Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Lengte; wanneer ben je te lang?

lengte garen katoen draadLengte. Wie bepaalt of je te lang bent? Jij of je ouders? Het is maar net hoe de ouders er mee omgaan, waren de wijze woorden van mijn huisarts. Als jij een probleem van maakt van al die centimeters, heeft je kind ook problemen. Wat vind jij?

Lengte die niet altijd wenselijk is

lengte baby meisje voeten

liefste meisje

Bijna 30 jaar geleden kreeg ik een dochter. Een klein, tenger meisje bij de geboorte. Geen gram te zwaar, geen centimeter te lang. Blij en vrolijk. Tevreden met alles wat het leven haar bracht. In de wieg begroette ze ons iedere ochtend met een stralende glimlach. Hoezo huilen? Helemaal niet nodig. In de (papieren) groeicurve van het Groene Kruis bleef ze een beetje achter in gewicht. De arts van het consultatiebureau stelde me de verkeerde vragen. Paniek. Mijn roze wolk stond even op instorten. Gelukkig niet heel erg lang.

Kinderarts

lengte centimeter band maat

consultatiebureau

Al snel hoorde ik om me heen dat ik me van zo’n consultatiebureau-arts,  niets van aan moest trekken. Toch heb ik de kinderarts gebeld waar ze destijds in behandeling was. Die stelde me direct de vraag of ze in de lengte wel groeide. Dat deed ze keurig. Feitelijke, correcte informatie. Is ze ook tevreden vroeg hij direct daarna. Heel erg tevreden, ze slaapt goed, drinkt goed en is gewoon een heel lief meisje. Aan het gemor en gemopper aan de andere kant van de lijn merkte ik dat de kinderarts, de arts van het consultatiebureau het liefst een veeg uit de pan wilde geven. Hoe haalt ze het in haar hoofd om je deze vragen te stellen, vroeg hij verontrust. Ik ga haar wel bellen. De keer daarop bood de arts van het consultatiebureau me haar excuses aan. Onder het kopje beroepsdeformatie werd het verhaal afgedaan. Sindsdien volg ik mijn moederinstinct.

Groeicurve

lengte groeicurve winst

groter dan gemiddeld

Al snel steeg dit (te) kleine meisje ver boven de groeicurves uit. Ze paste op een bepaald moment niet eens meer in het standaard grafiekje. De arts van het consultatiebureau verdween, na alle wegingen en metingen, uit ons leven. Zij mocht niet meer meemaken dat deze dame nu ruim boven de 1.80 m is.
Ze moest regelmatig aanhoren dat ze ‘groot’ was.  Priemende blikken van moeders als ze op de startblokken in het zwembad stond. Was dit meisje niet veel ouder (groter) dan de rest? Regelmatig werd ze teruggestuurd uit een speelapparaat in een pretpark omdat ze ‘toch al veel te oud hiervoor was’.  Tranen met tuiten en een toelichting van ons dat ze toch echt niet zo oud was maar gewoon erg lang voor haar leeftijd. Ik was altijd trots.

Groei remmen

lengte rolmaat meten grootNa alarmerende opmerkingen uit onze omgeving hebben we contact opgenomen met de huisarts. Zou het een goed idee zijn om haar groei af te remmen?  Deze voorspelling is altijd natte vingerwerk. Hoe meer je richting het einde van de groei komt, hoe preciezer de eindlengte voorspeld wordt.  Vaak maken ze een röntgenfoto van de hand en pols. De arts kijkt hoever de groeischijven al zijn dichtgegroeid en probeert de botleeftijd te bepalen.  Wil je de groei beïnvloeden moet je kind hoge doses geslachtshormonen slikken. In het verleden is dit niet altijd positief uitgepakt. Kinderen werden of nog langer of ze kregen vruchtbaarheidsproblemen.

lengte wekker plant

wat is lang?

Is de verwachting dat je extreem lang zult worden is er heden ten dage alleen nog maar een operatie mogelijk. In deze operatie (pas in de puberteit) wordt de groeischijf van het bot beschadigd. Het gevolg daarvan is dat de groei van dit bot in de lengte geremd wordt.  De eindprognose moet dan wel meer dan 185-190 cm (bij vrouwen) zijn.

Minderwaardigheidscomplex

lengte meten milimeterBeide ouders gewone lengte; gemiddeld zelfs. Maakten we ons zorgen? Eigenlijk niet. Geen problemen in de verdere ontwikkeling, geen extreem vroege puberteit. Minderwaardigheidscomplex? Nee. Wij hebben haar vooral de voordelen van het lang zijn laten zien. Die zijn er nl. ook. Het is niet alleen maar kommer en kwel als je lang bent. Twee van mijn vriendinnen zijn ook lekker lang, hebben een lange man en lange kinderen. Gebukt onder al die centimeters? Nee hoor. Mijn dochter is een prachtige, lange vrouw. Gelukkig (achteraf) hebben we naar de woorden van onze huisarts geluisterd en haar niet in het ziekenhuis laten opnemen om de groei te remmen.

Gemiddeld of klein

lengte kabouters tuin zomer

kabouters zijn ook vrolijk

Nog even voor de leuk: In 2010 was de gemiddelde lengte van een vrouw 171 cm (Filipijnen 150 cm) en die van een man 183 cm. In het Noorden zijn de mensen groter dan in de rest van Nederland. De kleinste mensen ter wereld bevinden zich in Zuidoost-Azië (Zuid-Korea is een uitzondering). In Zuidoost-Azië wonen pygmeeën, een volk waarvan de volwassenen niet langer worden dan 1.50 meter. Deze pygmeeën wonen in Thailand, Maleisië, de Filipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea. Dit zou een van de verklaringen kunnen zijn voor de gemiddelde korte lichaamslengte in Zuidoost-Aziatische landen. Daar stoppen ze hun kinderen toch ook niet vol groeihormonen om ze langer te laten worden?

Maak je niet te druk als je kind groot (of erg groot) wordt en laat het geen probleem worden; want dat hoeft het echt niet te zijn.

 

12 reacties

 1. Olga

  Bij mijn dochter is de situatie juist andersom en zij ervaart het wel als vervelend dat ze klein is. Wordt daar ook wel mee gepest op school. Ze was bij de geboorte al klein en groeit sinds die tijd heel langzaam, tot een 1.45 cm en ze is bijna 11. Haar broer was daarentegen bij de geboorte al heel lang, 56 cm , en is ook altijd lang gebleven. Wij ouders zijn ook lang, ze valt in onze familie echt uit de toon. Ik twijfel er wel eens over of ik er wat mee moet doen. Na dat vorig jaar haar chronisch ontstoken keel amandelen eindelijk zijn verwijdert, had ik gehoopt dat ze eindelijk eens een groeispurt zou krijgen, maar dat is helaas niet het geval. verder is ze kern gezond en zelden ziek.

  • Herma Westerdiep

   Helaas heb ik daar geen ervaring mee maar de vriendin van mijn dochter is ook heel erg klein. Ik heb er nooit moeite mee of iemand groot of klein is. Wat vreselijk is dat ze gepest wordt. Dat is iets wat volgens mij heel veel met je doet. Misschien toch eens met een deskundige gaan praten. Luister vooral naar je dochter.

 2. Saskia

  En dat zelfde meisje is bijna 30 jaar later nog steeds vrolijk, gelukkig en tevreden met alle 186 centimeters!

 3. Eva

  Mijn vrouw is lang; wel 1.90m! En ze draagt meestal hakken. Ik ben overigens 1.75m, veel langer dan de vrouwen in mijn familie, maar echt niet uitzondelijk lang. Ik vind het wel mooi dat mijn vrouw zo mooi lang is. Heel sierlijk juist. Ik zie vaak genoeg vrouwen lopen die langer dan zij zijn!

  • Herma Westerdiep

   Precies, wees er trots op. Dat ben ik ook op mijn dochter. Alles heeft nadelen maar lengte heeft ook zeker voordelen.

 4. Daantje

  Ik ben 1.92, maar ik heb er zelf in het verleden wel veel problemen mee gehad. En soms als ik even niet lekker in mijn vel zit nog steeds wel eens dat ik denk: pffh, vandaag zou ik nou wel eens even lekker in de menigte op willen gaan ipv er bovenuit steken. Maar gelukkig is dat eigenlijk steeds minder vaak.

  De ervaring van weggestuurd of anders behandeld worden omdat je er ouder uitziet vanwege je lengte heb ik ook. Dan is het fijn als je als oude daar ook goed mee omgaat. 🙂

  • Herma Westerdiep

   waar had je dan het meeste problemen mee? dat je dus niet onopvallend ergens kon rondlopen? Of werd je gepest? Ik ben altijd trots op mijn grote dochter.

 5. Nicole Orriëns

  Mijn kinderen zijn relatief vrij klein. Vooral mijn jongste zoon is maar 1m60. Achteraf denk ik wel eens of we toch iets hadden moeten doen, maar het idee van hormonen vond ik destijds toch wat zorgelijk.

  • Herma Westerdiep

   ik weet niet of je wat had moeten doen. hormonen zijn ook niet goed voor je kind. het blijft lastig wat beter is. met dit soort dillema’s zit je als ouders.

 6. G

  Ijn zoon van 14 is maar 143 cm. Hij moet nog gaan puberen, maar ik verwacht geen wonderen. Hij is altijd klein geweest, tenger enz. Wij hebben er nooit een punt van gemaakt. Op advies van de kinderarts wel een groei onderzoek laten doen en groeihormoon maakt hij aan.
  Hij is gezond, slim, enz,
  Hij heeft er tot nu toe geen problemen mee. Mensen zijn altijd verrast door zijn snlheid, denkvernogen enz. Wij hebben hem altijd gewoon mee laten doen. Blokjes op zijn trappers en fietsen maar, enz. Zijn beste vriendje was altijd de langste, overal. Ach, lang, kort, dik, dun, het is goed zo als het is!

  • Herma Westerdiep

   Goed om te lezen. Hij zal ook jullie vertrouwen en steun voelen. Uiteindelijk draait het er om of je gelukkig in het leven staat. Dank voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑