overlijden testamentOverlijden en praktische voorbereiding voor nabestaanden. Laat vooral geen praktische ellende na. Niemand van ons wil nabestaanden met zorgen achterlaten. Ga er maar van uit dat er veel verdriet en ellende is op dat moment. Regel alvast een aantal zaken.  Vaak binnen ‘no-time’ geregeld.

Overlijden en je nalatenschap

verwelkt boeketRuim je eigen troep op en laat een ander daar niet mee zitten. Ik praat dan over de leeftijdsgroep van boven de vijftig. Zorg dat je nalatenschap overzichtelijk is zodat niemand iets over het hoofd ziet. Stel bankrekeningen mede op naam van je partner of huisgenoot. Hiermee voorkom je problemen als er na het overlijden rekeningen geblokkeerd worden. Denk ook aan automatische overschrijvingen en creditcards. Maak een testament voor de verdeling van het geld en je persoonlijke spullen en schrijf een wilsbeschikking. Laat aan je nabestaanden weten waar ze informatie kunnen vinden zoals polissen, pensioenoverzichten, koopaktes, trouwboekje, identiteitsbewijs, eigendomsbewijzen auto, testamenten en crematieverzekering of begrafenisondernemer. Laat in een codicil weten hoe je je eigen crematie/begrafenis geregeld zou willen zien. Een uitvaart is geen favoriet onderwerp in een gesprek maar je zou het wel eens kunnen proberen.

Inloggegevens en social media accounts

bloem met stuifmeelHet zou goed zijn een document te hebben waar je je inloggegevens en wachtwoorden bewaart. Deel dit met een vertrouwenspersoon binnen de familie. Laat hem/haar of hen duidelijk weten waar een bijgewerkte adressenlijst te vinden is. Dit scheelt heel veel ellende, gezoek en vooral heel veel tijd.

social media overzichtFacebook: Je kunt je wensen nu al aan Facebook kenbaar maken. Wil je dat de pagina verwijderd wordt of laat je Facebook een herinneringspagina aanmaken. Ik heb zelf mijn Facebook pagina zo laten instellen dat mijn account verdwijnt als ik ben overleden. Kleine moeite en handig voor je nabestaanden.

Bij Linkedin en Twitter werkt het redelijk eenvoudig. Ook hier moet een nabestaande mee aan de slag. Vul een online formulier in met daarin het verzoek het account van de overleden persoon te verwijderen (denk vooral aan een correct emailadres te vermelden bij de correspondentie).

Google. Dit gaat wat meer werk en tijd kosten omdat Google de privacy instellingen hoog in het vaandel heeft. Dus als je nabestaanden je inloggegevens hebben kunnen ze deze accounts zelf definitief verwijderen. Je moet dit dan wel door iemand laten doen die je vertrouwt. Op internet kun je ook zgn. social media testamenten vinden.

Voogdij en schenkingen

geld met een touw eromRegel een voogd en executeur (bij testament) voor je kinderen en een opvang voor eventuele huisdieren. Als je nu alvast een schenking doet, verminder je het kapitaal waar je nabestaanden erfbelasting over moeten betalen. Dit betekent dat jij kunt genieten, maar je nabestaanden ook. Dit geldt natuurlijk ook voor schulden. Laat geen schulden na en regel een overlijdensrisicoverzekering. Als je dit niet doet dragen je nabestaanden de kosten voor bijvoorbeeld de lening voor een auto, kinderalimentatie en zelfs de uitvaart.

Belasting

overlijden geldzaken pennen en geldNa het overlijden moet er zo snel mogelijk een F-biljet ingevuld worden voor de belastingdienst. Na een periode van ongeveer vier maanden na het overlijden volgt het aangifteformulier ‘erfbelasting’ (invullen binnen acht maanden). Dit kan de familie zelf doen maar ook overlaten aan een deskundige.

Laat voor je familie en vrienden ook informatie na over of je orgaandonor bent. Wil je anderen helpen na je dood? Draag dat uit en deel je mening of inzichten met ze.