Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Overgang: Verjongen zonder injecties of dure ingrepen

overgang oud huis en oude autoOvergang en verjongingstips. Waarom zien sommige mensen er jonger uit dan ze in werkelijkheid zijn? Ik deel een paar tips. Maar dan wel zonder injecties en zonder cosmetische chirurgie. Hoe makkelijk kan het zijn? Je lichaam is (nog) geen ruïne.

Jeugdigheid tijdens de overgang

huis begroeid onder klimplantenTegenwoordig is jeugdigheid een belangrijke graadmeter. Je laat hiermee zien hoe gezond je nog wel niet bent. Je voelen als een dweil is er in deze maatschappij niet meer bij. Accepteren dat je ouder wordt is geen optie. Genieten dat je vijftig en in de overgang bent, wordt ook niet geaccepteerd. Taboe? Ik snap er niets van. Jeugdigheid speelt dus een belangrijke rol in ons sociale leven en onze sociale status als je de media mag geloven. Zou dit belangrijker zijn voor vrouwen dan voor mannen? Gaan we hier in mee of zorgen we vooral dat het lijf van binnenuit lekker aanvoelt?

Genen

gesloopt flatgebouwIk zal direct met het goede nieuws beginnen. Veroudering vindt plaats op verschillende manieren en bij ieder mens in een verschillende tempo. Het gaat om de conditie van huid en haar; nl. rimpels, huidskleur, wallen, vergrijzing, dikte van je haar en die lelijke pigmentvlekken.

Je genen verzorgen 60% van dit proces (MC1R gen bijvoorbeeld); de andere 40% heeft te maken met je leefstijl en je omgeving.  Als je gezegend bent met jong houdende genen heb je al een grote slag gewonnen. Tenminste als je het als een competitie ziet. Ik in ieder geval niet. Voor mij onbegonnen werk. Ik geniet vooral van de mooie momenten die je hebt als je boven de vijftig bent. Vertrouw me … die zijn er meer dan je denkt. Zoek ze en kijk vooral naar kleine details die zo maar iedere dag voorbijkomen.

Lekkere en makkelijke tips:

oud huis ramen zonlichtVerwijder dode huidcellen door een regelmatige scrub. Doe je gezicht maar ook de rest van je lichaam. Ik koop scrubs van verschillende merken. Merkvast staat niet in mijn agenda. Douche met aandacht en verwen jezelf. Je bevordert de bloedsomloop van je huid en zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen. Je huid wordt lekker schoon en glad. Drink direct bij het opstaan een glas water. Als je daarna ook nog een lekker ontbijt voor jezelf maakt (met vers fruit en vezels) kan je dag al bijna niet meer kapot. Wees blij met jezelf.

Ga na het scrubben niet in de felle zon zitten. Sowieso zul je vaker de schaduw op moeten zoeken. Je loopt nog altijd kans om huidkanker te ontwikkelen en van te veel zonnestralen krijg je een huid als perkament. Smeer je regelmatig in als je in de zon komt en vergeet zeker je handen niet. Smeer je in met een vette crème. Dit zorgt er voor dat je huid goed gehydrateerd blijft.

Stress

Eet en drink gezond (overdrijf niet) maar zorg er ook zeker voor dat je stress uit je leven bant. Dat valt niet mee met al die stemmingsexplosies in de overgang weet ik. Er hoeft soms maar iets te gebeuren en je beweegt je in een emotionele rollercoaster. Richt je huis in als een klein paradijsje waar je graag wilt zijn. Werk met toewijding en ontspan als je op je terras, balkon of onder je zonneluifel geniet van een goed boek. Met zonnebril natuurlijk (rimpels van het fronzen). Laat het wedstrijdelement van het leven los. Zet als je ontspant de rem er op. Als die stress is heel erg slecht voor je bloedvaten. Neem gedurende de dag regelmatig een glas water want suiker zorgt ook voor extra rimpels (gevalletje bloedsomloop, suiker en collageen) en frisdrank is ook nog eens dodelijk voor je gebit. Poets ’s ochtends en voor het slapen gaan grondig je tanden. Ga regelmatig naar een tandarts c.q. mondhygiëniste.

oud huis houten kistjesVerzorg je halslijn. Je kunt allerlei oefeningen doen om je spieren te versterken (gezichtsyoga) maar je zou ook bijvoorbeeld kunnen proberen om op je rug te slapen en om niet te veel naar beneden te kijken als je wandelt, op je laptop of tablet werkt. Omhoog kijken is beter. Daar krijg je geen uitgezakte kaaklijn van. Ziet er ook nog eens mooi uit als je met je neus in de lucht loopt. Wees je eens bewust van je ademhaling. Schouders naar achteren en je borsten vooruit. Gracieus en sierlijk; het geeft je een vrouwelijk gevoel.

Zelfvertrouwen

overgang zweeds kasteelDeze fase is van betekenis. Sexy of niet. Het geheim ligt, zoals zo vaak, in je zelfvertrouwen. Luister naar het stemmetje in je hart … met liefdevolle aandacht. Zie je lichaam als een prachtig (oud) kasteel. Geen vervallen ruïne. Betoverend … sprookjesachtig … ietwat mystiek maar zeker betrouwbaar … en vooral met veel wijsheid in pacht.

7 reacties

 1. Ik vind die ingrepen vaak zo zonde van een gezicht. Het haalt het karakter eruit.
  Mijn man en ik zien er allebei jonger uit dan we zijn. Ik heb niet de indruk dat dat aan de genen ligt. Bij manlief deels, want in mijn man zijn familie is de motoriek heel lang jong. Mijn ouders zijn jong van geest en komen nu ook jonger over dan ze zijn. Dat was niet zo toen ze in de veertig waren. Maar vroeger kleden en gedroegen mensen zich traditioneler.
  Bij ons werkt het om heel gezond te eten, geen alcohol, niet roken, geen fastfood en idd voldoende drinken. Ook heel veel groente en fruit (vooral de gekleurde soorten) zorgen voor een kleurtje op je huid. We zijn voorzichtig met de zon.
  Ik heb er heel veel moeite mee om ouder te worden. Ik ben al meer dan dertig jaar chronisch vermoeid en heb niet echt een jeugd gehad, terwijl ik wel jaren hoopte dat het beter zou worden. En dan nu de overgang er nog bij. Voordeel van het leven hiervoor is dat ik heel veel bezig was met gezondheid en dat ik er jonger uitzie. Ik geniet nog even driedubbel dat ik slank ben, lang blond haar (nauwelijks grijs) en een zandloperfiguur, en nog niet gekrompen ben 🙂 Ik draag mijn haar niet los (overdrijven is ook een kunst), maar in een vlecht.

  • fijn dat je dit met ons deelt. heb je je al wel laten onderzoeken en een diagnose gehad waarom je chronisch vermoeid bent? ik heb nl. zelf B12 tekort en dat leidt ook tot chronische vermoeidheid (en nog veel meer, soms ongeneeslijke, klachten). soms kan je lichaam ook tekorten ontwikkelen. in de overgang merk ik ook dat ik soms veel moeite heb om ouder te worden. maar ja … we proberen er zo veel mogelijk uit te halen. samen lachen en huilen met andere vrouwen geeft mij veel energie. vooral met die hele lieve vriendinnen.

   • Ik heb allerlei onderzoeken gehad en ik heb een zware vorm van astma. Helaas verdraag ik de medicatie niet (oa ernstige hartklachten) dus gebruik ik die niet. Soms neem ik ibuprofen omdat ik dat wel verdraag en het de klachten verminderd, en een heel lage dosis ventolin helpt soms. Ik heb op mijn zestiende een zeer zware vorm van Pfeiffer gehad en daarna ben ik nooit meer op het niveau gekomen van daarvoor. Verder heb ik koemelkintolerantie en waarschijnlijk was dit als kind een allergie. Ik ben van 1966 en destijds was er niet echt aandacht voor koemelkproblemen. Ik was een chronische spuger en heb daarvoor in het ziekenhuis gelegen. Onderzoeken voor gehad en er werd niets gevonden. Geen onderzoek naar melk. Toen ik rond mijn dertigste reuma kreeg (erfelijke vorm) kwam ik bij een natuurgeneeskundige en hij had de indruk dat ik niet tegen melk kon. Hij had gelijk. Reuma werd rustig, vergroeiingen verdwenen en nooit meer gespuugd. Ik was eindelijk van de chronische misselijkheid af. Als kind ben ik door al dat spugen waarschijnlijk ondervoed geweest. Ik was zeer vaak ziek en had last van haaruitval. Ik herstelde niet goed van mijn zwangerschappen en ik had twee kindjes met koemelkallergie en alle bijkomende problemen van dien (zeer vaak ziek, nog meer intoleranties, eczeem, astma, ooronstekingen etc). Ik heb in die jaren veel te veel van mezelf gevraagd. Ik raakte overspannen en had een burnout. Of het wad gewoon op. Mijn accu deed het niet meer. Ik ben in een rolstoel terecht gekomen, kon bijna geen kopje thee meer optillen. Wat dat aangaat ben ik toch nog best ver gekomen. Al leef ik een leven grotendeels binnenshuis en ook dat is met veel rusten en regelmatig bankdagen.
    Bedankt voor het meedenken. B12 is goed bij mij en dat slik ik er bij (net als vitamine D en co enzym Q10. Die laatste helpt voor extra spierkracht. Verder ben ik erachter gekomen dat ik geen gluten verdraag, helaas. Ik ben een voorstander van goede koolhydraten, maar granen gaan bij mij niet zo lekker. Rijst en mais wel. Aardappelen ook. Dierlijke producten heb ik soms veel behoefte aan en dan eet ik het ook. Al gaat ook dat niet geweldig. Het blijft een puzzel. Ik heb High Carb Low Fat whole food vegan geprobeerd. Dat voelt voor mijn lichaam heel goed, behalve dat low fat. Ik heb de indruk dat ietsje meer vet beter is in de overgang. Het is een heel verhaal geworden, misschien heeft iemand er iets aan 🙂

 2. Zoals de prachtige foto’s illustreren is “vergane glorie” een lust voor het oog. Ik noem het liever karakter….

  • Lang leven is een noodzakelijke voorwaarde voor de voltooiing van ons zonnig karakter met een gouden randje. Ouderdom (geen vergane glorie natuurlijk) is niet alleen een periode van achteruitgang, in deze fase kan het karakter zich het best ontplooien. Dus worden we samen ontzettend oud!! Wat ik al zei: Wij hebben straks de wijsheid in pacht. Nog even een paar jaartjes opbouwen en dan kunnen we op onze lauweren rusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer