Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Napraten over 2018; het was geen topjaar voor ons

kalender 2018Napraten doen we graag in deze periode. Lijstjes in kranten, tijdschriften en op de radio. We luisteren allemaal braaf en hebben onze eigen gedachten. Het afgelopen jaar was voor mij zeker geen feestje. 

Nieuwe baan

ballon meerstad

… er gaat niets boven Groningen

In de aanloop naar 2018 genoten we  van een concert van Caro Emerald in de Oosterpoort. Zoals we gewend zijn was het van sublieme perfectie. Heel anders dan het concert waar we dit jaar mee afsloten. Danny Vera; zo hard dat onze oren er pijn van deden en we als Waldorf en Statler, mopperend en lachend de zaal hebben verlaten. Voor mij in januari de start met een nieuwe baan bij een grote woningcorporatie in het Noorden van Nederland. Uitdaging en een gevoel van euforie.

lefier alfa bus

fijne collega’s

Opening van een super de luxe kantoorpand in Hoogezand en de ontmoeting aldaar met nieuwe, warme en toegewijde collega’s. Met veel passie meegewerkt aan een buurtdag in Hoogezand. Dat gevoel in deze sfeer duurde helaas niet het hele jaar. De afsluiting met het gebiedsteam Hoogezand tijdens het loempia eten was er helaas één met een definitief karakter.

Napraten en achterom kijken

kerstgedachte umcg looproute parkeergarage

hier liggen veel voetstappen

Nieuwe steunzolen aangeschaft, dus met beide beentjes stevig op de grond. Dacht ik. Maar onze wereld stond op losse schroeven toen mijn schoonvader werd opgenomen in het ziekenhuis. Niets was zeker. Drukke en intense periode waarin ik tot steun en toeverlaat was voor echtgenoot en schoonvader. Avonden in het ziekenhuis. Ook nu was ik weer onder de indruk van de geduldige en liefdevolle zorg van het verplegend personeel. Uiteindelijk moesten we in de week van mijn verjaardag in juni, zijn crematie plannen. Afscheid nemen.

bloembak balkon cascadeborg

ondergaande zon

Anthony Bourdain (acteur, presentator) maakte zelf een eind aan zijn leven, net als Avicii en de zus van onze Koningin. Charles Aznavour, Mies Bouwman, Wim Kok, Ruud Lubbers, Koos Alberts en Steve Hawking overleden op redelijk respectabele leeftijd. XXXTentacion (rapper) werd tijdens een op hem gerichte overval, neergeschoten, Dave Mantel (GTST) overleed op 37 jarige leeftijd door hartfalen.

Ik ben inmiddels gestopt met de ‘waarom’ vraag.

Bruggen

brug open winschoterdiep hoogezand

ergernissen

Het was ook mijn jaar #wachtenvoordebrug. Op mijn Instagram heb ik menig foto gedeeld. De brug waar ik regelmatig voor sta te wachten (Borgbrug) is weer eens voor langere tijd gesloten omdat er (voor de tweede keer) een schip tegenaan gevaren is. Schade aan de infrastructuur en inkomstenderving voor de plaatselijke visboer. Des te erger omdat onze buslijn 78 in 2018 zo maar als een angel uit het dorp is getrokken. Beloftes van Qbuzz en de gemeente om dit met een zogenaamde keerlus te herstellen in februari 2018 is niet gelukt.

faunapassage

geen busverbinding

Maar dat wisten de bewoners van Scharmer en Harkstede vooraf. Ambtenarij ten top. De faunapassage tussen Kolham en Scharmer had hogere prioriteit. Dieren kunnen zich (in tegenstelling tot openbaar vervoer afhankelijke dorpsgenoten), met deze investering, goed bewegen in dit gebied. Bijzondere politieke beslissingen aan de oostkant van Groningen. Meerstad is vol in aanbouw en had al een bushalte terwijl er in dat gedeelte (nog) niet eens huizen stonden. Verschil moet er zijn.

Land Rover Club Holland

In het voorjaar genoten we (samen met honderden andere Land Rover-gekken) van het 30 jarig jubileum van de Land Rover Club Holland in Havelte.  Het jaar afgesloten met een Kerstrit op een zo lang mogelijk geheim gehouden locatie.  In dat weekend drinken we traditioneel port met onze Land Rover vrienden; we kiezen voor het lokale ‘wild’ menu en halen herinneringen op.
In dit jaar ontstond in Nederland de unieke situatie dat alle vijf de stormvloedkeringen op hetzelfde moment sluiten; de piloten van de KLM besluiten geen pet meer te dragen. Het WK voetbal start, zonder Nederland. Trump blijft schreeuwen en beledigen. In augustus stort de Ponte Morandi in. Italië is in diepe rouw. De veiligheid van een brug zal nooit meer hetzelfde zijn. Mijn Brera krijgt nieuwe wiellagers en onze Discovery draait moeiteloos zijn kilometers.

Vakanties

normandie fecamp

krijtrotsen

Mijn vakanties lagen tussen Texel, Leeuwarden, Dortmund, Normandië en Kroatie. Veelal ziek. Rugpijn, blaasontsteking, allergie, oorontsteking, artrose en bijholteontsteking. In mijn normaal zo gezonde leven (te) veel contact met de huisarts, lifecoach en bedrijfsarts dit jaar. Gelukkig waren de uitslagen van de diverse bevolkingsonderzoeken iedere keer goed. Ik luisterde tijdens een met liefde bereide maaltijd alhier, naar verhalen over inbraak, projecten op het werk, het opstarten en stoppen van eigen bedrijfjes en nieuwe liefdes.

kroatie vrsar

Vrsar

Ook in de buurt werd gretig gekletst. Samen met buurvrouwen aan de witte wijn en lachen over van alles en nog wat. Met vrienden en vriendinnen gebeurden heftigere dingen. Ziekte, ongeloof en ingrijpende operaties. Tranen in overvloed in 2018; een paar van geluk en opluchting.

Lachen en nieuwe campingstoeltjes

ELO Ziggo Dome

ELO in de Ziggo Dome

Gelukkig kan ik tussen al deze avonturen door nog best wel lachen. Lachen om onze nieuwe slimme meter,  over het tussen de lijntjes parkeren bij ons huis, honden aan de lijn (of niet), het concert van ELO in de Ziggo dome, het avontuur in de Escaperoom, de passie die we voelden bij Viva Italie op het TT circuit in Assen, mijn moederdagprijs, Fish & Chips eten bij het nieuwe paviljoen aan het Paterswoldsemeer, mijn wekelijks (inspirerende) naailes, onze nieuwe campingstoeltjes en aangeschafte smart TV en de uitermate vrolijke service van Cool Blue. Het besef dat we het dus nog zo slecht niet hebben, heeft ons er door gesleept. Tel je zegeningen zeg ik regelmatig tegen mezelf als mijn mondhoeken van plan zijn om naar beneden te gaan hangen.

napraten paterswoldsemeer paviljoen eten

genieten

campingstoelen nieuw verpakking

nog nieuw in de verpakking

Wie heeft 2018 ook als ‘geen topjaar’ ervaren? Wat heb jij meegemaakt?

6 reacties

 1. Alhoewel er zeker moeilijke dingen waren (gezondheid van mijn vader, toestand in de wereld, politieke onrust, de klimaat problematiek) was het op professioneel vlak een heel fijn jaar. Ik heb nu bijna een jaar achter de rug bij mijn nieuwe baan. Het is nog steeds super leuk, volgend jaar doe ik een specialisatie opleiding en ga dan meteen naar een aanloopschaal die twee schalen hoger is dan mijn huidige schaal. Zo fijn. (Dit zijn geen miljoenen, maar elke euro is er een)
  Gelukkig ben ik gezond en kan ik vooruit kijken, ik hoop op een gelukkig en blij 2019. En dit wens ik jou en de mensen die je dierbaar zijn natuurlijk ook. Gr. DutchRN

  • Dank je. Ik heb 2018 afgesloten met een oliebol en 2019 begonnen met een glas champagne. Dat het verschil duidelijk mag zijn … Wat jij zegt; gelukkig zijn we gezond. Heel veel succes met je specialisatie opleiding in 2019.

 2. Wat heb je zo’n heel jaar weer prachtig verwoord!

 3. Allereerst de beste wensen voor 2019!

  Je laatste vraag hangt af van de lathoogte. Bij mij lag die maar net iets boven de grond, omdat ik eind-2017 ben bestraald en eerder het een en ander had gebroken en gekneusd. In het afgelopen jaar niets gebroken en vooralsnog zien de bloedwaardes er goed uit. Ik voelde me beter en zou het prima vinden als die lijn zich doorzet. Verder zat ik te twijfelen over een vakantie. In de 2 jaar daarvoor had ik die ook vervangen met wat dagjes uit. Dit jaar zat aan het eind een ‘spontane vakantie’. Een paar weken mooi weer in de Algarve. Het is dat ik er iets anders te doen had, maar voor mij is dat niet echt een vakantieplek.

  • Bij mij lag de lat heel hoog maar ben wel gaan relativeren en weet inmiddels door ziekte in onze familie en vriendenkring dat gezondheid boven alles gaat. Die lat leg ik weg en probeer in harmonie door het jaar 2019 te rollen. Genieten van de kleine geluksmomentjes. Dus bij deze heel veel beterschap en dank voor je inkijk in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer