Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Meerstad; rondje Harkstede op de fiets

 

Meerstad verkeersbordAf en toe fietsen we (therapeutisch) rond onze woonplaats Harkstede. Een prachtig dorp onder de rook van Groningen (voor degenen die dat nog steeds niet weten). Veel voorzieningen en een paar duizend vriendelijke mensen. Vanavond fietsen we voor ondergaande zon richting Meerstad. Het wordt al koud.

Harkstede

escaperoomWe blijven maar vasthouden aan het feit dat fietsen gezond is. Voor je darmen, je bloedvaten, je spieren enz.  Geen problemen hoor maar ook hier is onderhoud van levensbelang; ook in de herfst.  Fiets vanuit Harkstede naar het Noordwesten; je komt via het centrum langs de prachtige hervormde kerk (rechts) en het voormalig schoolgebouw (buiten het dorp links). Daarna (ca 3 km) zie je aan je rechterhand camping het Grunopark/BreakOut. Fietsen GrunostrandGebundelde krachten leveren ter plekke veel activiteiten op. Je vindt er een zwemplas, waterskibaan, escaperooms, paintball en een heus klimpark. Ruime parkeergelegenheid en een terrasje voor een hapje/drankje. Geen gezeur met muntjes, geen file stress of stoplichten. De bus stopt voor de deur.

Meerstad

Huizen in MeerstadVerder richting Meerstad. Een nieuwe wijk tussen Groningen en Harkstede; ten Noorden van de A7. We fietsen over de nieuw aangelegde fietspaden en bijbehorende oversteekplaatsen. Langs paarden en een kudde (Noorderlanden Galloway) runderen. Ze staan je in de verte vrolijk aan te kijken.
Ook met je boot kun je hier al uit de voeten. Voor een borrel vaar je gezellig naar de binnenstad van Groningen (ca. 7 km). Qua oppervlakte word het Woldmeer (inclusief strand en tal van aanlegmogelijkheden) nog groter dan het Paterswoldsemeer. Huizen aan het waterDe sluis tussen het Eemskanaal en Slochterdiep wordt de komende maanden omgedoopt tot een plek met horeca en kleinschalige detailhandel. We zijn iedere keer weer onder de indruk van het tempo waarin gewerkt c.q. gebouwd wordt. We zien niet alleen prachtige huizen maar ook de bijbehorende wegen, een school, gezondheidscentrum, de aanplant van bomen en prachtig aangelegde oevers. Dichtbij het natuurgebied ’t Roegwold (Slochteren).

Meerstad botenUiteindelijk gaan hier meer dan 6000 mensen wonen. In dit pas ontstane waterrijke en groene gebied worden nu al regelmatig evenementen georganiseerd. Het Meerstad ballonfestival, Open Air Cinema en in september/oktober opent het maisdoolhof ieder jaar zijn deuren voor jonge en oude speurneuzen. Allemaal gratis toegang. Met de fiets, de auto of met de bus makkelijk te bereiken.

Koffie

Ondergaande zonWe maken nog niet zo veel kilometers en zijn ruim voor de koffie weer thuis. Zadelpijn en koude handen. De mond en ogen vol muggen. Gezellig gekletst en de heupjes weer los. Als je een avondje fietst leer je iets van je omgeving en je krijgt positieve energie van dit prachtige landschap.

4 reacties

  1. Echt gezellig om te lezen, heerlijk!

  2. Zo’n 20 jaar geleden was ik bij een optreden van de Straotklinkers en ze zongen ondermeer een liedje dat heette ‘er is gien kroug in Harkstede’
    Is die er nu wel (weer)?
    Prachtige omgeving trouwens. Ik kom graag in Groningen (provincie maar ook in stad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer