kauwgom bal smileyKauwgom doorslikken. Wij hebben regelmatig een discussie of je kauwgom mag (kunt) doorslikken. Sommigen zijn er van overtuigd dat het voor de rest van je leven in je maag blijft zitten. Het gaat samenklonteren en duurt jaren voordat het je lichaam uit is. Je darmen gaan aan elkaar plakken. Het ergste dat je kan overkomen is dat het bij je hart blijft kleven. Is dat ook echt zo?

Mastiekboom

griekse goden athene

… misschien had een van beiden wel een stukje kauwgom in de mond …

Kauwgom bestond al bij de Grieken. Zij kauwden op de hars van de mastiekboom. Indianen gebruikten sap uit bomen. Zij vermengden dit met kruiden. Ben benieuwd of er ook een indiaan is overleden aan het samenklonteren van zijn darmen door het kauwen van kauwgom. Maar dat is vast niet terug te vinden in de geschiedenisboekjes. De kauwgom die we nu kennen werd uitgevonden in de 19e eeuw. Gemaakt van het melksap van de Sapodilla (boom in Midden-Amerika). In de WOII maakten we kennis met dit elastische spul omdat de Amerikanen en Canadezen dit uitdeelden.

Kauwgom bestaat uit gom

Kauwgom bestaat uit gom. Gom is elastisch en houdt de ingrediënten bij elkaar. Je kunt het maken van verschillende bomen maar vandaag de dag is het meestal synthetisch; aangevuld met glucosestroop, smaakstoffen, suiker of zoetstoffen (of xylitol, sorbitol of maltitol). Dat is dus een stuk beter voor je gebit dan de gesuikerde variaties. Wel kan de suikervrije variatie een licht laxerend effect hebben. Daar heb ik nog nooit iets van gemerkt trouwens.

De kern van het probleem

kauwgom kind verbaasdKauwgom komt in je maag terecht als je het doorslikt. De anti-doorslikkers plakken het onder de tafel, in een papiertje of laten het gewoon op de stoep vallen. Dit veroorzaakt veel overlast. Je loopt ook nog eens het risico dat een hond of kat jouw kauwgom opeet. Zij kunnen niet tegen het stofje xylitol en hebben een heel gevoelig maagdarmstelsel. Jouw actie heeft voor die trouwe viervoeters ernstige gevolgen en kan zelfs tot de dood leiden.

Maag en darmen

maag en darmen

kauwgom route in je lichaam

Je maag en darmen breken de meeste ingrediënten af. Het blijft echt niet aan je maagwand plakken omdat daar altijd een vloeistof aanwezig is. Gelukkig is je maagwand niet van krantenpapier. Ik heb ook nog niemand meegemaakt waar de het bolletje gom  in de mond bleef plakken. Want ook daar is een vloeistof aanwezig; ook wel speeksel genoemd. Niet alles wordt verteerd in je maag. Toch ontstaat er geen kauwgomklomp in je buik. Ook jouw maag en darmen zijn zo slim om dit kleine stukje onverteerde gom naar de uitgang te transporteren. Na een dag of 2 ligt het in je toiletpot. Net als bij onverteerbare pitten (lijnzaad bijvoorbeeld). Slik dus lekker door of gooi het in ieder geval in de prullenbak. Plak je kauwgom niet overal onder of op. In Singapore is kauwgom zelfs verboden. Alleen toeristen mogen nog een maximum hoeveelheid kauwgom meebrengen. Als je dit op straat gooit riskeer je een jaar cel.

Kinderen en Crohn

snoep beertjes kleuren

kinderen beter geen kauwgom geven

Let op: Bij kinderen of bij mensen met een ernstige vernauwing in hun maagdarmstelsel (ziekte van Crohn of een gezwel bijvoorbeeld) kan het doorslikken van kauwgom wel een blokkade veroorzaken. Maar bij kinderen gaat het dan om die gevallen die wel meer dan 7 stuks  doorslikken alsof het snoepjes zijn. Voorzichtigheid is dus geboden. Geef jonge kinderen gewoon helemaal geen kauwgom. Zij snappen het verschil tussen een snoepje en kauwgom niet.

Mondhygiëne

tandarts instrumenten

goed voor je mondhygiene

Slechte adem? Je hoeft niet perse op kauwgom te kauwen. Je kunt een paar blaadjes munt of gember nemen. Poets je tanden goed en schrob je tong na het poetsen, flos regelmatig, gebruik tandenstokers en drink regelmatig een glas water. Als je dan nog slechte adem hebt kun je overwegen om naar de huisarts te gaan. Kauwgom is goed voor je gebit als je het als vervanger voor suikerrijk snoep gebruikt. Kauwen zorgt er ook  nog eens voor dat je extra speeksel aanmaakt. Speeksel neutraliseert weer een zuuraanval, spoelt je mond schoon en zorgt voor minder gaatjes.

Weetje

kauwgom clowns

je gaat er meer scheten van laten

Leuk weetje is dat er in Nederland meer dan 500 miljoen pakjes kauwgom worden verkocht. Je gaat van kauwgom ook nog eens meer windjes gaat laten. Je slikt tijdens het kauwen extra lucht in. Hetzelfde gebeurt ook als je door een rietje drinkt, als je gespannen bent of als je te snel eet. Deze lucht moet je lichaam weer uit. Sorbitol (suikervervanger) verteert niet volledig en moet vergist worden in je dikke darm. Ook dat levert gasvorming op.

Om maar af te sluiten met de wijze woorden van Johan Cruijff: Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd. Volg met de huidige voedselhypes en paniekartikelen vooral je eigen gevoel. Ook met kauwgom. Twee stukjes per maand doorslikken heeft geen gevolgen maar als je een pakje per dag gaat doorslikken zullen je darmen daar vast niet blij mee zijn.  … ook dan blijft het niet aan je hart plakken …