Vijftigenmeer

Zomer: de periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud was

Koffieverslaving accepteren we moeiteloos … of niet?

koffieverslaving koffie bonen ecgKoffieverslaving door een wit poeder, met stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Ik geniet iedere ochtend weer van dat eerste verse kopje koffie. Jullie ook?

Bitter, licht of zacht

koffieverslaving koffie bonen bruin

arabica en robusta

Koffiebonen zijn zaden van de koffieplant. De bekendste soorten zijn Arabica (zacht en aromatisch) en Robusta (krachtig en meer cafeïne).  Het zaad wordt gedroogd (mindere kwaliteit koffie) of gefermenteerd (betere kwaliteit), gepeld, gebrand en al of niet gemalen voordat het in de winkel ligt. Het branden bepaalt in belangrijke mate de smaak: sterk gebrand geeft een krachtige, bittere koffie en licht gebrand een zoetere, zachtere koffie. Laat je (desgewenst) goed informeren bij een speciaalzaak.

Koffieverslaving

koffieverslaving koffie mok laptop

ben jij koffieverslaafd?

Maar hoe zit het nu met de gezondheid en de verslaving? Koffie wordt verketterd en geprezen. Is het een godendrank of stiekem het vocht van de duivel?

De bekendste stof in koffie is natuurlijk cafeïne. Cafeïne, coffeïne of  theïne (in thee). In zuivere vorm dus een wit poeder met een bittere smaak. Het valt onder de alkaloïden; speciale suikerverbindingen die effect hebben op ons zenuwstelsel of bewustzijn. Je zou ze psychoactief of gifstoffen kunnen noemen. Afhankelijk van de dosering kunnen ze heftige reacties (tot aan zelfs de dood) teweegbrengen. Dan moet je zeker 70 tot 140 kopjes binnen een dag drinken hoor. Vooraf gaat je maag zeker protesteren.  Mijn maag wel. Hetzelfde resultaat als bij het (ineens) drinken van 6 liter water en het eten van 85 repen pure chocolade. Ik noem maar een zijspoor.

koffieverslaving koffie bonen

vocht

Vochtafdrijvend, goed tegen een kater? Onzin. Koffie zorgt er alleen voor dat je nieren gestimuleerd worden en je een alerter gevoel krijgt. Het voorziet je lichaam dus gewoon van vocht. Fabeltjes uit het verleden.

Adrenaline

koffieverslaving koffie bed slaapkamer ontbijt

wel vlak na maar niet vlak voor het slapen

Als je nog een scriptie moet schrijven of je langer wakker wil blijven, kan het drinken van koffie, handig zijn.  Maar een teveel aan cafeïne heeft ook nadelen. Niet kunnen slapen is misschien nog wel de minste.  Voor korte momentjes is het nuttig maar niet bepaald gezond. Als de cafeïne en (de daardoor opgewekte) adrenaline zijn uitgewerkt, wil je lichaam dit herstellen en dus slapen. Als je vervolgens weer naar de koffie grijpt, kun je uitgeput raken. Beetje kort door de bocht hoor. Besef dat filterkoffie meer cafeïne bevat dan espresso, cappuccino en andere hippe koffiedrankjes. Dit heeft (in het kort) te maken met de doorlooptijd van de cafeïne in water.

Antioxidanten

koffieverslaving latte macchiato drinken beker

er zijn zeker voordelen

Heeft het drinken van koffie dan nog voordelen? Zeker. Koffie maakt je wakker en slimmer. Het vermindert de kans op ontstekingen, bevat weinig calorieën, koffie ondersteunt je darmen (spijsvertering) en verbetert je bloedcirculatie.  Ook is het één van onze grootste bronnen van antioxidanten. Antioxidanten helpen om agressieve zuurstofdeeltjes (vrije radicalen) weg te vangen. Als laatste lijkt koffie Alzheimer en Parkinson af te remmen.

koffieverslaving ochtend koffie kopje tafel

koffiewetenschappers

Daarnaast bevat koffie aardige hoeveelheden gezonde vetzuren, een rijtje B-vitamines en magnesium.  Als je dagelijks zo rond de twee koppen koffie drinkt heb je minder kans om te overlijden en een betere spijsvertering. Aldus sommige ‘koffiewetenschappers’. Bijzonder omdat je weet hoe moeilijk onderzoek naar voeding blijkt te zijn. Waarschijnlijk daarom niet helemaal goed gefundeerd.

Ben ik verslaafd?

koffieverslaving koffie maken drinken

genotsmomentje

Het lukt me best om een dag te starten zonder koffie. Gewoon, als ik laat bent opgestaan en geen tijd meer had om voor het werk aan (bij het dus ook overgeslagen ontbijtmomentje) nog een bakje koffie te drinken. Dan maar zonder cafeïne in de auto. Broodje en kopje koffie samen met je collega’s is ook geen straf.  Goed gesprek, aandacht voor elkaar en dan samen hard aan het werk. Veel Nederlanders lusten wel pap van koffie.  Ik ook. Bij de woningcorporatie waar ik tot voor kort werkte, stonden schitterende, luxe koffieautomaten.  Mijn ultieme dagstart daar was een mix van espresso en cappuccino. Overdag afgewisseld met koud bruisend water uit de aanwezige Grohe kraan. Ze zouden het in je arbeidsovereenkomst als secundaire arbeidsvoorwaarde mogen zetten. Ik voelde me daar behoorlijk bevoorrecht.

koffieverslaving koffie poeder aroma vers

liters op jaarbasis

en zoals een oud spreekwoord zegt: Ochtendstond heeft koffie in de mond

 

9 reacties

 1. Ik drink sinds april geen koffie meer. Op advies van mijn behandelaar.
  Wat ik opvallend vind is dat ik nooit meer hoofdpijn heb sinds ik gestopt ben (buiten de afkickverschijnselen van de eerste paar dagen)
  Ik dronk maar twee kopjes per dag, in de ochtend. Dat dat dan toch zo’n impact had.

 2. Ik zie dat je alle voordelen opnoemde maar ik mis er één. Een kop koffie kan een astma aanval afremmen/stoppen…een handig weetje. Door de cafeïne ontspannen de spiertjes in je longen waardoor je minder benauwd bent.

  • … nog nooit van gehoord en nergens gelezen. Super dat je dit met ons deelt. Zo handig voor velen denk ik. Misschien laten andere lezers ook nog wel van zich horen als het gaat over dit voordeel.

 3. Goedemorgen,
  Na een heerlijk kopje versgemalen zwarte koffie te hebben genoten nu mijn reactie.
  Ik moet toegeven dat ik niet alles heb gelezen.
  Ik ben een uitgesproken koffieliefhebber.
  Extreem dure Jura aangeschaft geniet er dagelijks van.
  Maar toch is het heel anders dan in een echt koffieland zoals Costa Rica.
  Daar heb ik een koffieplantage bezocht en het is dat ze me lieten zien hoe dd koffieplant groeit en wat eigenlijk een koffieboon ooit geweest is. Een openbaring.
  Leerzaam was ook de route die de plant, en daarmee de koffie, heeft afgelegd voordat deze Europa aan deed.
  Op naar de koffieproeverij.
  In hun coffeeshop kon ik onmogelijk kiezen welke soort ik zou gaan proeven. Tientallen soorten. Toen ik had uitgelegd wat een coffeeshop hier in Nederland verkoopt, begrepen ze er niets van.
  Maar goed koffie geproefd en mijn keuze gekocht en weer meegenomen naar Nederland.
  En helaas kan ik die kwaliteit hier niet vinden.

  Verslavend die koffie?
  Ik denk van niet want tijdens mijn verblijf in Azië kreeg ik erg slechte koffie zodat ik over ben gestapt naar thee.
  Overigens de naam thee op zijn chinees lijkt als twee druppels water op de thee in Rusland, en meerdere landen.
  Kiek moar eem.

 4. Voor mij is koffie een moment van rust. s Ochtends om tien uur. De rest van de dag drink ik braaf thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑