spots huidaandoening rood huidRuby spots, rode vlekjes (seniele angiomen) op je huid maken je toch aan het schrikken. Ze worden ook wel aardbeienvlekjes genoemd. Deze vlekjes verschijnen (en verdwijnen) bij zo’n 10 procent van de mensen. Als ze samengaan met jeuk of bloeden moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Seniel of ouderdom

ruby spots bloed cellen rood

haarvaten

Seniele angiomen (ouderdoms vaatgezwelletjes of bloedblaartjes) is een veel voorkomende en meestal, onschuldig huidverschijnsel.  Tijdens je tienerjaren kunnen deze rode vlekjes plotseling opdoemen en naarmate je ouder wordt, in aantal toenemen.  Deze ‘ruby spots’ ontstaan door een plaatselijke toename van kleine, sterk verwijde vaatjes in de huid. Daardoor krijg je enkele millimeters grote, robijnrode wratachtige bultjes, meestal op je buik of rug, soms ook in het gezicht, op je armen of in je nek. Ze variëren in grootte zo tussen de 1 mm en 1 cm.

Hun helderrode kleur is te wijten aan de gebroken, dicht op elkaar gepakte bloed-haarvaten.

Overgang

ruby spots huid vinger hand

houd je huid gezond

Als je door je overgangsjaren heen bent, zul je vrijwel zeker één of meerdere ruby spots ontdekken.  Weer een verouderingsverschijnsel naast de rimpels en moedervlekken; veroorzaakt door zeg maar een soort piepkleine breukjes in het aftakelende vaatstelsel. Op je armen en op je borst komen ze relatief het vaakst voor. Je zou ze kunnen vergelijken met spataderen die loodrecht op je huid staan in plaats van parallel. Blijf wel goed opletten omdat je huid zeer belangrijk is voor het goed functioneren van je lichaam. Gezonde voeding is en blijft belangrijk voor een gezonde huid en voor je hart en vaten. Houd je huid goed schoon en vermijd veel zonnebaden, roken en vervuiling.

Ruby spots genetisch bepaald

ruby spots ziekenhuis lamp kamer apparatuur

ga vooral zelf niet prutsen

Dat je je zorgen maakt als je van die plekjes ontdekt,  lijkt me logisch. Echter, ze zijn genetisch en gaan meestal samen met het ouder worden van de huid.  Echt waar. De een heeft er meer aanleg voor dan de ander. Ze ontstaan niet door schade van de zon maar je moet deze (rood of paarse) vlekjes en plekjes wel in de gaten houden.

Veel mensen willen deze opvallende rode vlekjes (ruby spots) laten verwijderen. Het goede nieuws is dat ze op den duur verdwijnen. Wacht eerst eens even rustig af. Geduld is een schone zaak. Ga zelf niet lopen te prutsen om deze zgn. haarvaten te verwijderen met een of ander huismiddel,  want dit kan gevaarlijk zijn.  Laat dit aan de vakman/vrouw over; de dermatoloog.  Die gaat je te lijf met een laser of een elektrisch scalpel. Volledig veilig.

Verschillende soorten

Huidvlekjes zijn er in soorten en maten en ook nog in diverse kleuren: Aardbeienvlekken (meestal bij pasgeborenen), het caverneus angioom, PHASE-syndroom, lymf- en stervormig angioom. Ieder met hun eigen uiterlijke kenmerken en behandelingen. Overleg vooral met je huisarts als je twijfelt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

4 reacties

  1. Bedankt voor deze informatie. Een tijdje geleden schrok ik best toen ik ineens heel veel van deze rode vlekjes op mijn buik en op andere plekken constateerde. De huisarts gaf aan dat ik me geen zorgen hoefde te maken, maar volgens jouw info toch in de gaten houden. Die overgang, daar komt nogal wat bij kijken zeg. Alles accepteren is volgens mij de enige remedie.

    • Ik ken ook iemand die er veel ‘last’ van heeft en zich ook zorgen maakte. Daarom dit blog. Al die moedervlekken en andere vlekken houden ons in ieder geval bezig. Vooral die ouderdomsvlekken of plotseling opdoemende ouderdomswratjes.

  2. Ja, die rode vlekjes had ik ook in de puberteit. Nu ouderdomsvlekken, maar ook die heb ik al jaren. Sowieso ben ik wat raar getint. Mijn armen zijn een mozaiek van lichte en bruingekleurde stukjes. Is al jaren geleden begonnen dat er pigment verdween van mijn armen. Ik ben nogal licht van mezelf en ga niet bruin bakken. Dus het vakt ook niet heel erg op.
    Wat ik wel jammer vind is dat mijn huid zo veranderd is. Nu ben ik sinds ik vorig jaar oktober met de pil stopte tien kilo afgevallen. Wellicht zit ik daarom wat royaler in mijn vel, maar ik zie mijn huid nu ineens echt ouder worden. Gelukkig heb ik nog wel een goed figuur en ben nauwelijks grijs. Ik moet daar maar op letten 🙂
    Wel fijn dat je over dit onderwerp schrijft.

    • Je huid is heel belangrijk. Ik heb een vriendin met een melanoom. Dat was voor mij aanleiding om niet meer te gaan zonnebaden. Veel te riskant. Al het losse vel is niet fijn. Vooral als je bent afgevallen is dit lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑