Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Lunchen tijdens je werk. Spannend of een broodje pindakaas?

lunchen samen kantine stoelen roodLunchen in Nederland. Smeer je een broodje pindakaas of heb je een spannend idee? Wij vinden de lunch niet echt belangrijk. Het is geen onderdeel van onze cultuur. Dit in tegenstelling tot de rest van Europa. Hoe lunch jij?

Nederlanders en hun lunch

lunchen broodje plastic zakje

uit een plastic zakje

Wij kennen een lunchcultuur die afwijkt van veel andere culturen. Maar dat wisten we stiekem al. Toeristen hoor je er regelmatig over. Mensen die zich in ons kikkerlandje blijvend vestigen, moeten zich maar aanpassen bij ons lunchgedrag. Onze lunch is vrij sober (brood uit een plastic zakje) en wordt meestal binnen een half uur naar binnen gewerkt. Hoewel er een duidelijk groeiende invloed is van andere culturen zie je dat onze gewoonte om vooral veel brood te eten, niet snel verdwijnt.

Eieren of rauwkost

lunchen brood bruin bakker

broodjes smeren

Welke gewoontes hebben wij Nederlanders dan? Wat eten we dan zoal? Ik sta iedere avond in de keuken om brood te smeren. Voor manlief en voor mezelf. In mijn afvaljaren en dieetperiodes (gezond eten …) stond ik bakken met rauwkost voor te bereiden. Hard gekookte eieren, vis en vlees werden met veel liefde en toewijding in een plastic bak gestopt. Minderen met koolhydraten, minderen met vet. Ach; ik heb het allemaal meegemaakt; en netto (na veel jaren van afzien en holle ogen) nog geen kilo kwijt.

lunchen salade gezondheid schotel bord

met rauwkost

Nu smeer ik dus brood voor de lunch. Soms (als ik in een jolige bui ben …) met wat rauwkost, Griekse yoghurt of fruit. Zo langzamerhand heb ik een afkeer van rauwkost; dit doet me denken aan afvallen en het daarbij behorende hongergevoel. Als ik niet te veel wilde eten (afvallen, of zoals je het vandaag noemt ‘gewoon gezond eten’) werd mijn hongergevoel nog meer aangewakkerd.

 

Lunchen of vergaderen?

lunchen sushi rijst japan groen wit

variatie

Dan heb je dus de lunch. Daar hadden we het over. Meestal lunch ik ergens zo tussen 12 en 12.30 uur. Als de wekker om 6.15 uur gaat, vraagt mijn lichaam rond het middaguur weer om calorieën. Vaak gaat mijn ‘lunchen’ tussen de werkzaamheden en vergaderingen door. Niet langer dan een half uurtje. Efficiëntie gaat voor genieten. Als je het druk hebt, werk je vaak al kauwend door. Om een volledige warme maaltijd mee naar je werk te nemen, lukt dan echt niet. Ook geen lunch met meerdere gangen. Je collega’s zullen de stankoverlast zeker niet waarderen.

Europeanen eten anders tijdens de lunch

Lunchen aan het Ortameer

Woonden we in Italië, zouden we lunchen met een warme maaltijd. Vervolgens nemen we dan een glaasje wijn bij dat bordje pasta of een stuk pizza. Onderdeel van de cultuur dus. Zij nemen daarom ook de tijd om te lunchen. Minstens een half uur tot een uur. Ultiem toch? Het doet me denken aan onze vakanties. Net als in Frankrijk vervult de lunch ook daar een sociale rol. Mensen ontmoeten elkaar en nemen de tijd. Ook wel  een prettige manier van netwerken genoemd.

lunchen italie lago magiore

Lunchen aan het Lago Maggiore

In Frankrijk zien ze de lunch vaak als hoofdmaaltijd. Het avondeten is vaak een relatief lichte maaltijd. Misschien ook nog gezond ook. Niet met een volle buik op de bank om naar DWDD te kijken.

Productiever

lunchen pizza

samen met collega’s

Door samen met je collega’s te lunchen word je productiever, het bevordert de werksfeer en onderlinge verbondenheid. Praat eens over iets anders dan over werk gerelateerde zaken. Heb eens oprecht interesse in elkaar. Toch eet maar slechts de helft van alle werknemers samen op het werk. Kantine of geen kantine; het maakt allemaal niet uit. Vaak is het te druk of gebeuren er onverwachte dingen. Broodkruimels op het toetsenbord … daar word je toch verdrietig van? Stap uit je routine en ga een stukje lopen als je niemand hebt om mee te lunchen. Doe een boodschapje en maak een praatje met een toevallig passerende collega.

Tips: Wat neem je mee in plaats van brood?

 • lunchen spaghetti samen kantine

  ultieme lunchdroom

  Ik ga er dan maar van uit dat je een koelkast en magnetron in de buurt van je werkplek,  tot je beschikking hebt.
  Je zou een restje van je warme maaltijd van de voorafgaande avond mee kunnen nemen.

 • Neem een maaltijdsalade mee. Geen zakje voorgesneden ijsbergsla met een stukje komkommer. Probeer zelf allerlei variaties. Denk ook eens aan kip, paprika, appel, spekjes, gebakken champignons, bietjes, noten of iets van bonen. Kijk voor tips gewoon eens op Pinterest.

  lunchen salade vijgen geitenkaas

  wees vooral creatief

 • Probeer een avocado met een eitje. Dit zijn gezonde vetten. Je zou dit op een rijstwafel of lijnzaadcracker kunnen maken. Voeg voor de crunch wat zaden en noten toe.
 • Mijn favoriet is de quiche of een omelet. Varieer door veel groente toe te voegen. De tijd dat eieren slecht voor de gezondheid zouden zijn, ben ik al lang voorbij. Gebruik lekkere roomboterbladerdeeg voor de bodem. Koud zelfs goed te eten.
 • Als je een ovenschotel maakt zou je zelfs al aan de lunch van de volgende dag kunnen denken. Heb je een beetje over? Meenemen dus. Ook hier weer eindeloze keuze tussen groente. Misschien niet te veel knoflook gebruiken. Anders krijg je je collega’s straks helemaal niet meer aan tafel. Maak dan wel direct een groot aantal porties. Zet ze in de vriezer en laat ze de avond van tevoren ontdooien in de koelkast.
 • Zorg wel voor een goede, lekvrije en geurdichte lunchtrommel. Je hebt zelfs themoslunch-bakjes. Nog nooit gezien maar ik kwam ze tegen op internet. Wie heeft daar ervaring mee? Ideaal voor een maaltijdsoepje tijdens je lunch, lijkt me.
lunchen brood bruin ontbijt

iedere dag weer een uitdaging

Boodschappen

Bereid je boodschappenronde goed voor. Haal minder brood maar wel meer groente. Desnoods voorgesneden. Koop vlees en andere ingrediënten voor een maaltijdsoep, quiche, pastasalade, sushi, wraps of ovenschotel.
Tot zover maar weer. Heb je nog praktische tips? Deel ze dan. Voor mij blijft het iedere dag weer een uitdaging om iets lekkers mee naar het werk te nemen. Als ik mijn broodtrommel open ben ik soms teleurgesteld in mijn eigen gebrek aan creativiteit.

4 reacties

 1. Ik vind die quiche/omelet wel een heel goed idee!! Ik lunch bijna niet buiten de deur en als het gebeurt, dan baal ik altijd een beetje van het brood. Daar krijg ik meestal een soort dip van. Thuis kan ik makkelijk restjes eten, maar ik heb op mijn werkplek-voor-1-dag daar wat minder mogelijkheden voor. Zo’n quiche is natuurlijk heerlijk én eens wat anders!

  • Het blijft een lastig verhaal. Ik probeer soms wel wat anders maar verval regelmatig weer terug op het broodje kaas. Ook niets mis mee natuurlijk maar er zijn nog zoveel andere lekkere lunchideetjes.

 2. Al zolang ik werk – zo’n 40 jaar – gaat er een broodtrommeltje mee. Drie bammetjes waarvan 1 met kaas en 2 met snijwaar. Het is inderdaad weinig fantasievol. Een enkele keer met zoetigheid. Als ik boodschappen doe denk ik vaak “alweer het zelfde beleg”. Ik kom nooit in de kantine op mijn werk. Al is dat zou doen ben ik a) duurder uit en b) nog belangrijker mis ik dan mijn tussendemiddagwandeling. Even naar buiten. Collega’s gaan naar de kantine of blijven achter hun bureau zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑