PizzabordWeer een gezond, makkelijk en snel recept. Voedzaam en goed voor de lijn. Een Pizza op Turks Platbrood (ook wel Pide genoemd). Te combineren met allerlei soorten groente en vlees of vis. Het staat binnen een half uurtje op tafel. Vandaag is het Sint Maarten; dubbel handig dus.

Mijn (onze) variatie:

  • Turks Brood (te koop bij vrijwel iedere supermarkt). Dit prachtige exemplaar kocht ik bij de Jumbo.
  • Pastasaus van Bertolli (verpakt in een pot of in een zak). Je kunt zelfs kiezen voor een saus die weinig vet bevat.
  • Geraspte kaas, Mozzarella en Gorgonzola. Als je dan al op de calorieën let, gebruik dan wel een magere kaas.
  • Paprika (rood, groen en geel), tomaten en uien (in dunne ringen gesneden).
  • Eventueel Italiaanse kruiden.

 

salamiHet is een hele kunst om het Turks Brood horizontaal door midden te snijden zodat je twee maal een soort bodem krijgt. Wij hebben samen aan een helft genoeg maar voor de grote eters kun je een complete bodem, per persoon, gebruiken. Dit klusje laat ik dus meestal uitvoeren door mijn echtgenoot (met een groot broodmes en vaste hand… ). Bij mij gaat het scheef, gegarandeerd.

Mocht je nog brood overhouden kun je dit de volgende dag beleggen met bijvoorbeeld tomaten-tappenade of roomkaas, wat restjes geitenkaas, pidecourgette, ui en champignons. De courgette, ui en champignons wel even vooraf bakken.

Mee naar het werk in de broodtrommel. Verpakken als een sandwich, rauwkostsalade er bij en klaar is je lunch.

 

 

paprika en mozzarellaOven voorverwarmen op 200 graden. De bodem besmeren met saus. Beleggen met geraspte kaas en salami. Daarna volg je je eigen smaak. Beleg de pizza met alles wat je lekker vindt. Varieer eens met tonijn, courgette (eventueel vooraf bakken in de pan), olijven, ananas, champignons, geitenkaas, spinazie of pesto. Eventueel voor het opdienen garneren met rucola of basilicum. Dit belegde ‘kadootje’ leg je ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven.

De pizza is klaar als alle kaas is gesmolten. In puntjes snijden of in z’n geheel serveren. Daarna kun je genieten van deze maaltijd tezamen met de liefde van je leven of gewoon met een glas Italiaanse rode wijn.

… Een combinatie van deze twee is natuurlijk helemaal het summum.