Vijftigenmeer

Vooralsnog heeft de wetenschap geen beter communicatiesysteem uitgevonden dan de koffiepauze

Opruimen, ontspullen en uiteindelijk lekker slapen

opruimen pennen kleurenOpruimen. In het voorjaar gaan veel mensen opruimen. Ontspullen heet dat tegenwoordig. Netjes, schoon en vooral ook goed voor mijn geest. Pak je kans tijdens deze stormachtige maand maart.

Jeuk

opruimen aantekenboekje

… therapeutisch volgeschreven …

Misschien krijg je acute jeuk als je het woord opruimen hoort. Bij mij is het een beetje dwangmatig als ik niet lekker in mijn vel zit of zoekende bent naar die ene leuke baan waar ik al jaren van droom. Voor mij gaat het in de tussentijd om efficiënt wonen, tijd winnen en overzicht houden. Soms ben je je telefoonkabel kwijt, je zoekt je sleutels of je lippenbalsem. Je werkt je door bergen sokken, bakken vol pennen en ongedragen broeken. Zoeken, tijd verspillen en daarna ruziemaken met iedereen die op je pad komt werkt demotiverend. Voor mij betekent opruimen dus ook minder stress. Ventileren tijdens windkracht 7.

Leegtrekken

opruimen stofzuiger filter gebruiksaanwijzing

scannen en digitaal wegzetten

In mijn bureaula was het een redelijke chaos. De bodem van mijn la zakt bijna uit zijn voegen. Rigoureus opruimen betekent voor mij gewoon leegtrekken. Alles op de grond en schoonmaken. Het is wel gedoe natuurlijk maar zo’n bureaula is maar een klein onderdeel van de totale opruiming. Doe die opruimslag dan ook nooit in één keer. Iedere keer een beetje. Het voelt fijn; echt waar.

bureau opruimen snoep

dit gevoel wil je er aan overhouden

Begin dan ook niet op zolder of in de garage maar start met je (bijvoorbeeld) bureaula of bestekbak. Schoonmaken en netjes sorteren. Pennen bij pennen en papier bij papier. Messen bij messen en vorken bij vorken. Leg de lat niet te hoog. Je bent niet op zoek naar spierpijn in je heupen of een acute aanval van spit. Meestal heb je wel een bepaalde tijd gedurende een dag waarop je het beste functioneert. Pak dan bijvoorbeeld 2 uur en maak een start. Je hebt dan direct, zichtbaar resultaat. Als je als een bezetene in je hele huis gaat opruimen creëer je alleen maar complete chaos. Dan schiet je dus geen steek op en ben je aan het einde van de dag zo chagrijnig als een ouwe taart.

Opruimen of slecht slapen

opruimen bureaula stekkers

oude kabels

Kenners zeggen dat je slecht gaat slapen als je er een rommeltje van hebt.  Neem afscheid van die troep. Niet morgen; vandaag. Vaak kun je door dit uitstelgedrag,  slecht in slaap vallen (slaaplatentie). Had je niet gedacht he? Het draait dus stiekem om beslissingen nemen. Neem je afstand van bepaalde spullen of ga je ze bewaren?

opruimen parkeerinformatie groningen

wat doe je hiermee?

Heb je lelijke cadeaus gekregen en durf je ze niet weg te doen? Liggen er nog tijdschriften in cellofaan? Ongebruikt keukengerei? Neem een beslissing. Doe je dit dus niet zullen de spullen in jouw directe leefomgeving je persoonlijke ruimte letterlijk en figuurlijk inperken. Voor mij heel erg herkenbaar.

Hoe pak je het dan aan?

opruimen papier stapel

oud papier kan in de container

In welke ruimte in je huis voel je je het beste?  Die kamer vol lievelingsspullen met alles op een vaste plek? Als je deze kamer vergelijkt met een andere kamer in huis vallen de verschillen wel op. Visuele onrust. Weg met die rondslingerende spullen.  Gas op de lolly; gaan met die banaan.

opruimen pasjes

verknippen en weggooien

 

opruimen balansboekje

oude aantekeningen. symbolisch afscheid van genomen.

Sorteer je troep c.q. rommel,  in dozen of in hoopjes op de grond. Wees streng voor jezelf en bewaar alleen die spullen waar je echt niet zonder kunt. Bedenk dat je van sommige dingen ook een foto kunt maken. Niet van je schoonmoeder he? Begrijp me niet verkeerd.  Restanten kun je weggooien of naar de kringloop brengen. Heb je tijd? Denk er dan aan om te verkopen via Marktplaats. Je staat er verstelt van hoe snel je je spullen kwijt bent. Van al dat geld kun je in het weekend gezellig samen uit eten of je inschrijven voor een pubquiz in de buurt.

ramen open

zet je ramen open en ga lekker opruimen

 

2 reacties

  1. Ik sta niet zo gauw verstelD ? maar spullen via Marktplaats verkopen lukt mij momenteel niet!
    Mijn besteklades zijn erg netjes en voor de lades van mijn bureau ben ik moed aan het verzamelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑