kip aardappeltaartjeKip is nog altijd het meest gegeten stukje vlees (ter wereld) … daarom weer een recept met kip. Een lekker vol en romig recept; simpel en vooral lekker. Geen idee waar ik dit recept op gebaseerd heb maar in de loop van de tijd wel het een en ander aan veranderd. Ik vind het een fijn recept omdat makkelijk en smaakvol is. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • per persoon ongeveer 1 kipfilet of kippendij
  • champignons (doosje kastanjechampignons)
  • 1/2 liter melk (of kookroom, of bechamelsaus)
  • 40 gram bloem
  • 60 gram roomboter
  • paneermeel
  • bouillonblokje
  • peterselie
  • peter, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze

kip champignons

kastanjechampignons

Je braadt de kipfilet (of kippendijen) om en om lekker bruin in  10-15 minuten. Daarna kruiden met peper en zout. Vervolgens snijd je de kip in plakken die net groot genoeg zijn om makkelijk te kunnen eten. De kip kun je alvast in een ovenschotel leggen. Mocht je iets uitgebreider willen of nog smaakvoller zou je de kip ook met spek kunnen omwikkelen. Trouwens: Kippendijen zijn iets vetter, donkerder van kleur, en iets smaakvoller. Althans dat is mijn persoonlijke mening.

kip garneren met cherry tomaatjes

voor de garnering

De champignons (kastanjechampignons hebben een iets meer nootachtige smaak en bevatten minder vocht) braad je in het kipbraadvet zo ongeveer 5 -6 minuten lekker bruin. Geen zout toevoegen. Vervolgens 60 gram boter smelten, 40 gram bloem toevoegen (roeren) en een halve liter melk met een bouillonblokje laten doorkoken. Dit lekkere romige prutje giet je over de kip met peper en zout naar smaak. Aftoppen met nootmuskaat en paneermeel.  Mocht je het lekker vinden kun je de kip ook nog scherper kruiden of nog wat fijngesneden zongedroogde tomaatjes, tijm en knoflook toevoegen. Dat heb ik allemaal niet gedaan. Ik heb het lekker simpel gehouden.

Kip in de oven

kip peper zout en melkDit hele zwikkie moet dan nog 10 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden nagaren. Je kunt dit gerecht in een grote ovenschaal maken maar het staat ook leuk als je per persoon een klein ovenschaaltje maakt. Garneren met peterselie natuurlijk.
Peterselie is een veel gebruikt kruid, en super gezond. Peterselie zit vol voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium.

Serveren

kippendijen aangebradenIk heb de kip al met (gele) rijst geserveerd maar ook met een aardappeltaartje. Om het bord wat vrolijker te maken had ik op deze bewuste avond, cherrytomaatjes in de oven verwarmd met Italiaanse kruiden, olijfolie en Parmezaanse kaas.