midlife crisis minionsMidlife crisis. Over het hoe en waarom in deze fase zijn veel verschillende inzichten. Of je er veel last van krijgt, valt niet te voorspellen. Je kunt dus ook niet bij voorbaat zeggen of het ongemakkelijk of lastig is. Wat wil jij met je leven? Ben jij nog steeds grenzeloos optimistisch?

Midlife crisis

oude man zwart wit

op de terugweg

Als je zo de veertig gepasseerd bent komt je tot de conclusie dat je leven heel anders is verlopen dan je vooraf had gedacht. Dit gevoel overvalt zo’n 25% van alle mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Veel van die mooie dromen die je had toen je nog zo ergens tussen de twintig en dertig was heb je niet nagestreefd. Die bekende lijstjes heb je niet afgewerkt. Vakantiebestemmingen heb je veelal bezocht; wat valt er nu nog te ontdekken? Als je alles hebt is er nog weinig te scoren. Luxe probleem?

vrouw koffer zwart wit

onrust en uitputting

Demonen uit je jeugd (en veel andere onverwerkte trauma’s) heb je laten liggen. Je stapt ineens in een periode van twijfel en onrust. Met als onderwerp: Vergankelijkheid. Je bent op de terugweg. De beste jaren liggen dan ook achter je; vanuit een negatief perspectief gezien.

Lichamelijke ellende

vrouw vies zwart

vertwijfeld door de overgang

Tot overmaat van ramp begon deze fase zich aan met (vage) lichamelijke gebreken. Mijn ogen dwingen een leesbril af en de overgang kondigde zich op op mijn 36e al aan. Helaas.  Hormonen op hol en daarvan wakker liggen. Piekeren over futiliteiten. Mijn lichaam moet ’s morgens als een soort dieselmotor eerst rustig opstarten. Stram heet zoiets. Huibuien heb ik niet echt gehad. Wel stemmingswisselingen. De klap van je veranderende figuur komt veel later pas. Dat is een crisis apart kan ik je verzekeren.

man depressief rimpels

rimpels

Die rimpels kun je nog wel lachend incasseren.  Je taille verdwijnt en je buikje ontstaat. Ook ik kreeg de zorg voor mijn ouders op de schouders gelegd. Dit kan je helemaal leegzuigen. Het leven wordt niet zo vrijblijvend als je had gehoopt. Het kan zelfs verstikkend werken. Je kunt door deze midlife crisis diep in de put raken. Gelukkig heb ik er altijd redelijk positief naar kunnen kijken. Mannen hebben daarentegen niet zozeer last van hun hormonen maar kunnen emotioneel ook in de problemen komen. Zelfs depressief raken. Blijf ze koesteren hoor.

Vluchten

motor kawasaki ninja

… motorrijbewijs

Als je je huidige leven ontvlucht, ontsnapt uit je bestaan, pak je je problemen niet aan. Deze onvrede zul je altijd met je meenemen. Ook al verander je van partner, carrière en vrienden. Backpakken door Australië, je grijze haren verven of teruggaan naar de kroeg heeft geen zin. In de basis kan iemand in deze fase vaak zijn/haar verantwoordelijkheden niet meer aan. ‘Ik ben nu aan de beurt’ hoor je vaak als iemand altijd voor anderen (kinderen, ouders) heeft gezorgd.

alfa romeo 4c

of een snelle auto

Besef je wel dat beslissingen die je nu neemt, zijn genomen in een vertroebelde realiteit. Sommige mensen willen zelfs scheiden. Een midlifecrisis is een persoonlijke crisis (identiteit) en geen relationele crisis. Het grote genieten ziet er anders uit nu je verleden groter wordt dan je toekomst. Praten met je echtgenoot is het sleutelwoord.

Kwijlen en versleten knieën

griekenland echtpaar

versleten knieen

Je schaamt jezelf dat je niet op een strand of door de bossen rent. Je bent geen lid meer van de plaatselijke sportschool en je gewrichten niet aan het overbelasten in een bootcampclubje. Gisteren zag je ze nog toen je met de auto je boodschappen ging doen. Huisvrouwen van zo rond de 40, die met het kwijl in de mondhoeken, buiten gaan ‘planken’ in opdracht van een twintigjarige jongen. Hij met sixpack; zij met hangtieten. Blij als ze zich, tussen de opvliegers door, drie keer kunnen opdrukken.

herst echtpaar bank

sixpack of hangtieten

Na een maand zit de helft thuis met nekpijn, gescheurde kniebanden en rugpijn. Verdrietig. Hoezo: Het leven is toch een groot feest? Er moet toch meer in zitten? Je middelvinger. Leef en beweeg op je eigen manier en niet zoals je denkt dat er van je verwacht wordt. Met je lieve man ’s avonds een tochtje op de fiets brengt niet alleen beweging maar vaak ook dat goede gesprek. Veel draait om aandacht.

Bouw een boot

boot mannen

bouw een boot

Wees daarom geïnteresseerd in je partner. Toon oprechte belangstelling en haal het beste in elkaar naar boven. Laat merken dat je bewondering hebt voor elkaar. Leef gepassioneerd. Of het nu je lidmaatschap is van de schaakclub of het zelfstandig bouwen van een boot. Je wilt niet eindigen als een zwijgzaam, ingedut ANWB stelletje met dezelfde kleren aan op dezelfde fiets. Je relatie blijft nooit zo maar goed; hier moet je je leven in blijven investeren. Praat samen over de toekomst. Misschien wil een van beiden wel minder gaan werken. Wat maakt jou gelukkig? Doe eens iets geks.

middelvinger knoop

… woorden overbodig

Dat losbandige verlangen kun je, als je wilt,  ook samen invullen. Na jaren hotel kun je een camper gaan huren en naar Rome rijden. Als je jaren hebt gekampeerd, wordt het tijd elkaar te verwennen met een hotelovernachting op een tropisch eiland. Als je later achter je rollator loopt kun je beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan, dan van dingen die je niet gedaan hebt.

Concentreer je dan ook vooral op je eigen geluk en niet op dat van een ander. Acceptatie is het sleutelwoord in deze midlife crisis. Bepaal voor jezelf of je tevreden bent. Troost je; uit onderzoek is gebleken dat na ons vijftigste levensjaar het geluksgevoel weer gaat stijgen.