Vijftigenmeer

Maak vandaag zo geweldig dat gisteren jaloers wordt

Kofferleed, wasgoed en andere inpakellende. Wie heeft de ultieme tip?

kofferleedKofferleed. Koffers inpakken kan al redelijke stress opleveren. Nadenken en beslissen wat je uiteindelijk mee wilt nemen.  Lijstjes maken. Alle kleding netjes opvouwen en dan tot je grote frustratie merken dat de koffer niet dicht wil. Maar dan … weken leven vanuit een koffer. Hoe doe je dat?

Kofferleed en opvouwen

koffers tas bruin

In het begin nog redelijk netjes …

Je vakantiejurkjes en bloesjes netjes opvouwen in die ene grote koffer gaat nog wel. Ik doe er alles aan om te voorkomen dat ik moet lopen strijken op ons vakantieadres. Als dwangmatige neuroot had ik mijn lijstjes al klaar (inclusief: tolvignetten en milieu stickers). De Alfa (die blauwe, met het kleine kofferbakje) bleef thuis; dus ruimte genoeg voor wat extra schoenen.
We hadden dit jaar twee grote (harde) koffers mee voor onze kleding en een paar (zachte) tassen voor de rest.
Onze favoriete campingstoeltjes lagen, naast de tas met extra tomtom en wegenkaarten van de ANWB, op de achterbank. In sommige appartementen denken ze dat je comfortabel en lui, met gemak dagen lang op een antieke houten stoel kunt zitten. Wij niet; maar wij zijn zo langzamerhand overal op voorbereid.

Shirtcase of packing cubes

kofferleed inhoud

… nog ietwat overzicht

De harde spullen onder in de koffer. Schoenen, handdoeken, zonnebril, sierraden, wereldstekker, medicijnen en boeken bijvoorbeeld. Van boeken wordt je koffer wel heel erg zwaar. E-reader en IPad ook maar mee. Schoenen, slippers en sandaaltjes moet je weer apart ergens in verpakken. Je wilt het plaatselijke straatvuil niet afgedrukt op je witte bloesje zien. Daarna je ondergoed en T-shirts. Als laatst je zachte, formele c.q. nette kleding (die mooie zomerjurkjes, rokjes en tere sjaaltjes).
Je kunt tegenwoordig ook zgn. shirtcases of packing cubes aanschaffen maar dat lijkt me een beetje te veel gedoe als ik zo naar de instructievideo’s op internet kijk. Dan weet je na een paar dagen niet meer wat in welke cube verpakt zit. Hoe berg je (en waar) je beha’s netjes op? Stop je er sokken in zodat ze niet als een zielig, ingedeukt hoopje ellende tevoorschijn komen? Maar je wilt toch niet dat je man zijn sokken uit jouw shapewear huidkleurige beha staat te trekken?

Geknoei op de grond

koffer inhoud kleren

puinhoop …

Uiteindelijk na veel gepiel en gezweet heb ik mijn kleren in de koffer. Ik zie door de kleren de slaapkamer weer. Onderbroeken, beha’s en sokken keurig verdeeld zoals ik op internet had gezien. Zelf hangertjes (voor de zekerheid) meegenomen. Maar dan kom je in een appartement zonder hangkast. Alles blijft onvoorbereid in de koffer. Ook je legspullen. De jassen hadden we gelukkg in de auto laten liggen. Temperaturen ver boven de 30 graden. Na een paar dagen plukken en trekken weet ik echt niet meer hoeveel onderbroeken en sokken ik nog schoon in de koffer heb. Mijn T-shirts en hemdjes (ver)mengen zich en het overzicht in mijn ooit georganiseerde koffer, is totaal zoek. Als je dan ook nog de pech hebt dat je je koffer op de grond moet stallen is het helemaal geknoei (gebuk) in de ruimte. Je tere jurkjes zakken in een bult achter de rits in de koffer en het ziet er na twee dagen allemaal niet meer uit. De badkamer is ook nog eens zo ingedeeld dat je niets (en nergens) aan een hangertje kunt hangen om de ergste kreukels er uit te laten stomen.

Onderbroek aan de staande lamp

wasgoed dolce vita

… aan de lijn in Italie …

In de koffer had ik een plastic zak voor wasgoed gedaan. Maar wat doe jij? Houd je die plastic tas met wasgoed in de koffer of stort je die ergens in de auto? Ook bij temperaturen boven de 30 graden? Gaat dat niet stinken? Wat als de auto verderop staat geparkeerd? Loop je dan met je wasgoed door het dorp naar de parkeergarage? Ga je wassen met een vakantietube wasmiddel en waar hang je het te drogen in een hotel of appartement?

witte was container

… lekker proppen

Lijkt me vreemd als je onderbroek tijdens je verblijf hangt te drogen in de badkamer (of aan de staande lamp …) of moet je die gedachte gewoon loslaten omdat iedereen dat doet? Hoe krijg je die witte sportsokken weer wit met die handwastube? Schrobben tot je ruwe handen hebt?

Ultieme tips

kleding rekken

… schoon en gestreken

Wie heeft voor mij de ultieme tips om deze kofferellende te voorkomen? Een koffer met ingebouwde planken? Alles is overal te koop? Ook mooie kleding? Goed gevulde creditcard? Het beste idee van Nederland? Hoe kan ik iets bedenken om deze totale gekreukte chaos te voorkomen?

21 reacties

 1. Ivonne Melters

  12 juli 2017 at 07:30

  Ik herken dit drama Herma. Vorige week voor het eerst met slechts handbagage gereisd. Ook dat heb ik als heel lastig ervaren. Ik ben benieuwd naar de tips die je krijgt!

  • Ja … ik ook want ieder jaar is het weer een probleem. ieder jaar denk ik georganiseerd vanuit mijn koffer te kunnen leven maar dat blijkt na een halve dag al niet meer zo te zijn ….

 2. In ieder hotel waar ik verbleef was een hang-/legkast een koffertafel, geen probleem. Reizen we met onze camper (VW T4) dan valt er niks te hangen en leven we uit 2 plastic kratten die in de bagageruimte staan (de kreukel vallen wel mee) Wasgoed in een plastic zak tussen de kratten.
  Down Under logeren we altijd in het huis van vrienden en is er volop ruimte om alles netjes op te hangen .

 3. Mijn enige tip is om kleding op te rollen ipv te vouwen, dan blijft het beter in elkaar zitten.

 4. In de tijd dat ik nog aan rondreizen deed, nam ik niet eens zoveel mee. De ultieme tip voor mij was, wassalon of roomservice. Kost amper wat in het buitenland en je was wordt netjes gewassen en gevouwen afgeleverd. En zeg nou zelf,als je honderden euro’s aan een vakantie uitgeeft kan er ook wel een tientje vanaf om het jezelf gemakkelijk te maken?

 5. Wij gaan zo de komende 3 weken leven
  Wij trekken 3 weken door Amerika, en leven dus vanuit de koffers, maar wij laten de koffers in de auto, maken grote trolly voor de nacht en kleding voor de volgende dag, en dat voor 4 man.
  Dat komt voornamelijk op mij neer, maar goed, enige routine hebben we ondertussen al, we gaan trouwens op de heenweg met 4 koffers, waarvan 2 leeg en 2 vol en die worden vanzelf gevuld met nieuwe kleren die we daar kopen.
  En alles is te koop daar, we nemen zelf zo weinig mogelijk mee, ook qua toiletartikelen zoals douche schuim en shampoo, dat halen we daar.
  Succes!

  • Prestatie … ik vind het heel moeilijk om vooraf te beslissen wat ik aan wil trekken. Als ik dan al een setje vooraf klaar heb liggen in een andere koffer, kom ik er vaak achter dat ik dan geen bijpassende schoenen of vestje paraat heb. Dat ligt aan mijn besluiteloosheid. Onhandige karaktereigenschap. Is het weer dan stabiel? Dus zeg maar alleen zomerkleding (en zomerschoenen)? En wat voor soort trolley bedoel je dan? Toiletspullen haal je wel iedere keer er uit?

   • Ja , zo grotere reistrolly, daar kan net even wat meer in dan de normale zeg maar, die je als handbagage mee neemt het vliegtuig in.
    Wat kleding betreft ben ik niet zo moeilijk op vakantie, als mijn badpak er maar in zit, schoon ondergoed en kleding voor die dag.
    ja de toiletspullen zitten daar ook bij, het is dan ook een grote trolly;)
    Als we dan weer wat langer op 1 plek zijn, dan verdelen we het weer of ik moet het wassen, maar het wordt al onderhand routine.
    Wij gaan alleen maar naar mooi weer;)

 6. Corinne Scherpenisse

  12 juli 2017 at 09:53

  https://www.shelfpack.com/
  Misschien is het bovenstaande een goed idee? Ik heb het ook altijd ben ook al aan het nadenken hoe ik het ga organiseren voor komende vakantie.
  Groetjes Corinne

  • Dat ziet er wel gelikt uit. Een koffer met ingebouwde planken. Kwestie van openklappen en klaar is kees. Hoe is het met het gewicht? Ben benieuwd of iemand deze koffer al een keer heeft gebruikt.

 7. Ik ga met de motor op vakantie. En neem oude onderbroeken mee die ik onderweg weg gooi. En een paar merinowollen truitjes en shirts. Die kun je lekker lang dragen zonder dat het gaat stinken. Wel netjes, niet chique. Verder draag ik altijd een nette spijkerbroek op de motorfiets onder de motorbroek (tenzij het echt heel warm is) dus die hoef ik ook niet in te pakken. Een paar pantykousjes en schoenen voor als ik niet op de motor zit en eventueel een kreukvrije jurk. En een hamamdoek die klein op te vouwen is en slippers voor als ik naar de sauna ga. Die stop ik dan in een vacuumzak : https://www.bever.nl/p/balbo-smartbag-2-x-m-en-1-x-l-vacuuemzak-OAAEA42024.html
  Je hebt geen stofzuiger nodig maar maakt de boel wel wat compacter. In de toilettas bakingsoda als shampoo en deo. Tandpasta en tandenborstel en een kam voor mijn haar. Da’s zat en genoeg. En dat past dan mooi in één zijkoffer van mijn motor. In de andere koffer zit wat gereedschap, ehbo setje wat verplicht is in sommige landen en een geel hesje. De topkoffer laat ik leeg en daar stop ik mijn helm en handschoenen in als ik onderweg een hapje ga eten, samen met een flesje water en een hapje voor onderweg. Als ik alleen maar een weekendje weg ga past alles in mijn toilettas die weer in de zijkoffer gaat.

  • Geweldig. Praktisch en minimalistisch dus. Baking soda als shampoo. Ook nooit geweten. Ik ben ook ooit op de motor op vakantie geweest. Met tent … als duopassagier. In de bagage hadden we zelfs geen flesje drinken mee want dat was te zwaar. Met een T-shirt en een lange broek moest je het gewoon doen. Bikini en een handdoek, 2 pannetjes en een setje bestek/bord. Geweldig; maar het werkte ook toen wel. Brengt me wel weer een beetje met m’n voeten op de ‘bagagegrond’.

 8. Kleding oprollen, dat werkt prima. En verder zo min mogelijk meenemen. Mijn man en ik gaan met de fiets op vakantie en dan ben je nogal beperkt met kleding meenemen ;-). Wij vinden dat echter geen probleem maar een voordeel; hoe minder je bij je hebt, hoe minder keuze. Scheelt een hoop keuzestress ! En je komt erachter hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. En dat suddert, bij ons dan, nog een tijdje door als je weer thuis bent. Handig toch !

  • OK. Dat kleding oprollen ga ik de volgende keer echt proberen. Misschien moet je daar handig in worden. Ik vraag me af hoe je dit met zomerjurkjes doet. Wat je zegt klopt ook natuurlijk. Zo min mogelijk meenemen. Vroeger ben ik ook op de motor op vakantie geweest. 1 T-shirt was max. Slippers kochten we op plek van bestemming. Maar als je meer ruimte hebt, wil je ook meer meenemen. Vooral in Nederland. Kleren voor goed weer en kleren voor slecht weer. Voor zon, voor regen … hihi.

 9. Even een gewetensvraagje : Hoeveel van de spullen die je meegenomen hebt op vakantie in voorgaande jaren heb je daadwerkelijk gedragen 🙂 ?
  O ja, deze kwam ik vandaag tegen, misschien heb je dit ook al gezien: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/geen-uitpuilende-handbagage-meer-zo-pak-je-je-koffer-efficient-in

  En wat ik ook doe als de kind op kamp gaat is een linnen tas (anders gaat het wasgoed stinken) voor het vuile wasgoed meegeven. Blijft de rest toch schoon (nou ja, schoon, niet na een zomerkamp in de bossen). In ieder geval gescheiden van het niet gedragen wasgoed.

  • Nee. Ik had het filmpje nog niet gezien. Bekeken en wel weer wat opgestoken. Dank je voor de tip. Het inrichten van de koffer wil dan ook nog wel maar als je een paar dagen ergens bent wordt het bij mij een puinhoop in de koffer. Dus ook daar zoek ik nog wat praktische tips voor. Niet overal ga je je koffer helemaal uitpakken nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.