Vijftigenmeer

Onzekerheid is onaangenaam, maar volledige zekerheid is erger

Mijn Linkedin profiel is ontdekt door een recruiter

linked in logoLinkedin profiel. Als werkzoekende surf ik veel op internet. Ik bekijk vacaturesites en lees meldingen op social media. Je ziet hier mooie, duidelijke en informatieve vacatureteksten voorbij komen. Ook onduidelijke en vage functieprofielen. In dit blog vertel ik hoe mijn Linkedin profiel deze keer opviel.

Mijlpaal in het bewerken van mijn linkedin profiel

linked in met toetsenbordNa maanden bijwerken, schrappen, redigeren en handleidingen lezen is het nu eindelijk zover. Vorige week kreeg ik een telefoontje van een werving & selectiebureau. Er volgde een enthousiast gesprek over de inhoud van mijn Linkedin profiel plus een uitnodiging voor een gesprek. Wie had gedacht dat mijn digitale visitekaartje zou opvallen tussen al die duizenden profielen? Ik kreeg zelfs een compliment over mijn blog. Mijn eerste mijlpaal als digitaal werkzoekende is hiermee dus bereikt.

Creatieve omschrijving

linked logootjesMijn curriculum vitae (CV) en Linkedin profiel zijn mijn zakelijke visitekaartje geworden. De één een aanvulling op het andere. Mijn CV iets korter dan de tekst op Linkedin. Linkedin laagdrempeliger. Uit ervaring weet ik dat je je hier ook moet verdiepen in het gebruik van de juiste trefwoorden op de juiste plek. Zorgen voor een unieke, creatieve omschrijving. Vooral zelfstandige naamwoorden gebruiken. Anders dan de massa. Ik probeer in beide documenten de rode draad aan te geven; mijn werkervaring en andere relevante onderwerpen. Trainingen, opleiding en vaardigheden benadrukken. Versierd met een beetje privéinformatie. Niet alles. Het diploma veterstrikken, mijn strijd tegen rimpels en de stamboom van mijn familie heb ik weglaten.

Schaars gekleed

linkedin profiel icoonLinkedin zinvol vullen was een hele uitdaging. Uren en dagen hard werken om deze zakelijke informatie zo persoonlijk mogelijk te maken. Uitnodigend, boeiend, maar wel kort en krachtig. Welke competenties passen bij mij en wat zijn mijn persoonskenmerken?  Waar leg ik de nadruk op, met welke mindset? Welke lay-out past bij mij en spreekt een potentiele nieuwe werkgever aan? Mijn pasfoto en achtergrondfoto bepalen de uitstraling en het gevoel voor de lezer. Wat wil ik en waar houd ik van? Hoe laat ik dit zien?

Tip: Gebruik dus vooral geen foto waarin je schaars gekleed of onder invloed van 30 glazen wijn op een tafel staat te dansen. De woorden teamspeler en flexibel kunnen dan heel anders worden uitgelegd…

Werkervaring

het woord linkedin met scrabble stukjesOp Linkedin gaat het dan ook vooral om werkervaring. Met wie heb je samengewerkt en bij welke projecten was je betrokken. Dit geeft veel informatie over die specifieke persoonlijke kwaliteiten. Zakelijk en heus niet als opschepmedium zoals tegenstanders beweren. De tijd van het persoonlijk ophalen van een sollicitatieformulier hebben we ver achter ons gelaten.
Op deze manier is je linkedin een waardevolle aanvulling op je cv. Download een manual. Zoek een linkedin goeroe. Stoei eens met de volgorde van de verschillende onderdelen. Begin daarom met een gedegen samenvatting. De recruiter van deze wereld wil vooral snel screenen.  Heb je nog weinig werkervaring? Ben je actief met nevenactiviteiten die je veelzijdigheid benadrukken? Vermeld deze onderwerpen hoog (zichtbaar) in je profiel. Zorg ook voor aanbevelingen, hoe moeilijk (in alle bescheidenheid) ook. Vraag oud-collega’s en/of leidinggevenden.

sociale media dobbelstenenKortom: Het fundament van je CV en je linkedin profiel moeten hetzelfde zijn. Gebruik dezelfde gegevens en functietitels. Zorg dat je persoonsgegevens compleet zijn en de data van je diploma’s en certificaten matchen. Laat zien dat je er zorg aan hebt besteed. Anders wek je de indruk dat het een soort online servetje is.

Ga voor een 100% compleet profiel.

Het is dus niet alleen vinden maar zeker ook gevonden worden.

11 reacties

 1. Weer mooi geschreven Xxx

 2. Weer een mooi bericht! Ik las onlangs iets waar ik zelf nog nooit op gelet had: zorg dat je op de foto naar links kijkt, zodat je in je LinkedIn profiel naar de tekst kijkt ipv naar de rand van het scherm. Bij jou staat de foto goed :-).

  • Voor iedereen weer een praktische tip. Over de foto alleen al kun je een heel epistel schrijven. Ook geen zonnebril dragen bijvoorbeeld. Ik had de mazzel dat ik bij een workshop een professionele foto kon laten maken. Qua make-up niet helemaal voorbereid maar al met al ben ik tevreden met deze foto. Vooral de gele achtergrondkleur geeft een vrolijke indruk. En vrolijk ben ik best wel.

 3. Spannend! Ben benieuwd wat er uit voortvloeid.

 4. Goed gedaan!!

 5. Margherita Pibia

  6 mei 2017 at 12:42

  Mooi verwoord. En zo is het, vinden en gevonden worden. Het is belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je wilt vinden en hoe je gevonden wilt worden. Dan kun je veel uit LinkedIn halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer