Vijftigenmeer

.... wat de vraag ook is dit jaar, liefde is het antwoord

Opvliegers worden vaak gevolgd door oververmoeidheid

opvliegers vulkaan zeeOpvliegers tijdens de overgang. Het moment waarop je lichaam aangeeft dat de overgang is begonnen. Hitte die plotseling opstijgt vanuit je navel, samengaat met een natte bovenlip en een verhoogde hartslag.

Grijze haren en hangende borsten

opvliegers vulkaan sience fiction

actieve vulkaan

Misschien lig je al een tijdje wakker van het feit dat je borsten gaan hangen en je grijze haren overal (…) doorkomen, maar het ergste moet nog komen. Je oestrogeenniveau (hormonen dus) daalt doordat je geen eitjes meer produceert. Door je lege ‘eierdoos’ wordt je thermosstaat ontregeld. Je lichaam gaat door deze aftakelings-stress extra adrenaline aanmaken. Daardoor stijgt je bloeddruk en gaat je hart gaat sneller kloppen. Mijn lichaam zegt in deze situatie: ‘Zet die bloedvaten maar lekker wijd open’. Vervolgens zou ik tijdens een opvlieger makkelijk de rol van een actieve vulkaan kunnen overnemen. Mijn hoofd verandert in een soort actieve lavastroom.

Opvliegers en eetlust

opvliegers vulkaan uitbarsting

onbedwingbare eetlust

Door de gratis meegeleverde, vertraagde stofwisseling grijpt mijn systeem zonder pardon de kans om de eetlust (nog meer) te verhogen. Combinaties van koffie met chocola en rode wijn met vette kaas worden met stip genoteerd in mijn warme brein. Praktisch en theoretisch is er geen enkele verklaring voor, waarom je lichaam dit doet. Het seintje dat mijn maag eigenlijk wel vol is komt niet meer door in mijn bovenkamer.

Slapen en niet slapen

opvliegers vulkaan lava gesmolten

rammelende chemische fabriek

De opvliegers die je in de loop van de nacht krijgt, houden je uit je slaap. Ook hier weer (het wordt nog saai) de schuld van de uit balans rakende hormoonhuishouding. Je slaapt in de eerste plaats al slechter doordat er tijdens de overgang minder nuttige (slaap) hormonen in die oude, rammelende chemische fabriek beschikbaar zijn. Bij mij juist op die momenten, dat ik me nog zo graag een keertje wil omdraaien. Maar bij de eerste de beste beweging voel ik mijn temperatuur oplopen. Maar ik wil juist bewegen … onder de dekens, boven de dekens. Voeten er in en voeten er uit. Voor degenen die niet zweten (zoals ik dus) betekent dit een soort inwendige explosie (kernreactorgevoel). Slapen onder of boven je katoenen dekbed en je dito overtrek in je katoenen hemdje.  Het helpt allemaal niets. Je blijft warm.

Hormoonpreparaten

opvliegers vulkanische korst grijs smelten lava

botontkalking

Als je rookt zou je extra opvliegers krijgen. Ook als je koffiedrinkt, chocola eet of ’s avonds aan de rode wijn gaat. Het enige dat ik niet ken in dit rijtje is roken maar de rest heeft voor mij absoluut geen invloed op het krijgen van wel of geen opvlieger. Ze zijn er altijd. Peruaanse ginseng, yoga oefeningen of  fyto-oestrogenen hebben bij mij geen enkel voordeel gebracht. De wijn wordt dus gewoon ingeschonken.
In overleg met mijn huisarts en apotheek heb ik een aantal jaren een hormoonpreparaat geslikt. Niet alleen tegen de opvliegers maar ook om verdere botontkalking af te remmen (daarover een andere keer meer). De opvliegers vlakten enigszins af en de botontkalking is gestopt, maar ik ben nog steeds continu warm.

Stemmingswisselingen

opvliegers lava gebarstenDe stemmingswisselingen die veroorzaakt worden door het tekort aan oxytocine (hormonen) worden nog een keer versterkt doordat je slecht slaapt. Het liefst zou ik ‘s nachts met mijn blote kont in een bak koud water gaan zitten. Op het balkon; in de wind. Gelukkig kan ik mezelf nog steeds tegenhouden. In mijn omgeving zou het aantal hartinfarcten alleen maar toenemen als me daar aan overgeef.
Gelukkig heb ik een begripvolle partner en kan ik altijd bij hem terecht voor raad en daad maar vooral voor begrip.

opvliegers ijsbeer water ijs

met je kont in een bak ijswater

Accepteren en zorgen dat je het achter de rug krijgt. Daarna kun je weer gaan werken aan je veranderende lijf maar vooral aan dat ietwat oudere gezicht met een wijze en intens vrolijke uitstraling. Het liefst met heel veel lachrimpels want je kunt zo langzamerhand ook trots zijn op dat wat je bereikt hebt in je leven.

… leeftijd is niet belangrijk, tenzij je kaas bent.

7 reacties

 1. Het valt niet mee, he. Ik ben door het stoppen met de pil ook nogal hard de overgang ingefl*kkerd. Ik had met de pil klachten en ik werd daar heel duf van. Dus gestopt, al adviseerde mijn arts om voorlopig door te gaan vanwege mijn chronische vermoeidheid. Ja, slapen is er niet veel bij. Ik heb milde opvliegers, idioot veel spierpijn, en zeer weinig eetlust. Ben in drie maanden tijd vier kilo afgevallen en ik was al niet te zwaar. Het lijkt alsof ik zwanger ben hoe ik op eten reageer. Vooral warm eten krijg ik er bijna niet in. Dat in combinatie met een zware verkoudheid die nu al twee weken duurt, schiet het niet echt op.
  Ik heb deze week het boek ‘Hoe overleef je’ van Dr. Greger gekocht. Gaat over voeding en gezondheid. Ik leer er heel veel van, terwijl ik een jaar of wat geleden al een opleiding voedingsleer gedaan heb. Je kunt vids van hem op youtube zien bij nutrionfacts punt org.
  Sterkte met het proces. Ik ga een grote pan zoete aardappelsoep maken. Soep krijg ik er tenminste nog wel in.

  • Ik ga kijken. Bij mij hebben allerlei experimenten niets opgeleverd. Ik hoop dat het bij jou wel iets doet want dat maakt het allemaal iets aangenamer (minder erg …). Succes en houd ons op de hoogte.

   • Ook hier moet ik helaas zeggen dat vitamine supplementen (niet zonder gevaar) bij mij niets helpen. Ook veranderde voeding niet. Het overslaan van koffie en wijn helpt ook niets dus ik ga gewoon op de oude voet door en probeer de ongemakken zo veel mogelijk te accepteren. Maar wellicht heb jij er wel baat bij.

    • Meer soja helpt mij om minder opvliegers te hebben. Ik heb dat boek niet alleen gekocht vanwege de overgang. Ik ben gewoon geinteresseerd in de relatie voeding en gezondheid. En ben daar al heel wat jaren mee bezig.
     Koffie maakt bij mij ook niets uit, alcohol drink ik niet omdat ik dat niet lekker vind. Ik ben heel voorzichtig met supplementen. Ik neem alleen vitamine D en B12. Stress verergert de boel.
     Dr. Greger is absoluut geen voorstander van supplementen. Een voedingsstof isoleren is minder goed dan het hele product te eten.

 2. Heel herkenbaar….

  Helaas ben ik in 2015 door borstkanker de overgang in gegaan (vreselijke hormoonbehandelingen)
  Inmiddels ben ik met alles gestopt en hoop meer rust te vinden. Gelukkig worden de opvliegers minder…

  Botontkalking heb ik ook, hier mag ik niets voor gebruiken vanwege een niertransplantatie, dus ik brokkel af

  Genieten van het leven… kan me het gevoel niet voor me halen

  • wat een verhaal. soms vraag je je af hoeveel een mens kan hebben. aan de buitenkant misschien een stoere vrouw en van binnen zou je wel een extreme make-over willen hebben. Ik zie er alle behalve fragiel uit en weet dat het soms moeilijk de ‘bühne’ over te krijgen is dat er van binnen van alles mis is. Sterkte. Heb je ook nog praktische tips voor ons? Hoe houd je je staande? Heb je ook pijn van de botontkalking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer