Gun jezelf rust, een ander trapt niet voor jou op de rem ...

Pasta schelpjes met bloemkool, gorgonzola en walnoten

Pasta schelpjes in juni. Recept van Hollandse bodem. Met pasta (en met mij) kun je alle kanten op; ook de goede. Nu eens een makkelijk en snel recept met bloemkool.

Ingrediënten:

Pasta (ca. 100 gram droge pasta per persoon)
2 eetlepels roomboter
half theelepeltje laurier of een vers blaadje
250 ml room
200 gr gorgonzola
zakje kant en klaar gesneden ui (of 3 ongesneden exemplaren)
zakje bloemkoolroosjes (of een halve verse bloemkool)
handje zelf gehakte walnoten
rucola of een ander soort gezellig uitziende sla
zout en peper

Water en zout

pasta met bloemkool en ui

kant en klaar gesneden

Begin om een pan water op te zetten met een theelepeltje zout. Neem ongeveer 1 liter water, 10 gram zout voor 100 gram pasta. Vooraf natuurlijk wel kijken hoe lang de pasta moet koken en je kookplanning daarop aanpassen. Je hoeft, na het afgieten, geen olijfolie door de pasta te roeren. Doe gewoon de pasta door de saus, dan blijft er niets plakken. Ga het al helemaal niet naspoelen met koud water. Je spoelt op deze manier het zetmeel weg waar de saus zich aan kan hechten.

Recept pasta schelpjes

Verhit de boter en bak hierin de ui met de laurier(poeder). Daarna de room met de bloemkoolroosjes toevoegen en afgedekt koken tot de bloemkool beetgaar is. Reken hier ongeveer 10 tot 15 minuten voor. Gorgonzola toevoegen met wat zwarte peper. Je kunt natuurlijk ook groene (ingelegde) peperkorrels aan je recept toevoegen voor wat extra smaak. Maar die groene peperkorrels zijn niet overal te koop. Wel bij de Jumbo.

bloemkool in de pan

bloemkool meebakken

Pastaschelpjes afgieten en iets van het kookvocht opvangen. Dit kun je later gebruiken om de saus eventueel wat minder dik te maken. De saus moet passen bij de pasta. Maak er in dit geval geen dikke prak van.

room gorgonzola pasta

room van de lidl

Borden opmaken met de sla. Ik had nu mijn ‘gewone dagelijkse’ witte borden gepakt.  Gekleurde borden lijken natuurlijk helemaal feestelijk. Mijn gekleurde borden passen niet in de vaatwasser; vandaar mijn (luie huisvrouw) keuze.

Pasta door de saus schepen en dus eventueel vermengen met het opgevangen kookvocht. Dan nog even lekker roeren voordat je de pasta op de borden schept. Sla over de pasta/saus, voor de kleur en garneren met de gehakte walnoten. De walnoten kun je kant en klaar kopen. Met de hand even tot kleine hapklare stukjes hakken.

Smakelijk

ork ork ork … de meeste pasta eet je met een vork (pasta in brodo -bouillon- eet je wel met een lepel).  Nooit gaan snijden. Geef eventueel brood om de saus van het bord te kunnen vegen. Op internet vind je zelfs instructievideo’s. Spaghetti (of een pastagerecht) wordt (in landen anders dan Italië) bij uitzondering gegeten met vork en lepel. De vork houd je vast in de rechterhand, de lepel in de linker. De spaghetti draai je vervolgens met de vork tegen de lepel op. Daarna verplaats je de spaghetti van de vork naar de lepel en neem je een hap. Weer een etiquette-handigheidje geleerd.

 

room pasta kaas walnoten

smullen maar

3 reacties

  1. Anna berg

    Goed idee. Ik heb nog kaas in de koelkast liggen.

  2. Nicole Orriëns

    Ik vind het origineel om bloemkool te combineren met pasta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑