Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Peddelen of roeien met de riemen die je hebt

peddelen kajak meerPeddelen en roeien. Peddelen bestaat al sinds mensenheugenis en het roeien (met de riemen die je hebt), is veel later uitgevonden. Bij mij voelt deze vergelijking hetzelfde als de stroom van het leven waar ik nu in vaar.

Peddelen en de uitleg

peddelen kajaks water vakantie kleuren

kajak

Zoals vaker in mijn blog;  eerst een stukje uitleg. Op grafschriften in Egypte zie je dat het roeien het peddelen probeert te verdringen. Hetzelfde als tegenwoordig de elektrische auto de diesels probeert te vervangen. Zou dit ook gepaard zijn gegaan met politieke discussies? Vast niet.

Peddelboten werden gemaakt uit samengesnoerde papyrusbundels en roeischepen waren van hout gemaakt. Geen milieuvoorschriften; geen CO2 gassen. Die roeiers op die enorme schepen, knielden met hun gezicht naar de roergangers van het schip. In China en Venetië staan daarentegen de roeiers met het gezicht naar de voorsteven. Slecht voor je schouders, slecht voor je rug. Al met al zal het wel erg vermoeiend zijn geweest. Op elkaar gepropt, zonder airco, zonder douche. Geen gekoeld flesje spa rood of een glas koude witte wijn. Wat een slijtageslag.

Overeenkomsten

peddelen roeiboot blauw water kalm

roeiboot

Overeenkomst tussen roeien en peddelen is dat het vaartuig volledig op spierkracht wordt voortbewogen. Ik beweeg me deze dagen tussen het overlijden van mijn schoonvader, de organisatie daaromheen, mijn werk en de waan van alle dag, ook voort op spierkracht. Mentale spierkracht. Uit onderzoek blijkt ook nog eens, dat wij mensen helemaal niet in staat zijn om 8 uur per dag, 40 uur per week te werken. Focussen lukt maar 20 minuten achter elkaar. De term ‘Thank God It’s Friday’ bestaat niet voor niets. De afgelopen weken heb ik veel uren gefocust (loyaal) bij mijn werkgever doorgebracht, maar thuis waren de overuren in de zorg en huishouding niet op 2 handen te tellen.

Verdriet of frustratie

peddelen peddel groen meer

peddel

Verder met peddelen. De peddels bij het roeien worden riemen genoemd. Je moet dus ook vaak roeien met de riemen die je hebt. In tijden van verdriet, frustratie of stress zeg ik dat redelijk vaak tegen mezelf. Ik beweeg vaak dan maar een beetje met de stroom mee. Soms met een grote mond maar dat is veelal uiterlijke schijn. Geld verdienen, zorgen voor onszelf, voor onze ouders, voor onze kinderen en voor anderen. Tegelijkertijd wil je dan ook nog eens sociaal, cultureel en technologisch bijblijven. In deze (voor mij wild) stromende beek wil ik dan ook wel eens graag een volle nacht slapen, de auto vakantie-klaar laten maken, kletsen met vrienden en vriendinnen en aan het eind van de dag samen met P. een goed glas wijn drinken.

Lange halen

peddelen roeispanen

roeispanen

Bij roeien zijn de riemen met een draaipunt dwars op de boot verbonden. Ze zijn langer dan een peddel, om lange halen te kunnen maken. De roeier zit op een bankje met (meestal) de rug naar de roeirichting. Als het bankje op een rails mee beweegt, kan de roeier ook nog extra kracht op de benen zetten door zichzelf bij de haal tegen een voetenplankje weg te duwen. We hebben het allemaal wel eens gedaan. In een boot van hout, plastic of rubber. De tijd van de papyrusbundel ver achter ons gelaten.

Kano, kajak of roeiboot

peddelen kano meer water natuurBij een kano of een kajak heb je een peddel in je hand en zit je met je gezicht naar voren. Handiger; vooral als je last van je nek hebt.  Telkens achteromkijken, zoals bij het roeien, hoeft dan niet. Bij een kajak heb je een peddel met aan beide uiteinden een blad (dubbelbladspeddel), waar je beurtelings het linker dan weer het rechter blad in het water steekt. De kajak is meestal dicht van boven met een mangat waar je in zit. Laag op de bodem met je benen naar voren gestrekt. Je zit in een kano (canadees) relatief hoog in de boot (bankje) of je vaart geknield; met een steekpeddel.

De verschillen tussen de tijd voor de Industriële Revolutie met een 60 urige werkweek, en nu is dat je vroeger gelukkig werd van liefde en geluk. Zegt men. Nu prent je jezelf in dat je gelukkig wordt van de sfeer en je prestaties op het werk. Daarom heeft heel veel impact als we falen op ons werk. Miljoenen mensen lopen daarom iedere dag de kans op een burn-out. Zij hebben iedere dag het idee dat ze tegen de enorme stroom in moeten zwemmen.

Roeien met de riemen

vrsar avond havenMinder roeien met de riemen die je hebt. Minder gaan werken? Het blijkt dat mensen die minder werken meer vrijheid hebben. Zij hebben meer tijd voor een hobby en maken minder fouten. Ook zijn ze minder vaak uitgeput en ervaren minder stress. Terwijl medewerkers die meer uren maken juist meer gewaardeerd worden door hun baas. Zou dit zo zijn? Mijn tijd in de WW vond ik ook niet altijd fijn. Te veel thuis betekent ook te veel tijd om te piekeren en je buitengesloten voelen.
Vooralsnog roei ik nog even mee. Binnen afzienbare tijd richting Kroatië. Met de gezichten naar elkaar toe, in alle vrijheid praten over de dingen die ons echt bezighouden.

3 reacties

  1. Mooi geschreven.

    Fijne vakantie!
    Grtjs, Astrid C.

  2. Om te peddelen kan je ook met een SUP het water op. Omdat je erop sta zie je meer en ben je ontspannend bezig. Je kan er als beginner er snel mee aan de slag.
    Je heb ook gespecialiseerde boards om te racen, vissen of yoga oefeningen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑