Gun jezelf rust, een ander trapt niet voor jou op de rem ...

Verpakkingen: Onhandelbare lipjes, stripjes en draaidoppen

Verpakkingen: Lipjes en stripjes. Regelmatig erger ik me aan verpakkingen. Vooral op het moment dat ik ze niet open kan krijgen. Sommige instructies zijn zo klein geschreven dat mijn leesbril niet meer helpt.

Verpakkingen, lipjes en stripjes

verpakkingen

onmogelijke verpakkingen

Hoe kan het dat ik sommige verpakkingen niet open kan krijgen? Erger jij je daar ook zo aan? Vandaag of morgen raak ik nog een keer gewond. Geestelijk ben ik al beschadigd door het gepruts van verpakkingsspecialisten. Tenminste ik neem aan dat de gemiddelde verpakking door een intelligent iemand wordt ontworpen. Wist je wel dat we gemiddeld in ons leven zo’n 140.000 verpakkingen openmaken?

droomverpakking milner

makkelijk, duidelijk en hersluitbaar

Neem bijvoorbeeld de glazen potten, hard plastic gevuld met elektronica, strakke (gevacumeerde spekjes bijvoorbeeld) verpakkingen, voorverpakte vleeswaren of een streng verpakte tandenborstel. Niet open te krijgen. Blikjes met openings-lip zijn levensgevaarlijk. Het ontbreekt me aan kracht en techniek om deze rommelpotten open te krijgen. Ook doordrukstrips van medicijnen waar je de complete capsule aan gort knijpt. Wie kent ze niet? Zo’n platgedrukte capsule?

Kleine lipjes of cellofaantjes die gewoon te klein zijn om ook maar iets mee voor elkaar te krijgen. Helemaal als je als keukenprinses strak staat te koken en je wilt snel iets openen. Bingo. Zonder leesbaar heb je te maken met onvindbare lipjes en hoekjes. Geen ‘hier openmaken’ te vinden. Als het er wel op staat in lettertjes die je zonder leesbril echt niet kunt lezen, heb je een cirkelzaag nodig om het open te krijgen.

Hulpmiddelen

cirkelzaag op het aanrecht

Je zou zeggen dat er geen hulpmiddel nodig moet zijn om een verpakking open te krijgen. De schaar, blikopener, flesopener, ik heb alles bij de hand. Moet je je voorstellen dat je reuma hebt of gewoon bejaarde handen. Met rimpels en ouderdomsvlekken. Net als ik; met leesbril, rimpels en uitvallende wenkbrauwen. Dan red je het niet om vlekkeloos al je verpakkingen open te krijgen. Opvliegers, zweetaanvallen en ineens een onbedwingbare dwang om iets kapot te maken.

op alles voorbereid

Laten we een (eventueel gerimpelde) vuist maken tegen de verpakkingsspecialisten. Doe het eens voor hoe je het hebt bedacht; meneer of mevrouw de verpakkingsspecialist. We weten allemaal dat het vaak niet werkt en dat je uiteindelijk wel met een bijl op het blik boontjes wil meppen. Vorige week had ik nog een soort pizzabroodje die ik met bruut geweld uit de verpakking moest scheuren.

Kostenbesparingen

#MILNER voor mij de ultieme verpakking

Het verhaal van kostenbesparing (duurzaam) gaat er bij mij ook niet in. Voorbeeld van een perfecte verpakking is #MILNER kaas. Dat koop ik alleen al om de verpakking. Makkelijk open te krijgen, makkelijk om de kaas er uit te halen en ook weer makkelijk dicht te doen. Zonder woede, zonder agressie en zonder brute spierkracht of hulpmiddelen. Chapeau. De plakjes glijden zo weer terug in de bijna ongerepte verpakking. Hersluitbaar. Helemaal toppie. Functioneel, ook voor slappe handen zoals ik ze heb. Misschien soepel maar stram door de artrose.

verpakkngen

met een schaar lukt het nog maar net

De rest van de fabrikanten zeggen dat we er maar aan moeten wennen omdat ze een goed evenwicht tussen afval en duurzaamheid moeten blijven vinden. Stukje kosten en baten. Ordinaire winstbejag en desinteresse. Uiteindelijk moeten we bij de andere (kaas en andere rotzooi) verpakkers, de haakse slijper uit de schuur halen om het kaas van zijn verpakking te bevrijden.  De cirkelzaag door het toiletblok en een sloophamer bij de verpakking van sommige zoutjes. Niet te vergeten die (pakken vruchtensap) ondingen die je met je vinger moet doordrukken of waarvan je een aluminium lipje af moet peuteren.

Complex en logistiek verantwoord

niet uit elkaar te scheuren

Neem Ikea. Zij hebben de producten en de verpakkingsspecialisten onder hetzelfde dak. Ze ontwerpen alles in rechthoeken. Makkelijk te vervoeren. Ultieme combinatie. Duurzaam.

voordat je het weet trek je alles kapot

Conclusie is er eigenlijk niet. Zorg dat je je keukenla uitrust met gereedschap. Bijlen, scharen, waterpomptang, hamer, mokers en een cirkelzaag. Die kun je bewaren naast de niet handig aangekochte verpakkingsopeners. Gelukkig heb ik een handige man met hele sterke handen. Kurken, doppen, blikken en andere verpakkingsuitdagingen, zijn voor hem een peulenschilletje.

… zonder geluk vaart niemand wel …

 

10 reacties

 1. Aaf (Zuinigaan)

  Hihi, ik heb het regelmatig over Aaf-veilige sluitingen, als variant op kinderveilige sluitingen! Inderdaad heel lastig!
  Volgens de handfysiotherapeut heb ik voor mijn leeftijd bovengemiddeld veel kracht, voor een vrouw. Maar desondanks heb ik regelmatig hulpmiddelen nodig!
  Ik gebruik bij die lipjes op blikjes gewoon een mes als hefboom.
  Ook gebruik ik andere hulpmiddelen, ik heb er hier al eens iets over geschreven:
  https://zuinigaan.blogspot.com/2017/06/zuinige-oploskoffie.html

  Bij tandenborstels en andere verpakkingen die ik met de hand absoluut niet open kan krijgen, gebruik ik vaak een stevige wildschaar, die heb ik als vegetariër toch niet meer nodig voor wild. Zoiets: https://www.bol.com/nl/p/sabatier-keukenschaar-wildschaar-uit-high-carbon-series/9200000068053556/

  • Herma Westerdiep

   Dank voor je praktische tips. Ik denk dat een hoop mensen (inclusief ikzelf, zonder kracht) hier veel mee kunnen.

 2. Thea

  Omdat ik wel met een man maar niet met een krachtpatser samenwoon, gebruik ik ook allerlei hulpmiddelen om iets open te krijgen!
  Het ergste vond ik een pot met een schroefdeksel. Zelfs met het gekochte hulpstuk lukte het vaak niet. Nu maak ik in het deksel een paar gaatjes (dan lukt het wel) en gebruik de deksel ( die bewaar ik dan) die ik zonder gaatjes met hulpstuk wel van de pot kon draaien!

 3. Andre

  Je kunt ook een blisterverpakkingopener kopen. Die wordt geleverd in….jawel, een blisterverpakking. https://www.amazon.com/Plastic-Surgeon-44500-Package-Opener/dp/B0010SHGX0

  • Herma Westerdiep

   Geweldig. Nog nooit een blisterverpakkingsopener gezien. Wel ultiem dat dit ook in een blisterverpakking zit. Maar we blijven lachen natuurlijk.

 4. Ximaar

  Doorgaans totaal geen probleem met lipjes of deksels van potjes. Dat is een maandje anders geweest. Ik had toen een elleboog gebroken, de andere elleboog en beide polsen zwaar gekneusd. Door medicijnen een slechte doorbloeding, waardoor de kneuzingen erg lang namen en ik dus geen potje open kon draaien. De oplossing had ik snel gevonden. Deksel van de pot in de bankschroef en dan heel licht en zachtjes zwengelen tot er een sis te horen was. Glas is dan niet beschadigd en je kon niet eens iets aan het deksel zien. Dat deksel zat dan wel compleet los en kon je zelfs weer hersluiten.

  • Herma Westerdiep

   … misschien een optie om in de toekomst een bankschroef in de keuken te installeren … hihi (grapje). Maar overal is een oplossing voor te vinden dus.

  • Aaf (Zuinigaan)

   Ik heb inderdaad ook wel eens een bankschroef gebruikt! Die had ik in mijn vorige huis standaard in de schuur staan. Ging inderdaad prima!

 5. Olga

  Gebruik gewoon een aardappelschilmesje om vleeswaren verpakkingen open te maken. Snee er in en d bovenkant opentrekken. Mijn schoonmoeder met artrose heb ik blij gemaakt met een dekselopener. Onder de rand doen en omhoog tillen dan is de vacuüm verbroken en kun je de pot gemakkelijk opendraaien. Zelf heb ik soms problemen met de blikjes die je met een lipje moet opentrekken. Ik heb veel kracht in mijn handen en scheur de lipjes er snel af. Meestal pak ik nu gelijk een blikopener en bespaar mezelf de ergernis.

 6. Nicole Orriëns

  Ik snap helemaal wat je bedoelt. Sommige verpakkingen zijn echt een verschrikking om open te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑