Vijftigenmeer

Let een beetje op elkaar ...

Koffiemachine; het oog wil ook wat toch?

koffiemachine philipsKoffiemachine, koffiezetapparaat. Geen pistonmachine, geen dolce gusto, geen senseo machine. geen percolator, geen cafetiere en geen nespressomachine. Je wordt overspoeld met soorten en maten voordat je überhaupt weet wat je wilt. De keuze is reuze.

Koffiemachine of koffiezetapparaat?

koffiemachine philipsWij hebben gewoon een koffiezetter gekocht. Weer eentje van Philips. Toeval hoor. Onze Café Gourmet ging kapot na tien jaar trouwe dienst. Ik wist dat het er aan stond te komen maar was toch nog verrast toen de geur van koffie op een avond in oktober onze kamer niet vulde. Niet getreurd denk je. Keuze genoeg. Avonden op internet, bezoekje langs de Mediamarkt in Groningen en nadenken over wat ik nu eigenlijk wil. Uiteindelijk besteld via bol.com. Vrijdagavond besteld en zaterdagmiddag aan het eind van de middag al in huis. Afgeleverd door een vrolijke dame van de TNT.

Wat is mijn budget?

Ook weer zo’n vraag. Wil ik een volautomatische espressomachine waar iemand anders een auto voor koopt? Vast ontzettend mooi om te zien; ook de bijpassende melkopschuimer.  De behuizing van zo’n super de luxe machine is vaak van verchroomd aluminium. Duurzame materialen aldus de fabrikant. Bediening met touch-screen of via een app. Ontkalken niet meer nodig en het reinigen gaat super makkelijk met een automatisch programma.  Toch maar niet; We gaan geen duizenden euro’s neerleggen voor een kopje koffie. Eerste vraag (ook de makkelijkste)  is hiermee al beantwoord gelukkig.

Philips of een Jura?

Via bol.com het winkelmandje gevuld met een aantal opties. Daarna een half uurtje met P. overlegd. Die kan makkelijk en efficiënt kiezen en daar ga ik makkelijk in mee. Discussie hebben we niet vaak. Ook niet bij deze koffiemachine.  Keuze gemaakt en besteld. Morgen in huis. Wat wil een mens nog meer.

We kiezen er eentje met filter en bonen-maal optie. Spannend. Welke koffiebonen ik ga gebruiken is nog een groot raadsel. Dus lieve vrienden gevraagd naar hun ervaringen. Als ze op bezoek komen zullen ze (zoals altijd) een aangename (met liefde) gezette kop koffie voorgezet krijgen.  Onze koffie wordt dan gemalen door kegelvormige maalmolens. Net of iemand weet wat dat inhoudt. Het is al een uitdaging om te kiezen welke intensiteit koffie je wilt zetten.  Ik weet zeker dat je er geen bitterballen in kunt frituren.

Gemalen koffie of verse bonen?

Gelukkig kan ik ook gemalen koffie gebruiken in deze koffiemachine als ik een keer niet wil nadenken. Vriendin op de koffie en gezellig kletsen. Aan en uitzetten, water er in, koffie in het filter en gaan met die banaan.  Het warmhoudplaatje kan ik gelukkig instellen. Niet na een half uur uitschakelen graag. Ben je met je bezoek aan de praat, hoor je op de achtergrond dat je koffieautomaat er mee stopt om je koffie warm te houden. Van de timer ga ik vast geen gebruik maken. Ik heb een hekel aan vaste ritjes.
‘s Morgen voor het werk aan drink ik geen koffie, duurt me allemaal veel te lang. Mijn eerste bakkie is achter mijn bureau. Meestal in het gezelschap van een paar vrolijke, energieke collega’s.

Hoe mijn verdere koffieavontuur thuis verloopt laat ik jullie natuurlijk weten. Welke bonen we kiezen zal even duren want je kunt de bonen alleen in kilo’s tegelijk kopen. Gelukkig heb ik een sterke keuken en lades met veel opbergruimte.

 

10 reacties

  1. Mijn oog wilde ook wat en dus heb ik een roze D.E. koffiezetapparaat. Ik vind ‘m prachtig!

  2. Wij zij na 12 jaar nog steeds heel tevreden met onze Neff inbouw volautomaat. Nog nooit stuk gegaan (knock on wood ?), en op elk moment van vers gemalen bonen een heerlijk kopje koffie of espresso. Na een tijdje experimenteren houden we het nu al jaren bij hetzelfde merk : Lavazza Qualita Oro, een fijne selectie van 100% Arabica bonen. En van Italiaanse origine natuurlijk – Italianen weten wat hoe koffie hoort te smaken…?

  3. Mijn oog heeft niet zoveel te willen. 😉 Ben met koffie niet zo moeilijk en het apparaat is uit het zicht. Wilde hier een te lange reactie plaatsen en heb er maar een reactieblogbericht van gemaakt. https://ximaar.wordpress.com/2019/11/03/nov-03-mijn-oog-doet-niet-zo-moeilijk/

    • Wat een mooi verhaal. De moeite waard om te lezen. Over de inhoud van de kan heb je helemaal gelijk. Maar zoek eens naar een kleine koffiekan en je vindt het bijna niet. Ik ben ook op zoek naar een super kleine waterkoker omdat er bijna niemand thee drinkt bij ons. De waterkoker zou dan ook voor 1 of 2 kopjes inhoud genoeg zijn. Meestal zijn de waterkokers 1,7 liter. Net of je 1,7 liter water voor een paar kopjes thee verbruikt. Als ik thuis ben drink ik ook maar 1 kop en is de machine eigenlijk te groot. Dank je wel dus voor deze toelichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑