Vijftigenmeer

Onzekerheid is onaangenaam, maar volledige zekerheid is erger

Pubquiz Groningen; hoe snel rent een emoe?

pubquiz logo toetsenbordPubquiz. We waren in Groningen bij een pubquiz. Geen idee wat ik me er van voor moest stellen. Het bleek een succes. Een soort triviant maar dan zonder dobbelsteen. Het café zat bomvol. Welke vragen zouden er gaan komen?

 

Parkeren

parkeergarage ossenmarkt groningen

doorrijhoogte

De eerste uitdaging in Groningen is altijd om je auto ergens te parkeren. Door het ontmoedigingsbeleid van de gemeente (die conclusie hebben we zelf getrokken) is dat een behoorlijke uitdaging. Onze auto is dan ook nog zo 1.89 cm hoog (4.84 cm lang en 1.92 cm breed). Een parkeerplek aan de straat was onbegonnen werk. Alles vol; ook op een koude, miezerige zondagavond om 18.45 uur dus. Gelukkig was de doorrijhoogte in de Ossenmarkt Parkeergarage zodanig (2.05) dat we onder de slagboom en het plafond pasten. Wel spannend omdat we nog nooit met deze auto een parkeerkelder in waren gereden. Plek genoeg. Langs de rechtbank, door de regen en slecht verlichte straat langs de Spilsluizen, togen we vervolgens naar Café de Toeter. Binnen was het lekker warm.

Sexyrietjes

pubquiz gekke namen

gekke namen

De deelnemende teams aan zo’n pubquiz hebben de meest uiteenlopende namen. Variërend van sexyrietjes, sambalbijen, nasibal tot de magazijnmeesters en patatmetmayonaise. Bedacht door vrienden, vriendinnen, broers, zussen, collega’s en buren. Ook waren er genoeg grijze koppen op platte schoenen en in luchtige kleding. De super grijze koppen met heel veel rimpels hadden quasi nonchalant een jas of een kleedje over de benen. Die zaten natuurlijk op de tocht. Daar klagen bejaarden altijd over.

De voetjes verdwenen snel onder de tafel. De bitterballen werden besteld. Met een flinke klodder Groningse mosterd natuurlijk.

pubquiz bitterballen mosterd

bitterballen met Groningse mosterd

Samen met de kids. Gezellig. Gelukkig was bij onze reservering een voorkeur uitgesproken voor stoelen en tafel. Wij houden het echt niet vol (steunzolen en hernia) om een avond aan de bar te hangen. Braaf op tijd aanwezig. Tijd is tijd. Het kon beginnen. Volgens mij deden er zo ongeveer 47 teams mee (max. 5 deelnemers per team). Theoretisch zitten hier dus ca. 230 mensen mee te doen aan de pubquiz.

Wat is een pubquiz?

de toeter groningen

… een toeter

Het fenomeen pubquiz is over komen waaien uit Groot-Brittannië. Vaak georganiseerd op een stillere avond om extra publiek te trekken. Wij gingen op zondag. Mensen genoeg; alle stoelen waren bezet. Het café had zelfs de bovenverdieping vol. In ieder team (47 stuks in totaal) zitten max 5 personen. Deze teams (met die gekke namen) moeten het tegen elkaar opnemen. Vragen beantwoorden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sport, geschiedenis, algemene kennis, muziek, films etc. etc. Dus geen IQ test maar een quiz gebaseerd op weetjes. Het juiste antwoord op de juiste plek op de juiste vraag naar boven weten te halen.

charles manson

… fotoronde. Wie is dit?

Soms is er een fotoronde of fragmenten met muziek- en/of filmvragen (ook in het Engels). Geschikt voor jong en oud, binnen- en buitenlander, dik en dun, man en vrouw. Dus ook voor vijftigplussers. Plakje kaas en worst en warme hapjes werden geserveerd. Wat wil een mens nog meer. Geluk zit voor mij in dit soort avondjes. Samen met de mensen waar je heel veel van houdt een quizje doen. Vooral heel veel lachen.

Hoe hard rent een emoe?

pubquiz de toeter mensen

volle bak

Vaak zijn deze pubquizzen verdeeld in een aantal rondes. Het is handig dat je het nieuws van de laatste dagen goed leest en beluistert want ook daar worden vragen over gesteld. Gisteravond vroegen ze bijvoorbeeld hoe hard een emoe kan rennen (50 km p/u) en wat een aardbei in het Frans is  (fraise). In de periode als de jury de uitslagen in kaart brengt is er een spelletje met rode en gele kaartjes. Categorie: Waar of niet waar? Met veel gelach en hilariteit blijft er uiteindelijk één persoon over. De rest is door het laten zien van de verkeerde kleur kaart al van staan naar zitten gedwongen. Ik hoopte dat ze vragen stelden over uitgebloeide bloemen, hormonen, stemmingswisselingen, verschrompelde appels, slappe peren of overrijpe kazen.

Vanavond geen Pinot Noir maar spa-rood en bitter lemon; zo fris als een hoentje. Ik was de bob en de allesweter (hoopte ik). Een specialisme is aan mij niet besteed. Techniek, ICT of voetbal kan me niet zo boeien. Mijn leven bestaat vandaag de dag uit solliciteren, stofzuigen, winkelen of een lieve vriendin bezoeken. Daar heb ik geen hogere wiskunde voor nodig. Levenservaring heb ik eigenlijk best wel maar als ik naar mijn sollicitatieresultaten kijk merk ik daar tot nu toe bar weinig van. Maar ook de wedstrijd met de gele en rode kaartjes heb ik niet gewonnen.

Pubquiz prijzengeld

tap kroeg bar stoelen

bier en whisk(e)y genoeg

De eerste prijs bij de pubquiz, is de eeuwige roem of een gratis avond drank. In ieder geval geen grote beker of geldprijs. Het gaat uiteindelijk om de gezelligheid. En gezellig was het. Het café is een soort bruine kroeg met een ruime bar (19 tappunten) en koperblazers en spreuken aan de wand. Op hun website las ik dat ze al 30 jaar een begrip zijn in de stad Groningen. Wij waren er nog nooit geweest. Het is/was een muziekcafé en nu ook een whisk(e)y- en speciaalbiercafé. De bediening was snel en super vriendelijk. Ook weer een meevaller. Het geluid niet altijd even geweldig maar dat zal ook aan onze ouder wordende oortjes liggen ben ik bang.

Voorbeeldvragen:

  1. Van welk populair drankje wordt gezegd dat het een geheim ingrediënt bevat, “7x” genaamd?
  2. Welke 2 zeeën worden verbonden door het Suezkanaal?
  3. Wat is een Portugees Oorlogsschip als het geen schip betreft?

Antwoorden:

1)    Coca cola
2)    Middellandse Zee en Rode zee
3)    Een Kwal Eigenlijk is het niet een echte kwal maar een soort verzameling of complex van 4 soorten poliepen. De tentakels kunnen maar liefst 70 meter lang worden!

Foto: Charles Manson. Sekteleider en moordenaar.

Dus mocht je een avondje uit willen zou ik me zeker aanmelden voor deze pubquiz. Inschrijfgeld is 2,50 euro. Dit gooi je ongeveer in een parkeerautomaat als je wilt parkeren in de gezellige binnenstad van Groningen.

4 reacties

  1. Leuk he, ik doe het al bijna twintig jaar, pubquizen. Er is zelfs een landelijke competitie.

  2. Ik heb vorig jaarook een keer meegedaan met een pubquiz. Was heel leuk. Vanmiddag kreeg ik een appje van mijn nichtje of ik volgende week vrijdag haar team wil komen versterken. Een van de mensen waar zij altijd mee speelt kan die avond niet. Natuurlijk heb ik ja gezegd. Ik kijk er naar uit

    • Het is echt de moeite waard. Ik heb mijn best gedaan om me er op voor te bereiden maar dat gaat je niet lukken. Wat ik ook in mijn blog zeg; het gaat vooral om weetjes. Dus iedereen kan gewoon meedoen. Heel veel plezier alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer