Vijftigenmeer

Zomer: de periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud was

Overbeharing, rimpels en pigmentvlekjes zijn een ramp voor iedere vrouw

overbeharing snor grijs baardOverbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Tijdens de overgang kijk je in de spiegel om te ontdekken waar je nu weer van die vervelende haartjes hebt. Epileren, harsen of scheren. Je kunt er van alles aan doen; als je er last van hebt tenminste.

Overbeharing

overbeharing dieren alpaca

onhandelbare haren

Haartjes zie ik niet alleen op mijn benen maar soms ook op m’n bovenlip. Zou dit aan de overgang liggen of is er iets anders aan de hand?
Ook mijn wenkbrauwen zijn helemaal de kluts kwijt. Sommige haren groeien als kool, sommigen zijn stug en zwart. De fantasieloze grijze haren trek ik er resoluut uit of knip ik in model. Haren op mijn benen heb ik mijn hele leven al. Dat is onhandig maar ach daar raak je wel aan gewend. Het doucheritueel he is inmiddels een handeling op de automatische piloot. Waarschijnlijk heb ik al honderden euro’s aan ontharingszaken uitgegeven. Mesjes, schuim en pincetten. Stoor jij je ook aan die haargroei op onhandige plekken? Ik weet dat er ook vrouwen zijn die hun haar laten groeien, in elke lichaamsholte.

Ruzie met de spiegel

overbeharing spiegel cosmetica

haren op de bovenlip

Soms kijk ik na het douchen uitgebreid in de spiegel en val van de ene verbazing in de andere. Rimpels, pigmentvlekjes, borstelige wenkbrauwen en nu ook nog eens stoppels. Lichtelijk in paniek voel ik over mijn bovenlip. Leesbril op om te zien wat er nu weer groeit. Stel ik heb later slechte ogen. Dan zie ik het helemaal niet meer. Waarom neemt de lichaamsbeharing bij oudere vrouwen toe? Totaal onzinnig naar mijn idee. Het zal wel weer een gevalletje van verstoorde hormoonbalans zijn. Ik lees her en der dat je zelfs meer beharing kunt krijgen rondom je tepels en op de lijn tussen je navel en je schaamstreek. Voor mij resulteert die gedachte alleen al in een nachtmerrie over bossen ondoordringbaar haar.
Ik voel een opvlieger opkomen.

Hypertrichose en hirsutisme

overbeharing spin springen ogen

schoonheidsbeeld

1: Wetenschappelijk zijn er twee vormen van overbeharing: de mogelijk aangeboren vorm Hypertrichose . Bijvoorbeeld op moedervlekken, of bij bepaald gebruik van medicatie met hormonen.
2: En er is Hirsutisme, als er bij een vrouw haargroei optreedt op plekken waar alleen mannen haar hebben. Bovenlip, wangen en hals, op je borst en tepels, je rug, je buik en in je liesstreek. Ook de lijn van de navel naar de schaamstreek kan extra behaard worden.

Mijn probleem ligt in, tijdens en na de overgang. In deze periode moeten veel vrouwen hun bovenlip en kin epileren of zelfs scheren. Om een schoonheidsbeeld in stand te houden? Ja graag. Ik vind al dat extra haar niet zo fris namelijk.

Ras gebonden

overbeharing wol fleece grijs

genetische aanleg

Soms heb je die extra haargroei genetisch in de aanleg en soms is het aan ras gebonden. Vrouwen uit het Middellandse Zeegebied zijn meestal sterker behaard dan Noord-Europese vrouwen. In extreme gevallen word je geboren met het ‘weerwolfsyndroom’; dat is een extreme vorm van hypertrichose. Dat weerwolfsyndroom lijkt me verschrikkelijk. Bij mij is het gelukkig ‘alleen maar’ een verstoring in de hormoonbalans. Oestrogenen nemen af en androgenen of testosteron nemen het over. Geproduceerd in de bijnierschors, veroorzaakt door die eeuwig rammelende eierstokken. Volgens mij zijn die van mij al lang verschrompeld; net als waarschijnlijk een aantal andere onderdelen. Mijn haarzakjes zijn nu dus gevoelig voor die mannelijke hormonen.

Haarloze cultuur bij sporters

overbeharing kalkoen rose

zo fit als een hoentje

Van anabole steroïden kun je ook overbeharing (en pukkels) krijgen. Als je dan toch met al die spieren druk aan het sporten bent en af en toe wel een spuitje anabolen haalt, pas je niet echt in deze haarloze cultuur. Glad is de norm. Vroeger en heel vroeger, bij de Egyptenaren, verwijderde men al lichaamsbeharing. Ook met een soort van ontharingscrème en een pincet. Al dat haar heeft heden ten dage ook weinig nut volgens mij. Vroeger moest je je beschermen tegen parasieten en tegen de zon. Haar op je hoofd is nog steeds handig tegen die koperen ploert. Je wenkbrauwen en wimpers beschermen je tegen zweetdruppels. Ik zweet geen druppel trouwens maar ben blij met mijn wenkbrauwen. Je voorhoofd wordt anders wel heel hoog. Vroeger dacht men dat je dan intelligent was en schoren ze zelfs hun wenkbrauwen er af. In diezelfde tijd was schaamhaar daarentegen aantrekkelijk. De geur die daarin bleef hangen zou je zelfs woest aantrekkelijk maken.

In de Middeleeuwen deed het er allemaal niet meer toe. Kleding bedekte de huid. Pas in de 20ste eeuw zagen we weer huid en moesten de haartjes ook weer verdwijnen. Bij de Grieken was scheren zelfs chic. Daarom hebben de beelden uit die tijd geen zichtbare lichaamsbeharing. De eerste scheermessen dateren al uit de Bronstijd (van brons gemaakt). Na veel ontwikkelingen kwamen begin 1900 de eerste scheermesjes op de markt van dat ene hele bekende merk. In de marketingcampagne die volgde werden vrouwen met ‘onbevlekte’ oksels geprezen. Dat dit werkte blijkt tot op de dag van vandaag. In geen enkele reclamespot zie je ook maar een haartje.

Depilatie en epilatie

Ik weet dat er veel vrouwen zijn die zich zo erg schamen dat het leidt tot psychische problemen. Dat lijkt me verschrikkelijk. Ook hier speelt de huisarts een belangrijke rol. Laat eerst eens onderzoeken waarom je zo veel last van overbeharing hebt. Soms is een te hoge spiegel van de mannelijke hormonen aan te pakken met medicijnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een anticonceptiepil met cyproteronacetaat. Hier kun je ook nog eens redelijk lang mee doorgaan.
Samengevat blijft het lastig. Scheren of niet? Gelukkig zijn we baas over eigen okselpluis en vaginadons. Niemand bepaalt de norm; niemand bepaalt wat mooi is of niet. Alleen jij en ik; geen discussie mogelijk.

4 reacties

  1. Bij mij is juist vrijwel alle beharing verdwenen, geen okselhaar meer, schaamhaar zo goed als verdwenen. Ik heb nooit erg behaarde benen gehad maar wat er zat is ook verdwenen. Wenkbrauwen flink dunner geworden. Alleen een enkele haar op kin of bovenlip voor in de plaats gekomen maar ook die blijven weg na een tijdje consequent uittrekken. Grappig dat dat bij iedereen anders is dus.

  2. Ik heb de indruk dat mijn benen minder behaard zijn. En ik doe nog iets geks. Normaal komen vrouwen aan in de overganf. Bij mij vliegen de kilo’s eraf en ik had al geen overgewicht. Gelukkig gaan ze er verspreid af. Ondanks alle overgangsellende heb ik hetzelfde figuur als toen ik twintig was (zij het met een minder strak velletje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑