Vijftigenmeer

Twijfel is het begin van wijsheid, niet het einde

November; maak je draadjesvlees en een pittige wandeling of heb je last van een winterdip?

bevoren november rose hip rood herfstNovember. We zijn nu zo halverwege de maand november. Tot nu toe hadden we veel grauwe, grijze dagen. Ook nog eens weinig zon en een afnemende temperatuur. Het voelt een beetje als de winter. Sommige mensen krijgen in deze periode last van een winterdepressie. Ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Jij ook?

November

november frambozen bevoren rijp

frambozen; november nevelmaand

November is de 11e maand in ons jaar. Het komt van het woord ‘novem’ dat betekent 9. Raar? Nee; november was oorspronkelijk de 9e maand omdat het jaar, in de periode van de Romeinen, begon bij de maand maart. In 153 v.C. is dit veranderd in de huidige telling.  November kent ook andere bijnamen: Bloedmaand, jachtmaand, slachtmaand en de nevelmaand. Logisch? In deze maand werden vroeger de dieren geslacht die men in de winter vervolgens ging opeten. Luguber? Gewoon overleven en dus ook vaak jagen op wild en gevogelte. De Appie was nog niet gevestigd in die tijd.

november koeien grazen weiland mist

witte wieven

Nevelmaand komt van de ochtendnevel die je vaak in november ziet. Wanneer het, bij opkomende zon nevelig is, maken zonnebundels, die langs bomen hun weg vinden, de novembernevel zichtbaar. De lucht vol minuscule waterdruppeltjes en koeien staan met hun poten in witte mistflarden. Sprookjesachtig, deze dampende sloten en grondmist (witte wieven … ).

Lampionnetje

gras bevoren herfst november bruin

bevoren gras en ritselende bladeren

Op 11 november lopen we langs de deuren, zingen een liedje en krijgen iets lekkers. Kinderen bedoel ik dan he?! Op zo’n regenachtige gure dag die aanvoelt als de winter. Koude handen en natte lampions. Voor mij fijne herinneringen. Opgewonden kinderen met prachtig, zelfgemaakte lampions. Ik vind november een gezellige maand. Na een lange, lichte zomer kunnen de lampjes binnen eindelijk weer aan. Samen lekker binnen. In het weekend maken we vaak een wandeling door de natuur, waar de bomen verkleuren en de zon op een prachtige manier aan de hemel staat. Spookachtig en mystiek. Bladeren onder je voeten. Frisse wangen en een goed gesprek.
Thuis of in een mooi restaurant in de buurt nog een glas port of warme chocolademelk drinken, hoort allemaal bij de opties. Overal staat wild op het menu en thuis ben ik dan weer actief met draadjesvlees, stoofpotjes en stamppot.

zonsondergang november harkstede cascadeborg

zonsondergang harkstede

Vanuit ons huis zie je de meest schitterende zonsondergangen. ’s Morgens is het ook langer donker dus dat betekent ook langer slapen.

Geschiedenis

november berlijnse muur

1989 val van de muur

Een moment in November om nooit te vergeten. De Val van de Berlijnse Muur (45,3 km). In dat jaar (1989) werd mijn dochter geboren (april) en in november was de val van deze vreselijke muur tussen Oost en West een feit. Families en vrienden konden na het vallen van dit symbool van de koude oorlog, elkaar weer bezoeken. Op de plaats waar de muur liep zijn nu speciale tegels gelegd. Als een soort herinnering. Berlijn is sowieso een grote toeristische trekpleister maar met dit monument helemaal gewild bij jong en oud. In Nederland vaart Sinterklaas Gorinchem binnen zonder de Zwarte Pieten discussie en de dictator van Roemenië (en zijn vrouw) wordt geëxecuteerd. De laatste uitzending van de Fabeltjeskrant is dan al geweest.

Weetjes en symbolische dagen

movember november vliegtuig met snor

#metoo

Eind november (25) word aandacht gevraagd voor (eigenlijk tegen) partnergeweld. Nu misschien wel een beetje verbonden met #metoo. Aandacht voor vrouwen en mannen die binnen het huwelijk mishandeld worden. Want mannen schamen zich niet langer. Ook zij zijn slachtoffer van huiselijk geweldig.

Movember sla ik in deze alinea niet over. Dit gaat over mannenkanker. Het is een samentrekking tussen ‘moustache’ (snor) en ‘november’. Jaarlijks wordt er veel geld opgehaald voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Veel mannen laten in deze periode uit solidariteit dan ook hun snor groeien.

Op de vierde donderdag in november wordt in de VS Thanksgivingday gevierd. Zij bedanken op deze dag God voor de goede oogst en de vreugdevolle momenten van het afgelopen jaar. Families eten traditioneel stamppot zoete aardappelen met groene bonen en veenbessen. Ook de kalkoen en American Football ontbreken niet op deze dag.

Winterdip

november bladeren bevoren

ga vooral lekker naar buiten

Toch kan er ondanks al dit positiefs wel een winterdepressie op de loer liggen. Sommige mensen zijn gevoelig voor het verminderde daglicht. Zomers is er niets aan de hand maar zodra de blaadjes van de bomen vallen gaat het ergens fout. Je krijgt in deze tijd minder frisse lucht. In het ergste geval blijven mensen in bed liggen en willen gewoon een winterslaap houden, zoals sommige dieren dat doen. Moeheid, somberheid en gewichtstoename zijn kenmerkende symptomen van een winterdip of depressie. Juist buiten vertoeven, sporten, wandelen of fietsen zijn de beste remedie (daglicht dus). Zij (ruim 500.000 mensen) vinden november een verschrikkelijke maand. Hoe sta jij hierin? Heb jij last van een depressie? Wat doe je hier tegen? Deel vooral je praktische tips met ons.

Verwennen

november bladeren bevroren groen

verwen jezelf eens

Minder zeuren en meer genieten. Dat zijn mijn voornemens al voor de jaarwisseling. Zeg maar een soort van zelfbehoud. Goed slapen, lekker eten en drinken en vooral relativeren. Genieten van de mensen om me heen. Iedereen wat extra verwennen; ook mezelf.
Ik smeer mijn handen in de herfst en winter extra braaf in met een verzorgende crème, want ook de oudere houd heeft aandacht nodig. Op mijn gezicht natuurlijk een crème met een UV filter. Factor 15 is al voldoende. Mijn lippen gaan schuil onder een vet laagje lipbalsem of een gekleurde lippenstift want de gure dagen hebben hun intrede weer gedaan. De frisse kleur op de wangen moet wel een beetje uit een make-up-doos komen. De temperatuurverschillen van binnen en buiten, hebben zelfs invloed op je voeten. Ook lekker insmeren die onderdanen. Desnoods met vette crème onder je sokken.

Barsten of schilfers zijn geen optie; niet in je lippen, niet op je handen en ook niet op je voeten. Daar word je erg verdrietig van.

Sollicitatiegesprekken

november tak bevoren zon koud

knikkende knietjes en genieten van alle jaargetijden

Steeds een nieuwe uitdaging. Knikkende knietjes heb ik niet meer. Alleen nog een gezonde spanning als ik enthousiast ben over de aangeboden baan. Mocht het positief aflopen zal ik dat direct delen. Nu eerst nog blijven oefenen in het schrijven van die ene perfecte brief met die ene perfecte CV.

We (ik in ieder geval wel) werken zo langzamerhand toe naar de maand december. Ook weer een favoriete maand voor mij.  Kerstversieringen en nog meer kaarsjes in huis. Ach; alle maanden hebben hun charme.

Ik hou van de lentemorgen, de namiddagen in de herfst, de winteravonden en de zomernachten (aldus Maurice Chapelan).

2 reacties

  1. Ik vraag me atijd af wat jullie Nederlanders bedoelen met “draadjesvlees” ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer